REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Meddržavno sodišče: Združeni arabski emirati morajo zaščititi pravice Katarcev

Meddržavno sodišče: Združeni arabski emirati morajo zaščititi pravice KatarcevMeddržavno sodišče (ICJ) v Haagu - International Court of Justice

Meddržavno sodišče v Haagu je danes naložilo Združenim arabskim emiratom (ZAE), da morajo zaščiti pravice državljanov Katarja. Doha se je namreč pritožila na sodišče, češ da Združeni arabski emirati kršijo njihove pravice in širijo "ozračje sovražnosti" med Katarci, ki živijo tam.

Sodniki so odločili, da morajo Združeni arabski emirati dovoliti združitev družin, katerih člani so tudi Katarci, ter da morajo katarskim študentom omogočiti končanje študija v državi.

Savdska Arabija, Bahrajn, Egipt in Združeni arabski emirati so junija lani prekinili vse diplomatske stike s Katarjem, ki mu očitajo podporo terorizmu in preveč tesne odnose s šiitskim Iranom. Katarski letalski družbi so sosednje države prepovedale tudi uporabo svojega zračnega prostora, iz države pa izgnale Katarce. Rijad je tudi zaprl mejo s Katarjem, ki je njegova edina kopenska meja.

Združeni arabski emirati kršijo pravice Katarcev in širijo 'ozračje sovražnosti' med Katarci, ki živijo v Združenih arabskih emiratih, je odločilo sodišče.

Doha obtožbe zavrača, prejšnji mesec pa se je pritožila na Meddržavno sodišče, kjer je zahtevala začasno sodno odredbo proti Združenim arabskim emiratom in pozvala sodišče, naj ukaže ukinitev blokade.

Na zaslišanju je Katar očital Združenim arabskim emiratov, da širi "ozračje sovražnosti" med Katarci, ki živijo tam, ločuje družine in povzroča "trajno bolečino".

Sodniki so danes z osmimi glasovi za in sedmimi proti glasovali, da mora Abu Dabi "zagotoviti, da so družine, v katerih so Katarci in so bile ločene zaradi ukrepov, ki so jih sprejeli Združeni arabski emirati, ... združene".

Katarskim študentom morajo omogočiti dokončanje študija ali pridobitev dokumentacije, če želijo nadaljevati študij drugod. Katarcem, ki so jih prizadeli ukrepi Abu Dabija, morajo dovoliti "dostop do sodišč in drugih pravosodnih organov" v državi.

Katar je že pozdravil odločitev sodišča, je tvitnil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ahmed bin Said al Rumajhi. Njegova država "ne želi zaostriti spora z ZAE, ampak popraviti ukrepe, ki so jo vsilili njihovim državljanom".

Združeni arabski emirati so sicer vztrajali, da Meddržavno sodišče ni pristojno za ta primer in trdili, da so razmere Katarcev v državi trenutno drugačne kot pred letom dni.