REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po oceni Pahorja je dogovor ZN o migracijah za Slovenijo sprejemljiv

Po oceni Pahorja je dogovor ZN o migracijah za Slovenijo sprejemljivBorut Pahor / VIR: STAfoto

Predsednik republike Borut Pahor ocenjuje, da je globalni dogovor ZN o migracijah za Slovenijo sprejemljiv. V skladu z določbo tega dogovora o polni suverenosti glede migracij pa naj Slovenija sporoči svoje zadržke ali dodatna pojasnila k dogovoru, je danes predsednik zapisal na Twitterju.

Dogovor je prvi resen, sicer nezavezujoč poskus mednarodne skupnosti, da usklajeno ureja problem migracij, je pojasnil Pahor.

Dogovor je prvi resen, sicer nezavezujoč poskus mednarodne skupnosti, da usklajeno ureja problem migracij, je pojasnil Pahor.

Pri tem je dodal, da čeprav je dogovor v nekaterih točkah za Slovenijo premalo jasen, kot na primer glede ločevanja med statusom begunca in migranta, je v načelu dobro, da se počasi oblikuje skupen mednarodni pristop do migracij. "Pred nekaj leti smo sami izkusili, kaj pomeni, če so glede masovnih migracij države prepuščene same sebi," je spomnil.

Zagotovil je, da je Slovenija suverena država in suvereno oblikuje svoje stališče o tem vprašanju. Tako ni dvoma, da je Slovenija dolžna popolnoma nadzirati svoje meje ter odvračati ali preprečiti ilegalne prestope, je dodal.

"Menim pa, da je nujno, da se na ravni EU končno oblikuje skupna politika, na širši mednarodni ravni pa vsaj izhodiščna načela," je še pozval.

Premier Miro Cerar
Miro Cerar | VIR: STAfoto

Zunanji minister Miro Cerar je na seji odbora DZ za zunanjo politiko danes napovedal, da bo vlada na četrtkovi seji razpravljala o globalnem dogovoru ZN o migracijah. Zdi se mu namreč prav, da se vlada znova opredeli do tega dogovora, ker vlado sestavlja nova koalicija in ker so zaradi odstopov in pomislekov nekaterih držav do tega dogovora nastale spremenjene okoliščine. Jožef Horvat (NSi) je opozoril, da bi vlada odločitev lahko sprejela šele po petkovi nujni seji OZP in izredni seji DZ prihodnjo sredo, ki so jo sklicali na predlog opozicijskih SDS, NSi in SNS, ki dogovoru nasprotujejo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek