REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Z Uršlje gore se v dolino vrača najvišje postavljen čebelnjak

Z Uršlje gore se v dolino vrača najvišje postavljen čebelnjakNajvišje ležeči čebeljnak v Sloveniji, vir: czs.si

Koroški čebelarji bodo popoldne z Uršlje gore v dolino preselili čebelnjak, postavljen na najvišji nadmorski višini v Sloveniji. Dva panja sta to poletje prvič stala v bližini Doma na Uršlji gori na višini okoli 1680 metrov. V dolino ga selijo zaradi bližajoče zime, a se spomladi vrača na goro.

Čebelarji so čebelnjak na pobočje Uršlje gore postavili v začetku julija letos. Zdaj se pašna sezona tam zaključuje in prihaja hladnejši čas leta, zato bodo čebelnjak popoldne, predvidoma po 17. uri, prepeljali v dolino.

Čebelarji so čebelnjak na pobočje Uršlje gore postavili v začetku julija letos. Zdaj se pašna sezona tam zaključuje in prihaja hladnejši čas leta, zato bodo čebelnjak popoldne, predvidoma po 17. uri, prepeljali v dolino.

Predsednik Čebelarskega društva Prevalje Rudi Vogel je za STA ocenil, da so se čebele v prvi sezoni na gori obnašale zelo dobro. Razmere v obeh panjih z mladimi čebeljimi družinami so spremljali tudi na daljavo s pomočjo elektronske tehtnice. In tako Vogel predvideva, da se je v treh mesecih nabralo za nekaj kilogramov medu, ne posebej veliko. Med bodo iztočili v dolini in ga namenili za promocijske aktivnosti.

Dom na Uršlji gori
Dom na Uršlji gori, vir: koroska.si
 Med bodo iztočili v dolini in ga namenili za promocijske aktivnosti.

Do pomladi prihodnje leto bo čebelnjak stal v čebelarsko-sadjarskem učnem centru na Prevaljah, v tem času pa bodo čebelarji, ki za zdaj o vplivu ostrejših zim na Uršlji gori na čebele le ugibajo, bolj pozorno opazovali zimske razmere in snežne zamete na mestu, kjer je postavljen čebelnjak. Tako se lahko zgodi, da bo prihodnje leto čebelnjak tam ostal tudi čez zimo, je napovedal Vogel.

Ob tem je poudaril še, da je čebelnjak na Uršlji gori čebelnjak vseh koroških čebelarjev, saj so projekt zastavili v okviru Čebelarske zveze Koroške. Botra čebelnjaka je županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

O čebelnjaku na tako visoki nadmorski višini, ki bo čebelarjem prinesel nove izkušnje in znanja, se stalno zanimajo tudi čebelarji iz drugih krajev Slovenije, je še dodal Vogel, ki je tudi član upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije.

Delite članek