REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Miki Miška nasmejan in živahen še pri 90-ih

Miki Miška nasmejan in živahen še pri 90-ihVIR: Youtube

Eden prepoznavnejših junakov Walta Disneya Miki Miška bo 18. novembra praznoval 90-letnico prvega pojavljanja v javnosti. V zanj značilnih rdečih kratkih hlačah in rumenih čeveljcih se je predstavil kot eden od junakov v kratkem animiranem filmu Steamboat Willie. Likovno ga je zasnoval Ub Iwerks, v prvih risankah pa mu je glas posodil sam Disney.

Antropomorfna pojava Miki Miška se je iz preprostega lika animiranih filmov in stripov razvila v enega danes mednarodno najbolj prepoznavnih animiranih likov podjetja Walt Disney. Velja za dobrega in poštenega ter potrpežljivega junaka, čeprav je mogoče od leta 2009 dalje, predvsem preko videoiger, spoznavati tudi njegovo bolj nagajivo in trmasto plat.

Do danes se je Miki Miška pojavil v več kot 100 filmih.

Njegov lik se je prvič pojavil kot nadomestek drugemu liku, poimenovanem Osvald, srečni zajec, v kratkem filmu Plane Crazy, javnosti pa je bil prvič predstavljen 18. novembra 1928 v kratki risanki Steamboat Willie, ki so jo prikazali v newyorškem Colony Theatre. Zato je ta datum obveljal za njegov "rojstni dan". Manj znano je, da mu je od začetka do leta 1966 glas posodil sam Walt Disney.

Do danes se je Miki Miška pojavil v več kot 100 filmih. Sprva v krajših produkcijah, kot sta denimo The Band Concert (1935) ali Brave Little Tailor (1938), postal pa je tudi priljubljen stripovski junak. Po njemu poimenovan strip, ki ga je sprva risal Floyd Gottfredson, je izhajal kar 45 let. Prav tako se je pojavil v drugih revijah, denimo v izdaji italijanskega Disneyja Topolino ali v Mickey Mouse Mystery Magazine.

Kasneje je prešel še na televizijo in bil med letoma 1955 in 1996 glavni akter The Mickey Mouse Cluba, danes pa sta aktualni seriji Mickey Mouse ter Mickey and the Roadster Racers. Mišek je nastopil še v nekaterih celovečernih produkcijah, ena od prvih je bil film Fantasia iz leta 1940, med zadnjimi pa je Mickey's Twice Upon a Christmas iz leta 2004.

Kar deset risank, v katerih je nastopil Miki Miška, je bilo nominiranih za oskarja za najboljši animirani kratki film, nagrado pa je leta 1942 prejel film Lend a Paw.

Poleg na filmu in v tisku je sloviti mišek tudi junak videoiger, pojavlja se kot motiv na različnih izdelkih ter veselo maha obiskovalcem Disneyjevih tematskih parkov.

Poleg na filmu in v tisku je sloviti mišek tudi junak videoiger, pojavlja se kot motiv na različnih izdelkih ter veselo maha obiskovalcem Disneyjevih tematskih parkov.

Leta 1978 je Miki postal tudi prvi risani junak, ki mu je bila posvečena zvezda na slovitem hollywoodskem pločniku slavnih. Sledili so mu Zajček Dolgoušček, ki jo je dobil leta 1985, racman Jaka, ki je zvezdo dobil leta 2004, letos, štiri desetletja za Mikijem, pa je zasijala še zvezda njegove zveste spremljevalke Miške Mini.

Kot je navedeno na uradni strani podjetja Walt Disney, praznovanje junakove 90-letnice poteka po vsem svetu, zaznamovano pa je tudi po družbenih omrežjih. Na uradni Facebook strani Miki Miški sledi kar 13 milijonov oboževalcev. Prav na veliki dan, 18. novembra, pa si bo preko kanala Disney Channel mogoče premierno ogledati dve seriji, v katerih nastopa legendarni mišek.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek