REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cilj terorističnega seznama Katarju odvzeti suverenost

Cilj terorističnega seznama Katarju odvzeti suverenostKatar

Katar se je danes odzval na teroristični seznam, ki so ga v torek objavili Savdska Arabija in njeni zavezniki. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik katarske vlade, seznam ne temelji na dejstvih, njegov cilj pa je Katarju odvzeti suverenost.

Na seznamu je skupno 18 organizacij in posameznikov, ki imajo povezave z islamskimi skrajneži in hkrati povezave s Katarjem. Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Egipt so ob objavi seznama izrazili pričakovanje, da bo Katar storil "naslednji korak ter začel preganjati teroristične skupine in posameznike".

"Presenetilo in razočaralo nas je, da države, ki nas blokirajo, nadaljujejo zgodbo kot del kampanje, ki naj bi očrnila Katar," je dejal tiskovni predstavnik katarske vlade, šejk Saif bin Ahmez al Tani.

Dodal je, da vse posameznike, povezane s terorizmom, v Katarju že kazensko preganjajo. Ocenil je še, da je zadnji seznam dokaz, da države, ki izvajajo blokado, niso zavezane boju proti terorizmu. "Državam, ki izvajajo blokado, predlagamo, da porabijo manj časa za oblikovanje izmišljenih seznamov ter se bolj posvetijo izvajanju ukrepov proti skrajnežem pri sebi," je dodal.

Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Egipt so seznam objavili kljub vedno večjih mednarodnim pritiskom k razrešitvi že več tednov trajajoče diplomatske krize med njimi in Katarjem.

Četverica je 5. junija začela bojkot Katarja, kar je povzročilo najhujšo diplomatsko krizo v regiji v zadnjih letih. Države na čelu s Savdsko Arabijo so zaprle kopenske mejo s Katarjem, svojim državljanom naložile, naj zapustijo državo ter zaprle zračni in pomorski prostor za letala in ladje iz Katarja.

Od Katarja so omenjene države med drugim zahtevale, da prekine svoje dolgoletne stike z Muslimansko bratovščino, zapre televizijsko mrežo Al Džazira in turško vojaško oporišče v državi ter se uskladi s savdsko politiko v regiji, posebno do Irana. Katar je tovrstne zahteve označil kot kršitev svoje suverenosti, pri tem pa ga je podprla zaveznica Turčija.

Delite članek