REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Macron v Katarju sklenil za 12 milijard poslov

Macron v Katarju sklenil za 12 milijard poslovEmmanuel Macron

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes prispel v Katar, kjer želi posredovati za končanje več mesecev trajajoče blokade te države s strani njenih arabskih sosed. Govoriti želi tudi o krepitvi skupnega boja proti terorizmu. Hkrati pa je poskrbel za podpis več poslovnih pogodb v skupni vrednosti okoli 12 milijard evrov.

Macron je ob prihodu v Katar najprej obiskal letalsko oporišče al Udaid, kjer so nameščeni tudi francoski vojaki, ki sodelujejo v bojih proti džihadistom Islamske države v Siriji in Iraku, nato pa se je v Dohi sestal s katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom al Tanijem.

Ob robu njunega srečanja je bilo sklenjenih več poslov v skupni vrednosti 12 milijard evrov. Z nafto bogati Katar, ki se sicer zaradi blokade sosed v Perzijskem zalivu sooča z največjo krizo v zadnjih letih, je napovedal nabavo 12 lovskih letal tipa rafale ter 50 potniških Airbusovih letal tipa A321.

Macron je danes v Dohi potrdil pomen stabilnosti regije tako za Francijo kot Evropo in svet.

Katar si je v 1,1 milijarde evrov vredni pogodbi nabave letal rafale izboril tudi možnost nabave še dodatnih 36 tovrstnih reaktivcev, Qatar Airways pa si je v 5,5 milijarde evrov vrednem poslu rezerviral opcijo za nabavo še dodatnih 36 letal A321.

Poleg tega sta državi podpisali tudi tri milijarde evrov vredno pogodbo za upravljanje in vzdrževanje metroja v Dohi, ki se ga Katar gradi v pripravah na svetovno nogometno prvenstvo leta 2022. Katar bo nabavil tudi nekaj manj kot 500 oklepljenih vojaških vozil.

Katar se sicer že pol leta sooča z blokado štirih držav - Savdske Arabije, Egipta, Združenih arabskih emiratov in Bahrajna. Obtožujejo ga podpiranja islamskih skrajnežev in predvsem prevelike povezanosti s šiitskim Iranom, velikim tekmecem Savdske Arabije. Katar očitke zavrača in meni, da gre za poskuse spremembe režima v Dohi.

Macron je danes v Dohi potrdil pomen stabilnosti regije tako za Francijo kot Evropo in svet. S katarskim emirjem sta podpisala tudi posebno izjavo o sodelovanju v boju proti terorizmu v regiji in za okrepljeno izmenjavo obveščevalnih podatkov.

Delite članek