REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Savdska Arabija namerava Katar s prekopom odrezati od kopnega

Savdska Arabija namerava Katar s prekopom odrezati od kopnega

Savdska Arabija namerava vzdolž celotne meje s Katarjem izkopati prekop, s čimer bo sosednjo državo spremenila v otok in jo s tem še dodatno osamila, so poročali savdski mediji. Gre za nov korak v diplomatskem sporu med Katarjem na eni strani ter Savdsko Arabijo, Egiptom, Bahrajnom in Združenimi arabskimi emirati na drugi.

Prekop bo dolg 60 kilometrov in se bo raztezal ob celotni katarski kopenski meji. Globok bo med 15 in 20 metrov ter širok 200 metrov, kar bo omogočalo plovbo trgovskih ladij, po poročanju spletne izdaje savdskega časnika Sabk piše v načrtu. Časnik Al Rijad je medtem poročal, da bi lahko v prekopu zgradili tudi odlagališče jedrskih odpadkov.

Prekop bo dolg 60 kilometrov in se bo raztezal ob celotni katarski kopenski meji.

Načrtujejo, da ga bodo zgradili v enem letu, financirala pa ga bosta savdski in emiratski zasebni sektor ob polnem nadzoru Savdske Arabije. Savdske oblasti morajo po poročanju medijev načrt še potrditi. Navedb medijev sicer zaenkrat v Rijadu niso ne potrdili ne zanikali.

Eden od medijev v katarski lasti je glede načrta zapisal, da gre za poskus nadaljnje zaostritve blokade Katarja.

Rijad je namreč skupaj svojimi zavezniki 5. junija lani pretrgal vse vezi s Katarjem zaradi domnevne podpore terorizmu in bližnjih odnosov z Iranom. Države so za Doho uvedle embargo, med drugim pa je Savdska Arabija zaprla tudi edino katarsko kopensko mejo, ob kateri namerava zdaj zgraditi prekop. Kriza še vedno ni rešena.

Delite članek