REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin v vseh različicah za leto 2019 že naprodaj

Putin v vseh različicah za leto 2019 že naprodajPutin - naslovnica

Zverine, šubare, brhke blondinke, možate rokoborke, orožje vseh vrst in velikosti - to so podobe iz množice najnovejših t. i. "Putinovih koledarjev" za prihodnje leto.

Če je sklepati po ponudbi iz izložb moskovskih kioskov, je ruski predsednik Vladimir Putin osrednji motiv ne le enega, ampak celega spektra koledarjev za leto 2019. Tako fani ruskega predsednika lahko izbirajo med Putinom hokejistom, Putinom pilotom in Putinom strogim možakarjem, ki mu ni tuj samostrel, tank še manj, "februarskemu" Putinu pa tudi periskop podmornice ne dela težav…

Marčevski Putin - to je posnetek ruskega predsednika med vajo streljanja s pištolo, z velikimi rumenimi ščitniki za uši. V drugi varianti koledarja pa ista fotografija napoveduje avgust prihodnjega leta.

'Februarskemu' Putinu tudi periskop podmornice ne dela težav.

Aprilski Putin preučuje dolgo cev neke puške. Puška je več ali manj stalnica - tudi avgustovski Putin v tretji različici koledarja za 2019 stiska v rokah puško, toda tokrat bolj nevarno - jurišno.

Za gospodinje so pripravili tudi bolj čustveno varianto Putinovega koledarja opremljenega na naslovnici z citatom ruskega predsednika "Občudujem ruske ženske". Seveda ne manjka niti prisrčnih fotografij s hišnim ljubljenčkom.

Snovalci med Rusi priljubljenih Putinovih koledarjev so se dejansko domislili že leta 2016, da k fotografijam pripišejo tudi izvirne misli ruskega predsednika. Takrat so ob romantični fotografiji, na kateri Putin vonja neko cvetlico, objavili njegovo malikovanje Rusinj: "Rad imam vse ruske ženske. Osebno mislim, da so Rusinje najbolj nadarjene in najlepše."

Putin

Za tiste, ki imajo raje akcijo, pa se jim z naslovnice "Rusija je dežela, ki se ne boji ničesar" koledarja za leto 2019 smeji Putin pilot v vojaškem reaktivcu. Ne manjka niti športni Putin, ki utrjuje mišice v telovadnici, fotografija za mesec julij (2019) pa ga prikazuje kot veščega ribolovca; je tudi potapljač, pa še razigran v snegu ...

Skratka, povsod so prizori v katerih dominira Vladimir Putin, samozavesten, suveren in pozitiven. To je tudi namen avtorjev - da "podobe 'pozitivnega predsednika' Rusom kažejo, da se jim ni treba bati prihodnosti, ker jim vliva upanje v boljši jutri".

To je verjetno namen izdelka "Z zvezdniki" - tako je namreč ime te različice Putinovega koledarja za 2019. Tu odkrivamo Putina "v sendviču" med zmagovalkami z zimskih olimpijskih iger v ruskem Sočiju leta 2014, ter med mladima častnicama ruske vojske s kozarčkom šampanjca v roki in nasmejanim obrambnim ministrom Rusije Sergejem Šojgujem, v ozadju.

Putin - kopanje

V novih koledarjih najdemo podobe tudi nežnega in rahločutnega Putina, ki v naročju pesti leopardjega mladiča (oktober 2019), ob različici s fotografijami pomanjkljivo oblečenega ruskega predsednika iz divjega lova na krvoločne zverine.

Na voljo je tudi nekoliko odbit koledar "Okrog sveta z Vladimirjem Putinom" - v letu 2019. Tu so nenavadne fotografije s Putinovih potovanj po svetu in srečanjih s pomembnimi voditelji, od nekdanjega ameriškega predsednika Busha mlajšega do britanske kraljice Elizabete.

Na sliki piše: 'Starodavni Dresden, kjer je Vladimir Putin med leti 1985 in 1990 služil v zunanjem oddelku KGB-ja Sovjetske zveze.'

Ob Putinovi glavi in sliki palače Zwinger v Dresdnu, panorama katere upodablja mesec april 2019, pa piše: "Starodavni Dresden, kjer je Vladimir Putin med leti 1985 in 1990 služil v zunanjem oddelku KGB-ja Sovjetske zveze."

Putinov koledar je sicer že tradicionalen pojav na ruskem trgu, kot ugotavlja tudi moskovski dopisnik BBC-ja ob hudomušnem vprašanju kaj je skupni imenovalec za kraljico Elizabeto, rusko orožje in žensko rokoborko, ki si s Putinom meri moči mišic?

Kaj pa drugega, kot koledar - vsi oni so namreč del "nadrealne selekcije" v koledarjih za nastopajoče leto, ki so te dni sveže tiskani prispeli na police trgovin. V vseh pa je glavna zvezda prav aktualni ruski predsednik.

Putin - pilot

Koledarji à la Putin za leto 2019 so že v prodaji ne le na ruskem, temveč na celotnem azijskem trgu, in to tik pred njegov rojstni dan 7. oktobra.

Odvisno od letnih časov kupec lahko uživa v mišičastem Putinu, ki jaha konja v septembrskem tihožitju, ali se "zgoraj brez" podaja v nočno kopel sredi januarja ... V drugi različici koledarja pa prav tako jaha konja, toda v mesecu januarju 2019, verjetno nekje v Sibiriji, v opravi, ki je bolj podobna Davy Crockettu.

Ali pa kolesari v lepem vremenu, julija.

Ali pa je ujet v pogovoru z neko mlado občudovalko, ki ji na majici piše "Putin je najboljši" v angleščini, na način kot je igralec Klemen Slakonja razčlenil priimek ruskega predsednika v video spotu "Putin, Puout".

Koledarji à la Putin za leto 2019 so že v prodaji ne le na ruskem, temveč na celotnem azijskem trgu, in to tik pred njegov rojstni dan 7. oktobra.

Ker se je z leti, ko je potrebno pripraviti nove koledarje za tisk, očitno že dodobra izčrpal cvetober Putinovih pustolovskih in "divjih" posnetkov, novih pa 66-letni ruski predsednik najbrž ni posnel, so se v tokratnih koledarjih ponovile nekatere fotografije iz zbirke starih, že zelo znanih.

Iz nabora zdaj že "zimzelenih" Putinovih posnetkov so v koledarjih za leto 2019 znova uporabili najbolj znane, saj mesec februar upodablja Putin med igranjem hokeja v rdečem dresu, na katerem piše "Nočna liga". V "mačo različici" koledarja pa mesec oktober (2019) naznanja Putin, ki strumno pilotira vojaško letalo.

Fotografije, ki so bile uporabljene za celo paleto "koledarjev 2019", so bile posnete v najrazličnejših situacijah - od uradnih dogodkov in obiskov, prek dopusta, ki ga v vlogi "železnega moža akcije" praviloma preživlja v Sibiriji.

Putin- ribič

Tudi v vsaki od prejšnjih izdaj koledarjev v katerih je imel glavno vlogo Putin, so bile zelo priljubljene fotografije s hišnimi ljubljenčki, najpogosteje s psi, redkeje z mucam. Enako se ponavlja tudi zdaj, mesec junij 2019 krasi fotografija Putina z ljubkim kužkom, očitno mladičkom.

Med novostmi za naslednje "koledarsko" leto pa je fotografija iz letošnjega "marša Nesmrtnega polka", ki je potekal med praznovanjem dneva zmage v drugi svetovni vojni 9. maja v Moskvi.

Maj 2019 upodablja Putin, ki v roki nosi fotografijo svojega očeta Vladimirja Spiridonoviča Putina, podmorničarja.

Udeleženci sprehoda so po vojaški paradi nosili po ulicah portrete svojih prednikov, ki so sodelovali v tej vojni, ki jo v Rusiji imenujejo - Velika domovinska vojna. Zato tudi maj 2019 upodablja Putin, ki v roki nosi fotografijo svojega očeta Vladimirja Spiridonoviča Putina, ki je bil v Veliki domovinski vojni podmorničar.

V dveh različicah koledarja ne manjka niti fotografij Putina s kučmo. Oziroma dveh različicah kučme. Ena za mesec januar 2019, in ena za marec.

Svetovni mediji so se v začetku leta 2018 čudili, ko so svet obšle fotografije pomanjkljivo oblečenega Putina, ki je odbrzel v ledene vode jezera Seliger na Bogojavljenje. Tudi ta fotografija je našla svoje mesto v koledarju za leto 2019. Bogojavljenje je praznik svetih treh kraljev, ki so razglasili, da je Jezus božji sin - v pravoslavnih cerkvah pa obeležujejo Jezusov krst v reki Jordan in dan, ko se je prvič pokazala sv. Trojica.

Putin - koledar 2019

V spomin na krst na ta dan pa nekateri pravoslavni verniki zaplavajo v svojem prebivališču najbližjih rek ali jezer. Toda ni dvoma, da je bila reka Jordan najbrž "malce" toplejša kot jezero Seliger 19. januarja letos. Ta Putinova fotografija pa je namesto v januarju, ko se obeležuje Bogojavljenje, končala v februarju 2019. Očitno snovalci tega koledarja niso bili prav poučeni o dogodkih, ki zadevajo religijo.

Koledarji so, tako kot prejšnja leta, tudi tokrat pravi hit v ruskih mestih, večina pa je celo dostopna na spletnih straneh, kot sta Amazon in Ebay.

Za mesec december 2019 pa se je v enem od koledarjev, ki je naslovljen "Naš predsednik" ob fotografiji sproščenega Putina v kavbojkah, našla tudi nekoliko bolj toga, v črni uradni obleki, posneta za zidovi Kremlja.

Enega najbolj iskanih "Putinovih koledarjev" vsako leto natisne časopis Zvezdi i soveti (Zvezde in nasveti). Tudi to leto je uredništvo svoje "koledarje 2019" s Putinovimi podobami imenovalo "poetično": Vse leto s predsednikom Rusije. Ideja ni izvirna - enak naslov so že uporabili leta 2016. In tudi 2017.

Koledarji so, tako kot prejšnja leta, tudi tokrat pravi hit v ruskih mestih, večina pa je celo dostopna na spletnih straneh, kot sta Amazon in Ebay.

Poglejte več fotografij - v naši galeriji.

Delite članek