REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski predsednik Putin se je preizkusil kot ostrostrelec

Ruski predsednik Putin se je preizkusil kot ostrostrelecVladimir Putin s novo ostrostrelsko puško

V sredo je ruski predsednik Vladimir Putin obiskal Patriotski park v Kubinki, kjer je preizkusil najnovejšo ostrostrelsko puško SVČ-308. Ostrostrelske puške konstruktorja Čukavina so zasnovane na osnovi legendarne Kalašnikove jurišne puške in so ena izmed možnih standardnih ostrostrelnih pušk v ruskih oboroženih silah.
Slednje trenutno namreč načrtujejo nadgradnjo obstoječe oborožitve in eno izmed orožij na »tnalu« so tudi ostrostrelske. Puške SVČ izdeluje Koncern Kalašnikov, ki je bil ustanovljen leta 2013 in so na voljo v treh različnih kalibrih: 7,62x54mm, 7,62x51mm in .338 Lapua Magnum.

Puške SVČ izdeluje Koncern Kalašnikov, ki je bil ustanovljen leta 2013 in so na voljo v treh različnih kalibrih: 7,62x54mm, 7,62x51mm in .338 Lapua Magnum.

 

 

 

Za razliko od predhodnih sovjetskih oz. ruskih ostrostrelskih pušk puške SVČ predstavljajo novo oblikovno in funkcionalno prelomnico v razvoju. Tako bodo na puško lahko lažje namestili različne dodatne merilnike ter nočne termovizijske optične pripomočke. Konstruktorju so prav tako zmanjšali skupne gabarite puške kot tudi poenostavili način vzdrževanja in čiščenja.

Vladimir Putin med streljanjem


Putin, ki je bil v preteklosti opravil vojaško urjenje kot pripadnik KGB-ja in je tudi zagrizen športni strelec, se je pri preizkusu puške kar izkazal.

Putin, ki je bil v preteklosti opravil vojaško urjenje kot pripadnik KGB-ja in je tudi zagrizen športni strelec, se je pri preizkusu puške kar izkazal. 

Na 600 metrih je od petih strelov trikrat zadel silhuetno tarčo in sicer v glavo, jetra in trebuh, kar velja za smrtonosni zadetek, še poroča britanski Daily Mail . Ruski predsednik je seveda streljal sede in to kar v svoji poslovni obleki.

Patriotski park je del obsežnega vojaškega kompleksa Kubinka, ki se nahaja okoli 60 km zahodno od Moskve. Kompleks je najbolj poznan kot poligon za preizkus sovjetskih oz. ruskih tankov, kjer se sedaj nahaja tudi Tankovski muzej Kubinka. Prav tako se tam nahaja še letalska tovarna in vojaško-letalska baza. Leta 2015 so tu odprli tudi Patriotski park oz. park Patriot, ki so ga poimenovali kot »vojaški Disneyland«, kjer se obiskovalci lahko interaktivno seznanijo z rusko (vojaško) zgodovino.

Strelna tarča s prejetimi tremi zadetki