REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija začenja največjo vojaško vajo od hladne vojne, z datumom vaje pa Putin izziva ZDA

Rusija začenja največjo vojaško vajo od hladne vojne, z datumom vaje pa Putin izziva ZDAVostok 2018 - kitajski vojaki in ruska letala

Čeprav daleč od meja Evrope, bo ogromna vojaška vaja "Vzhod-18" (Vostok 2018), ki jo Rusija izvaja skupaj s Kitajsko in zaveznicami stresla ves svet.

Od 11. do 15. septembra bo namreč skoraj 300.000 vojakov izvajalo manevre, bombardiranje in kibernetsko vojno v vzhodni in zahodni Sibiriji.

Vključeni bodo vsi rodovi vojske, od mornarice preko letalstva do kopenskih sil, posebni udeleženci pa so kitajski vojaki. Udeleženo bo 3.200 kitajskih vojakov. Kitajska bo poslala še 900 tankov, oklepnikov in kosov topništva ter 30 letal in helikopterjev.

Vsi skupaj bodo simulirali napad na sovražnikovo floto in letalski napad na kopnem. Tokrat se Kitajska prvič v takem številu udeležuje manevrov. In pri tem ne igra nasprotnika, pač pa zaveznika Rusije. Sporočilo, usmerjeno proti ZDA  je jasno – gre za skupno fronto Rusije in Kitajske ter zaveznic proti ZDA.

Vaja Vostok 2018 - zemljevidi
Meje Rusije in Kitajske - in skupna obramba obeh držav, to je jasno sporočilo ZDA.

Peking zatrjuje, da vojaške vaje sicer niso uperjene proti nobeni državi, saj gre za izraz prijateljstva do Rusija in odgovor na politične, gospodarske in vojaške pritiske.

Pomen sodelovanja kitajskih vojakov na ruski vojaški vaji je velik. Gre namreč za prvo sodelovanje kitajskih vojakov na tako velikih, strateških manevrih. Do zdaj sta državi skupaj izvajali le manjše. Rusija in Kitajska tako znova dokazujeta krepitev svojih medsebojnih odnosov, v tem primeru vojaških. Očitno je, da sta ti dve državi že v močnem zavezništvu.

Ruski mediji poročajo, da je k sodelovanju na vaji povabljena tudi Turčija

Vprašanje je le, ali morda med državama obstaja tudi sporazum, (podoben tistemu, ki velja za članice Nata) namreč, da bi napad, recimo ZDA, bodisi na Kitajsko ali Rusijo, hkrati pomenil tudi napad na drugo.

Vojaki bodo razporejeni v petih različnih vojaških vadbiščih, toda zaradi Japonske, v vajo niso vključeni Kurilski otoki, glede katerih so v konfliktu.

Ruski mediji poročajo, da je k sodelovanju na vaji povabljena tudi Turčija, kljub dejstvu, da je članica Nata. Pridružili se jim bodo tudi mongolski vojaki.

Vostok 2018

Vajo bo spremljalo 91 vojaških opazovalcev iz 57 držav sveta. Najbolj atraktivni deli vojaške vaje bodo prenašani v živo na televiziji in prek svetovnega omrežja.

Nekaterim tujim medijem pa je v primerjavi z vsemi napovedmi glede obsega in zanimivosti te velike vojaške vaje, "padel v oči" prav datum njihovega začetka. Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč za začetek vaje določil 11. september, sicer najbolj črn dan v zgodovini Združenih držav Amerike.

Na ta dan se je leta 2001 začel množični teroristični napad na Ameriko, ko sta se dve potniški letali, ki so ju upravljali teroristi, zaleteli v newyorška dvojčka (stavbi svetovnega trgovskega centra), tretje letalo pa v poslopje ameriškega Pentagona.

Tanki Vostok 2018
Oklepniki v akciji. Vir: Twitter, rusko ministrstvo za obrambo

Življenje je izgubilo 4.000 Američanov. Rusija je ZDA po tem napadu podprla, v zahvalo pa je dobila širjenje zveze NATO proti svojim mejam in sankcije zahoda.

Zato se v Evropi predvideva, da ameriška administracija in predsednik ZDA Donald Trump ne bodo prezrli in ne zamolčali datum, ki ga je Putin izbral za sam začetek do sedaj največjih vaj v Rusiji, piše 24sata.hr v tekstu "Rusi zamajali svet, na največjo vojaško vajo bodo pripeljali 300.000 vojakov".

Rusija je ZDA po napadu 11. septembra podprla, v zahvalo pa je dobila širjenje zveze NATO proti svojim mejam in sankcije zahoda.

Geopolitični analitiki vidijo rusko vajo kot ponovno prerazporeditev in novo razporejanje sil v Aziji in Pacifiku.

Zveza Nato bo oktobra in novembra izvajala svoje vaje v Evropi, na severu Norveške. Rusi zaradi te vaje Nata, ki je ob njihovi meji, trdijo, da je sever Evrope postal vojaški poligon.

Zadnja tako velika vojaška vaja je potekala na območju Rusije oziroma takratne  ZSSR leta 1981. Imenovala se je Zahod-81 in na njej so sodelovala kijevska, beloruska in pribaltska vojaška okrožja. V tej vaji je sodelovalo 100.000 ruskih vojakov.