REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mednarodne vojaške igre: spopad 150 ekip, od tankistov do kuharjev; Slovenija odsotna

Mednarodne vojaške igre: spopad 150 ekip, od tankistov do kuharjev; Slovenija odsotna Tank na biatlonu

Mednarodne vojaške igre, na katerih sodeluje 28 držav in potekajo v petih različnih državah, se bližajo koncu. Začele so se 29. julija, zmagovalci v različnih disciplinah pa bodo razglašeni 12. avgusta. Vojaki, razporejeni v okoli 150 ekip tekmujejo v različnih disciplinah - streljanju z ostrostrelsko puško, padalskimi skoki in celo v kuhanju na prostem. Letos v tekmovanju, ki se organizira od leta 2015, sodeluje sedem novih držav. Največ pozornosti je tudi letos pritegnil predvsem "tankovski biatlon", v katerem morajo posadke različno obarvanih tankov čim prej in na pravilen način premagati različne prepreke, prevoziti določeno progo in ob tem še zadeti cilje. V ta namen imajo vse države na voljo tehnično povsem enake tanke, večinoma ruske modernizirane tanke T-72B3. Nekatere države na tekmovanja, tudi kadar so daleč, pripeljejo svoje tanke, na primer Rusija in Kitajska, ekipe drugih držav pa lahko uporabijo tanke gostujočih držav. Letos je v tankovskem biatlonu prvič sodelovala Indija z lastnimi tanki T-90.

Povabili so tudi članice zveze NATO

Povabila za sodelovanje v teh igrah so bila poslana na naslove 73 držav članic, med drugim tudi članicam zveze NATO, ki pa se tega tekmovanja niso udeležile. vendar letos na tekmovanju sodeluje opazno več držav izven območja Skupnosti neodvisnih držav. Na tekmovanjih tako sodelujejo tudi ekipe iz Irana, Egipta, Angole, Maroka, Uzbekistana, Srbije, Venezuele, Zimbabveja, Izraela, Fijija, Ugande, Laosa in Sirije.  Skupnih disciplin je letos 28, tekmovanja pa se izvajajo v Rusiji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Kazahstanu in Kitajski.  Po osmih dnevih so ruski vojaki zmagali v 13 od 28 disciplinah in so tako na prvem mestu, kitajski so drugi, na tretjem mestu pa so ekipe iz Kazahstana. Glede "tankovskega biatlona" so se v finale plasirale ekipe Rusije, Belorusije, Kitajske in Kazahstana, srbska ekipa pa je dosegla peto mesto. Namen vojaških iger je "krepitev sodelovanja in zaupanja" med narodi, v državah, ki ne sodelujejo, pa te igre vidijo tudi kot manifestacijo razkazovanja "vojaških mišic".

BVP - bojno vozilo pehote iz Maroka
Vojaki iz Maroka ob svojem bojnem vozilu za prevoz pehote.

Slovenski vojaki se tega sodelovanja, kot so nam sporočili z Ministrstva za obrambo, niso udeležili, prav tako ne slovenski tankisti, ki sicer uporabljajo tankom T-723B zelo podobne jugoslovanske tanke M-84. "V letu 2017 udeležba tankovskih posadk oz. pripadnikov 45. centra goseničnih bojnih vozil Slovenske vojske na tankovskih tekmovanjih ni predvidena. Doslej so naše posadke na tovrstnih tekmovanjih sodelovale le lani (2016), ko je med 10. in 12. majem na poligonu ameriške vojske v nemškem Grafenwoehrju v organizaciji ameriških in nemških oboroženih sil potekalo tankovsko tekmovanje, na katerem so sodelovale zavezniške oborožene sile šestih držav. Poleg pripadnikov Slovenske vojske (45. center goseničnih bojnih vozil), ki so na tekmovanju sodelovali s tremi tanki, so tekmovali tudi pripadniki oboroženih sil Danske, Nemčije, Italije, Poljske in Združenih držav Amerike. Na tekmovanju so ocenjevali delovanje v operacijah napada in obrambe, identifikacijo vozila, orientacijo in druge naloge. Pripadniki Slovenske vojske so se po besedah vpletenih odlično izkazali v večini zadanih nalog. Končnega vrstnega reda organizatorji niso objavili, saj štejejo izkušnje, ki so jih pripadniki pridobili na tekmovanju," so nam sporočili z ministrstva za obrambo.

Ruski vojak med vajo
Ruski vojak sredi akcije - Rusija je tudi tokrat ekipno pokazala najboljše rezultate.

Preverjanje omenjenih podatkov Minstrstva za obrambo je kljub temu pokazalo na nekaj novih dejstev. Pri omenjenem tekmovanju v Nemčji, kjer so sodelovali slovenski tankisti - gre za t.i. "Strong Europe Tank Challenge", ki je bilo tudi prvo takšno tekmovanje po koncu hladne vojne - namreč ni bilo "pomembno samo sodelovati", pač pa se je zelo natančno meril tudi uspeh posadk.Kako je to videti si lahko - videti je tudi slovenske tanke - ogledate tukaj. Isto tekmovanje, kjer je prvo mesto letos maja dosegla Avstrija, pa si lahko ogledate tukaj. Zanimivo pa je, da so tokrat maja 2017 na "zahodnem" tankovskem temkovanju sodelovale nekatere druge države, na primer Ukrajina, medtem ko Slovenija letos ni sodelovala.

Zanimivo pa je, da so tokrat na "zahodnem" tankovskem temkovanju sodelovale nekatere druge države, na primer Ukrajina, medtem ko Slovenija letos ni sodelovala.

V času tridnevnega tekmovanja so morale posadke pokazati veščine poznavanja ofenzivnih in defenzivnih manevrov, premagovanja različnih preprek, odzivanja na simulirani kemični napad, poznavanje osnov prve pomoči, ravnanja z improviziranimi eksplozivnimi sredstvi ter identifikacije sovražnih in prijateljskih tarč. Iz rezultatov, ki jih je objavila ameriška vojaška revija "Stars and Stripes" pa je jasno, da se ameriške, pa tudi slovenske posadke niso odrezale najboljše. Najboljši na tekmovanju so bili nemški tankisti, na drugem mestu so bili Danci, na tretjem pa tankisti iz Poljske. Zanimivo je, da niso zmagali Američani, ki imajo z vojnami in vsakodnevno uporabo tankov, predvsem na tujih tleh, zelo veliko praktičnih izkušenj.  Neuspeh na tem tekmovanju je očitno zelo neprijeten tudi za Slovensko vojsko, saj so na svoji Facebook strani poskusili neuspeh slovenskih tankistov na precej prozoren način prikriti s trditvijo, da "končnega vrstnega reda organizatorji niso objavili". 

Vojaške igre namesto pravih vojn ?

Toda, če v obzir vzamemo tudi dejstvo, da je Slovenija prav po receptih ameriških generalov polovico svojih tankov pretopila v staro železje, nato komaj modernizirane tanke T-55 poslala v skladišča, denar pa zadnji dve desetletji vlagala le v lahke oklepnike, je velik uspeh že to, da so slovenski tankisti na tem tekmovanju s svojo muzejsko opremo - sploh uspeli sodelovati. Ob tem naloge slovenskih tankistov tudi niso bile tako lahke. Kot poroča spletna stran ameriške vojske, so za orientacijo tankisti dobili 300 točk, po 50 točk pa še za šest posameznih nalog, skupaj z "skrivnostno" nalogo, ki je zahtevala timsko delo. Ob tem so izstrelili 10 granat iz treh različnih lokacij, med vožnjo pa so morali identificirati tudi 25 prijateljskih ali sovražnih vozil ter se znajti sredi kemičnega napada, odzvati na napad z improvizirano eksplozivno napravo, oskrbeti ranjence in zahtevati njihovo evakuacijo.

Tank M84
Slovenija ima tanke M-84, ki so v uporabi v vseh republikah nekdanje SFRJ ter v Kuvajtu, kjer so se ti tanki dobro izkazali leta 1990, ob napadu Iraka. 

Zahodne članice zveze NATO so v navidezni "boj" poslale ameriške Abramse in nemške Leoparde, Slovenija pa  jugoslovanske M-84, posodobljeno različico ruskih T-72. Nemci so na tekmovanje poslali svoje najboljše tanke Leopard 2A6, posodobljeno različico tankov Leopard 2 iz časov hladne vojne, Danska in Poljska sta tekmovali s tanki Leopard 2A5, Italija je sodelovala s tanki Ariete tanks, Slovenija pa je, kot piše uradno glasilo ameriške vojske, "sodelovala z tanki M-84, kopijami ruskih tankov T-72 ki jih je izdelovala Jugoslavija pred državljansko vojno." Ameriški tankisti so tekmovali v svojih Abramsih M1A2 - ki prav tako že več desetletij niso doživeli modernizacije.

 Glede na vse to ni povsem neverjetno, da bi se slovenski tankisti morda dobro ali celo boljše kot v  Grafenwoehrju znašli tudi na letošnjem tankovskem biatlonu v Rusiji. Še posebej zato, ker naša vojska še zmeraj uporablja ruske tanke. Ovire za sodelovanje v takšnem tekmovanju pa očitno niso bile tehnične, pač pa (geo)politične, v povezavi s precej slabim stanjem Slovenske vojske same, kar je večkrat ugotovil tudi vrhovni poveljnik Slovenske vojske. Vendar ne bi bilo slabo, če bi vojaki zveze NATO in vojaki Rusije, Kitajske in drugih držav, namesto da se pripravljajo na prave vojne, v prihodnje več hodili drug k drugemu na takšna in podobna medsebojna vojaška tekmovanja in bi nasprotja med državami tudi reševali na športen način - in ne v pravih vojnah in spopadih.