REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zapad 2017: Le ruske vojne igre ali priprave na invazijo?

Zapad 2017: Le ruske vojne igre ali priprave na invazijo?

14. septembra se bodo na področju Rusije in Belorusije pričele obsežne rusko-beloruske vojne igre, katere bodo skoncentrirane na obmejnih področjih vzdolž pribaltskih republik Litve, Latvije in Estonije.

Baltske države, ki so vse članice Nata in EU, so vse bolj zaskrbljene, da napovedane vojne igre Zapad 2017 (Zahod 2017) niso le redno usposabljanje vojakov.

Baltske države, ki so vse članice Nata in EU, so vse bolj zaskrbljene, da napovedane vojne igre Zapad 2017 (Zahod 2017) niso le redno usposabljanje vojakov, ampak da gre za priprave na (morebitno) invazijo na najbolj vzhodne članice teh dveh mednarodnih organizacij.

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da bo v igrah sodelovalo le 12.700 udeležencev, a nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen trdi, da bo v njih resnici sodelovalo več kot sto tisoč vojakov. V skladu z t. i. dunajskim dokumentom iz leta 2011, v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), naj bi države članice OVSE, torej tudi Rusija, morale povabiti tuje vojaške opazovalce na vse vojaške igre, katere bodo imele več kot 13.000 udeležencev. 

Zahodne države so že večkrat obtožile Rusijo, da namerno podaja prenizke številke o množičnosti vojaških vaj.

Zahodne države so že večkrat obtožile Rusijo, da namerno podaja prenizke številke o množičnosti vojaških vaj, medtem ko vzhodne članice Nata izpostavljajo, da je Rusija leta 2008 in 2014 uporabila vojaške vaje za posledična napada na Gruzijo in Krim.

Poleg držav članic EU in Nata je zaskrbljenost zaradi teh vojaških vaj izrazila tudi Ukrajina. Predsednik Petro Porošenko je tako izjavil, da se »7.000 vozil z vojaki in vojaško opremo bliža našim mejam in ni nobenega zagotovila, da se bodo vrnili v Rusijo po koncu manevrov«.