REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Edi Rama: Kosovo je del Albanije, združitev Kosova in Albanije ni načrt B, ampak načrt A

Edi Rama: Kosovo je del Albanije, združitev Kosova in Albanije ni načrt B, ampak načrt AEdi Rama Vir: Pixsell

Predsednik vlade Albanije Edi Rama je izjavil, da je za njega Kosovo »del Albanije«, združitev Kosova in Albanije pa zanj »ni načrt B, pač pa je načrt A.«

Na to se je precej ostro odzvalo rusko ministrstvo za zunanje zadeve in ocenilo, da takšno stališče albanskega premiera otežuje dialog Beograda in Prištine.

V Rusiji tudi opozarjajo, da se intenzivirajo napori za integracijo področij, naseljenih z Albanci v vrsti balkanskih držav, ki mejijo na Albanijo in takšno vzdušje po oceni Moskve ne samo da škodi dialogu, pač pa spodkopava zaupanje na celotnem balkanskem prostoru.

Intenzivirajo se napori za integracijo področij, naseljenih z Albanci v vrsti balkanskih držav.

Georgij Engelhardt z inštituta za slavistiko Ruske akademije znanosti in umetnosti je dejal, da je bil odziv ruskega ministrstva za zunanje zadeve pričakovana, kajti kadar kaj takšnega sporoča predsednik vlade neke države in ne »navaden politik ali aktivist«, potem je »vedno potrebno razmisliti o posledicah.«

Edi Rama in Angela Merkel

Vse torej kaže, da so države, ki so priznale neodvisnost enostransko razglašene neodvisnosti Kosova dejansko s tem potrdile politiko širjenja ozemlja ene države na račun druge. 

Kar se v Evropi, razen ob začetku druge svetovne vojne ko je s to politiko Nemčija »združila« sudetske Nemce z Nemčijo (in ob tem razkosala Čehoslovaško) ni dogajalo.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek