REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Socialistična partija Slovenije pozvala k umiku slovenskega priznanja neodvisnosti Kosova

Socialistična partija Slovenije pozvala k umiku slovenskega priznanja neodvisnosti KosovaKosovo, SPS

Pred dnevi je politični vrh Slovenije prejel naslednji poziv: "Republika Slovenija je leta 2008 storila velikansko napako in priznala suverenost in neodvisnost dela ozemlja Republike Srbije, nam prijateljske države.

Kosovo in Metohija je integralni in nedeljivi del Republike Srbije, kar je zapisano tudi v resoluciji Združenih narodov 1244. Ta južna pokrajina, nam bratske države, po mednarodnem pravu ni imela nikakršne pravice razglasiti samo sebe za 'državo'. Po 10-ih letih od priznanja je še bolj očitno, da je Kosovo od začetka jugoslovanske krize v 80-ih, instrument Zahoda.

Na Kosovu je baza ZDA Bondstill, prek katere se ustvarja nemire na južni srbski meji in na Kosovu samem, ta ravnanja pa so usmerjena proti bratski Srbiji, bratski Rusiji, Sloveniji in Evropi. Evropa je sod smodnika, Balkan pa detonator, ob trenutnem zaostrovanju situacije pa ta politika postaja zelo nevarna, tudi za državljane Republike Slovenije. S pozivom bi dali jasen signal Zahodu, da se ne bomo podrejali njegovi politiki.

Evropa je sod smodnika, Balkan pa detonator.

Besede o neodvisnosti in suverenosti Republike Slovenije ter uravnoteženi zunanji politiki RS bodo brez umika priznanja, samo propaganda brez realnih argumentov.

Zato vas pozivamo, da se zavzamete, da Republika Slovenija, po zgledu vse večjega števila držav, prekliče to nespametno priznanje in se zavzame za ozemeljsko celovitost Republike Srbije.

Vse naslovnike, ki ne boste ukrepali, bomo smatrali kot zveste izvajalce zahodne politike, ki je usmerjena proti Republiki Sloveniji in njenim državljanom."

SPS

Avtorica zgornjega poziva je izvenparlamentarna stranka - Socialistična partija Slovenije, ki ima sedež v Kamniku. Pobudo za umik priznanja Republike Kosovo so že 26. oktobra prejeli predsednik Borut Pahor, premier Marjan Šarec, pristojna ministrstva na čelu z zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, ter vsi mediji, ki so registrirani v Sloveniji.

Predsednik SPS Tadej Trček je posebej za Insajder.com razkril razloge, ki so spodbudili stranko, ki jo vodi, da več kot 10 let od odcepitve Kosova od Srbije zahteva od vrha slovenske politike, da "prekliče to nespametno priznanje in se zavzame za ozemeljsko celovitost Republike Srbije".

"Socialistična partija Slovenije je mlada stranka, konstituirana 25. maja 2016., zato prej nismo imeli možnosti, da na takšen način izrazimo naše mnenje o teh problemih," pojasnjuje Trček in dodaja, da je k pobudi prispevalo tudi poslabšanje varnostne situacije v regiji, kajti "zahod še vedno mešetari na tleh nekdanje SFR Jugoslavije."

Predsednik socialistov tudi trdi, da je "stališče proti neodvisnemu Kosovu tudi drugače stališče mnogih Slovencev in zato ni mogoče reči, da so Slovenci šele sedaj prišli do tega spoznanja."

Stališče proti neodvisnemu Kosovu je stališče mnogih Slovencev.

"Režim, ki nam vlada od leta 1991. pa do danes in ki je podpiral kosovski iredentizem in odcepitev, na čelu s tedanjim predsednikom Kučanom, ni izražal stališča ljudstva. Vendar pa vse več ljudi, zahvaljujoč kritični distanci, razume, kako so bili izmanipulirani v zadnjih 30-tih letih in spoznava, da je bila notranja in zunanja politika Slovenije napačna in proti ljudstvu.

Naša stranka je del političnega življenja Slovenije šele nekaj več kot dve leti, zato smo se takoj lotili gorečih problemov. Poleg tega, sem sam diplomiral na temo razpada Socialistične federativne republike Jugoslavije, v okviru česar sem analiziral tudi odcepitev Kosova, kot tudi vpliv precedensov na mednarodno pravo," pojasnjuje Tadej Terček.

Slovenija je 24. decembra 2017. v Washingtonu sicer dobila podrobna navodila, kako naj prizna Kosovo in kako naj se EU, ki ji je Slovenija predsedovala v prvi polovici leta 2008, odzove na ta korak. Načrt je med drugim predvideval, da Priština razglasi neodvisnost v nedeljo, tako da se Varnostni svet OZN ne bi mogel hitro sestati, nato pa bi več držav že priznalo Kosovo.

Ko je bil dokument o tem objavljen, je to do neke mere pokvarilo načrte tedanje vlade, zato Slovenija Kosova ni priznala prva, kot je to zahteval tedanji visoki uslužbenec State Departmenta Daniel Fried.

Tadej Terček in Moisiev
Ruski general Mikhail Moiseev in Tadej Trček    

"Ljudje, kot so na primer Kučan, so delovali proti Jugoslaviji, so izmanipulirali ljudstvo, o čemer je pričal tudi Robert Baer, agent Cie. Dejal je, da je bilo razbijanje Jugoslavije prevara in da bi to morali vedeti ljudje v republikah na ozemlju SFRJ, ker so bili izmanipulirani, da se medsebojno bojujejo za tuje interese. Zato smo v SPS odločno za to, da širimo resnico, ki jo naša etablirana politika nikoli ne bo sprejela, kot to ne bodo storile tudi oblasti na novo nastalih držav na območju nekdanje Jugoslavije. V nasprotnem primeru bi morale priznati, da so sodelovale v razbijanju SFRJ, ker je tedanja politika delala v korist lastnih interesov, ne pa ljudstva. To je danes povsem očitno v Hrvaški, Sloveniji, BiH, Makedoniji, Črni gori in tudi v Srbiji od 5. oktobra leta 2000," trdi Trček.

Tako, kot so politiki izdali SFRJ, so tudi slovenski narod.

Priznava pa, da podpore drugih strank za pobudo SPS - nima.

"Vse stranke v Sloveniji so režimske, saj so pod močnim vplivom zahoda, zato sumimo, da si bo katerakoli upala karkoli storiti v tej smeri. Mi pa bomo storili vse, da naša zahteva ne bo ignorirana, da jih prisilimo v realizacijo zahteve, da umaknejo priznanje Kosova. Naša pravica in dolžnost je, da govorimo resnico. Smo zunajparlamentarna stranka, ki je zaradi svoje politike – zavzemamo se tudi za izstop iz EU in NATO – tarča popolne medijske blokade v Sloveniji. Ne glede na to pa s stalnimi opozorili prebujamo vest ljudstva, ki je bilo v prejšnjih treh desetletjih izmanipulirano in ne ve nič o zakulisnih igrah velikih sil, zaradi česar je tudi samostojnost Slovenije že od samega začetka – izdaja. Tako, kot so politiki izdali SFRJ, so tudi slovenski narod," pristavi predsednik SPS Tadej Trček.

Katalonija - skrinjice
Glasovanje o neodvisnosti Katalonije

Trček je tudi prepričan, da se Slovenija sploh ni odcepila od SFRJ na podlagi ustavnega določila iz leta 1974, kot trdijo nekateri "strokovnjaki" v Sloveniji, pač pa na podlagi mednarodnega načela o samoodločbi narodov.

"Plebiscit v Sloveniji je bil protiustaven, o čemer se je opredelilo tudi ustavno sodišče Jugoslavije. Že sama odcepitev Slovenije je izzvala destabilizacijo mednarodnega prava. To pa se je nato, skozi odcepitev Kosova od Srbije, sprevrglo v novo, banalno prakso. Kosovo je nevaren presedan, ki že sam po sebi predstavlja nevarnost, da postane sprožilec novih odcepitev po svetu, če ne bo nevtraliziran. Tudi slovenski primer odcepitve je, pravno gledano, identičen primeru odcepitve Katalonije.

Vsiljuje se vprašanje – zakaj svet spoštuje odločitev ustavnega sodišča Španije, ni pa spoštoval odločitve ustavnega sodišča Jugoslavije?

Vse to nam vsiljuje vprašanje – zakaj svet spoštuje odločitev ustavnega sodišča Španije, ni pa spoštoval odločitve ustavnega sodišča Jugoslavije? Iz tega izhaja, da Zahod spoštuje mednarodno pravo in se poziva nanj samo, kadar mu to odgovarja, sicer pa ga tepta. To se je zgodilo tudi z odcepitvijo Kosova. Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da Rusija ne bi mogla ubraniti Krima, če prej ne bi dobro preučila jugoslovanskega scenarija.

V tem kontekstu je vrhunec hipokrizije, da zahod podpira neodvisno Kosovo, nasprotuje pa odcepitvi Krima, še posebej zato, ker je bilo na Krimu vse narejeno v skladu z mednarodnim pravom. In tudi sodnik Kennet Keith je v svojem mnenju, zapisanem ob svetovalnem mnenju mednarodnega sodišča v Haagu ob enostranski deklaraciji o neodvisnosti Kosova napisal, da je primer Kosova presedan in vrh krize mednarodnega prava," je v pogovoru za Insajder.com dejal Tadej Trček.

Ali ste za to, da tudi Slovenija umakne svoje priznanje Kosova?

Delite članek