REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kosovo ponuja Izraelu veleposlaništvo v Jeruzalemu v zameno za – priznanje

Kosovo ponuja Izraelu veleposlaništvo v Jeruzalemu v zameno za – priznanjeKosovo - veleposlaništvo v Jeruzalemu, ponudba

Kosovski predsednik Hashim Thaqi je Izraelu ponudil, da bo veleposlaništvo Kosova odprl v Jeruzalemu in ne v Tel Avivu – pod pogojem, da Izrael prizna neodvisnost Kosova. Kosovo je kot državo sicer priznalo preko 100 držav, vendar so nekatere v zadnjem času svoja priznanja že preklicale.

»Če bi bilo Kosovo priznano s strani Izraela, potem bi kosovsko veleposlaništvo postavil v Jeruzalemu,« je poročala izraelska tiskovna agencija (JTA) in se pri tem sklicevala na kosovsko agencijo KosovaPress. Thaqi naj bi svojo ponudbo dal med pogovorom za albansko televizijo Vizion Plus TV.

Če bi bilo Kosovo priznano s strani Izraela, potem bi kosovsko veleposlaništvo postavil v Jeruzalemu

Po posvetovalnem mnenju Meddržavnega sodišča v Haagu je Kosovo še zmeraj del Srbije in pokrajina pod neposredno upravo UNMIK-a, v skladu z resolucijo VS OZN 1244. Neodvisnosti Kosova ne priznava tudi Srbija, ki ima ob tem podporo Kitajske in Rusije, Kosova pa kot državo ne priznava tudi pet članic EU.

Za varnost na Kosovu je odgovorna zveza NATO, ki pa je to nalogo dobila po bombardiranju Srbije oziroma takratne ZRJ brez odobritve VS OZN. Zaradi nezakonite intervencije ruski mediji tudi poročajo, da je bila »Kosovo avtonomna pokrajina Srbije, ki jo je NATO okupiral leta 1999 po 78 dnevih zračnih napadov v korist etnične albanske Osvobodilne vojske Kosova (OVK-KLA) ki jo je vodil Thaqi.«

Predsednika Srbije in Kosova Vučić in Thaci
Hashim Thaqi (levo) z visoko predstavnico EU za zunanjo politiko Frederico Morgherini in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem (desno).

Ponudba kosovskega predsednika je še toliko bolj zanimiva zato, ker je večina prebivalcev Kosova Albancev, ki so večinoma muslimani. Na to dejstvo se predstavniki Kosova sklicujejo, ko lobirajo za priznanje svoje entitete. Istočasno pa večina tudi muslimanskih držav vztraja na stališču velike večine mednarodne skupnosti, podprte tudi z odločitvami VS OZN, ki vzhodni Jeruzalem opredeljujejo kot del palestinskega ozemlja. Med njimi je tudi velika zaveznica Kosova - Turčija.

Z drugimi besedami to pomeni, da Hashim Thaqi kot predstavnik kosovskih Albancev in naroda, ki ima celo dve državi (Albanijo in Kosovo, de facto drugo albansko državo) odreka pravico do vzhodnega Jeruzalema Palestincem, narodu brez kakršnekoli samostojne države, kjer je večina prebivalcev prav tako muslimanov. Res pa je, da priznanja večine teh muslimanskih držav Kosovo pač ne potrebuje več, izraelskega pa še vedno potrebuje.

Odgovor Izraela še ni znan, zagotovo pa takšna nespodobna ponudba predsednika Kosova še dodatno slabi palestinska pogajalska izhodišča za rešitev tega vprašanja. Pri tem Izrael z vztrajno gradnjo vedno novih judovskih naselij neprestano drobi palestinska etnična ozemlja in njihov cilj – samostojno palestinsko državo – odmika v nejasno prihodnost.

Gaza
Palestinci v Gazi.

Izrael je kljub temu ena od pomembnih držav, ki Kosova ni priznala in ima s Srbijo prav tako zelo dobre odnose. Izraelski predsednik vlade je sicer pozval vse države, da svoja veleposlaništva preselijo v Jeruzalem, vendar sta to poleg ZDA naredili le še Gvatemala in Paragvaj. Pri tem pa je nova paragvajska vlada še ta mesec obvestila Izrael, da bo – po zamenjavi vlade, ki se s sporno potezo preselitve veleposlaništva ne strinja  - veleposlaništvo znova preselila nazaj v Tel Aviv.

Mi nimamo časa za probleme sveta, je prostodušno priznal Haradinaj

Thaqi je tudi namignil, kdo dejansko stoji za njegovo ponudbo Izraelu, ko je dejal, da njegovo vlado »sto odstotno« podpira vlada ZDA. Odnosi ZDA s Kosovom so menda »odlični.«

»Srečal sem se s predsednikom Trumpom in njegov pristop je enak kot pri prejšnjem predsedniku,« je dejal Thaqi.

Vendar bi bilo dobro, da predsednik ZDA za to ne izve - znano je, da Donald Trump želi narediti vse ravno obratno od nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame.   

In res je tudi, da so za Donalda Trumpa glasovali tudi številni ameriški Srbi in da se v srbskem tisku pogosto špekulira o domnevni (ne)naklonjenosti Trumpa kosovskim Albancem. Tudi zato je Hashim Thaqi verjetno tako zelo poudaril "nespremenjenost" usmeritve ameriške administracije.

Predsednik kosovske vlade Ramush Haradinaj.

Ob tem pa je že aprila letos predsednik kosovske vlade Ramush Haradinaj priznal, da Kosovo pravzaprav sploh nima samostojne zunanje politike, čeprav je samostojnost in neodvisnost (tudi na področju zunanje politike) pravzaprav eden od pogojev za priznanje države, ki jo je priznala tudi Slovenija.

Kosovski predsednik vlade je namreč priznal, da je Kosovo »del kluba, ki ga vodi Amerika.«

»Smo del Evrope in sodelujemo z Brusljem in Berlinom. Toda, ko gre za zunanjo politiko, smo del kluba, ki ga vodijo ZDA. Nimamo problema, da to priznamo. Mi nimamo časa za probleme sveta,« je prostodušno priznal Haradinaj, ki je bil nekoč prav tako eden od poveljnikov OVK.

Delite članek