REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poleg Kosova sedaj tudi Albanija izvaja politiko »ekonomskega rasizma«

Poleg Kosova sedaj tudi Albanija izvaja politiko »ekonomskega rasizma«Edi Rama | Vir: Pixsell

Burja zaradi novih carin, ki jih je enostransko uvedlo Kosovo na vse blago iz Srbije se še vedno ni umirila. Albanska vlada je tako na skupni seji s kosovsko vlado podprla zvišanje carin na blago iz Srbije na sto odstotkov, saj da gre po njihovi oceni za upravičen politični odgovor Kosova na dejanja Srbije.

Albanski premier Edi Rama je napovedal enak ukrep za kosovske Srbe. Na drugi strani pa bodo odpravili še zadnje trgovinske ovire za kosovske Albance.

Edi Rama
Albanski premier Edi Rama | Vir: Pixsell
Priština se je za zvišanje carin na blago iz Srbije in BiH odločila prejšnji teden, potem ko ji je spodletel že tretji poskus včlanitve v Interpol, kamor Kosovo sicer nima pravico vstopiti, ker ni članica OZN.

Kot je na skupni novinarski konferenci s kosovskim premierjem Ramushem Haradinajem po seji obeh vlad v Peći na Kosovu dejal albanski premier Rama, je ukrep Prištine "politični odziv na dejanja države, ki skuša zabosti Kosovo v hrbet".

Priština se je za dodatno zvišanje carin na blago iz Srbije ter BiH odločila prejšnji teden, potem ko je Kosovu v torek spodletel že tretji poskus včlanitve v mednarodno policijsko organizacijo Interpol, kamor Kosovo sicer nima pravico vstopiti tudi zato, ker ni članica OZN.

Ramush Haradinaj
Kosovski premier Ramush Haradinaj | Vir: Pixsell

Hkrati sta vladi Albanije in Kosova danes v Peći napovedali odstranitev še zadnjih medsebojnih trgovinskih ovir. Po napovedih Rame pa bo to veljalo le za albanski del Kosova - napovedal je namreč "ničelno carino" za južni del Kosova, kjer živijo večinoma Albanci, in 100-odstotno carino za sever, kjer živi večinoma srbska manjšina, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S tem za Kosovom tudi Albanija nadaljuje z »ekonomskim rasizmom«, kot to ocenjujejo v Srbiji.

Na Kosovu namreč o tem ali je neko blago »srbsko« ali ne ocenjujejo na podlagi nacionalnosti lastnikov proizvodnih obratov blaga in ne na podlagi države porekla.

Kosovski in albanski premier sta se tudi rokovala tako, da sta z rokama oblikovala simbol orla, osrednji simbol albanske zastave, ki jo imajo za svojo tudi kosovski Albanci.

Hkrati pa se pritisk na kosovske voditelje krepi - poleg najvišjih evropskih predstavnikov je k ukinitvi carin Prištino pozval tudi ameriški zunanji minister Mike Pompeo.

V Beogradu to razumejo kot ustvarjanje »velike Albanije« in ocenjujejo, da je NATO Srbijo leta 1999 bombardiral ne zaradi »humanitarnih« razlogov, pač pa zato, da bi odcepil Kosovo in ga pripojil sosednji Albaniji.

Istočasno pa se pritisk na kosovske voditelje krepi. Poleg najvišjih evropskih predstavnikov je k ukinitvi carin Kosovo pozval tudi ameriški zunanji minister Mike Pompeo.

Mike Pompeo
Mike Pompeo | Vir: Mike Pompeo

Pritožujejo pa se tudi številni albanski trgovci, ki trdijo, da je srbska roba cenejša in kvalitetnejša od številnih drugih proizvodov.

Na severu Kosova pa je zaradi carin že zmanjkalo (med ostalim) časnikov v srbskem jeziku.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek