REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zunanjepolitična bomba: Vlada trdi, da je »non-paper« delo Milana Kučana, ga je zato napadel Mustafa Cerić?

Zunanjepolitična bomba: Vlada trdi, da je »non-paper« delo Milana Kučana, ga je zato napadel Mustafa Cerić?Milan Kučan. Vir: Twitter

Iz vlade so sporočili da bodo preklicali stopnjo tajnosti dokumenta o možnih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine oziroma famoznega non-paperja.

Potem ko je Janševa vlada velikokrat zanikala, da omenjeni dokument res obstaja in da je povezan s Slovenijo - na necenzurirano.si so celo trdili, da naj bi nastajal na Madžarskem – sedaj vlada trdi, da 'non-paper' obstaja, njegov avtor pa je: Milan Kučan!

Gre za zunanjepolitično bombo, ki je očitno uperjena proti Milanu Kučanu, pa tudi njegovemu krogu politikov in gospodarstvenikov in posredno proti opoziciji.

Janša Kučana predstavlja kot glavnega rušitelja meja in stabilnosti na Balkanu.

Če je vse to seveda - res...

V Svetu EU so sicer pred dnevi potrdili, da obstaja dokument, ki je povezan z domnevno slovenskim non-paperjem o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu.

Vendar ga niso razkrili, ker bi lahko ogrozil mednarodne odnose.

Nemec - izbrisan tvit
Matjaž Nemec - izbrisan tvit. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Se je pa sedaj za ta korak odločila slovenska vlada, ki je sklenila z dokumenta št. Z-103-34/2010 preklicati stopnjo tajnosti.

»V zadnjih mesecih smo v domačih in tujih mediji zasledili vrsto informacij o t. i. 'non-paperju', ki se ga pripisuje Republiki Sloveniji. Vlada Republike Slovenije s takšnim dokumentom ni seznanjena, saj ga v aktualnem mandatu ni obravnavala, pripravljala ali o njem razpravljala, niti tega ni storilo katerokoli ministrstvo ali vladni organ,« so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da dokument s št. Z-103-34/2010, z dne 26. 1. 2011, o možnih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine, obstaja.

Aprila so bosanski mediji poročali, da je slovenski premier Janez Janša predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu predal dokument s smernicami glede dokončnega razpada Jugoslavije, eden od glavni projektov slovenskega predsedovanja Uniji pa naj bi bil spreminjanje meja na področju nekdanje Jugoslavije.

Novi Balkan?
Nov zemljevid Balkana? Vir: Twitter

Dokument (non-paper) govori tudi o združitvi Kosova z Albanijo, medtem ko bi severnemu delu Kosova, kjer živi več srbskega prebivalstva, pripadal poseben status.

Omenja se tudi rešitev hrvaškega nacionalnega vprašanja s priključitvijo večinskih hrvaških kantonov BiH - Hrvaški ali pa z dodelitvijo posebnega statusa hrvaškemu delu BiH (po zgledu Južne Tirolske).

Zanimivo pa je, da se je kmalu po objavi tega dokumenta z odprtim pismom Milanu Kučanu oglasil nekdanji bosanski verski voditelj: reis-i-ulema Mustafa Cerić.

Kučan je v tej aferi o non paperju podprl Janšo, kar je bilo nenavadno. Verjetno zato, ker je Janša poznal Kučanovo skrivnost. Janša pa mu je sedaj vrnil - z razkritjem, ki Kučana predstavlja kot glavnega rušitelja meja in stabilnosti na Balkanu.

»Upam, da ste v Sloveniji dobro, da ste v času koronavirusa zdravi. Danes se v Bosni ne soočamo samo s koronavirusom, ampak tudi z virusom non-paper. V svetu še vedno poteka razprava o tem, ali je koronavirus prešel iz živali ali je bil umetno ustvarjen. Kar zadeva virus non-paper, je znano, da je bil narejen umetno. Prav zato vam pišem to odprto pismo, gospod Kučan.

Leta 2011, ko ste bili še posebni odposlanec slovenske vlade za BiH, ste se namreč spraševali 'Ali državljani Bosne in Hercegovine sami želijo to državo ali ne?' To vprašanje je seme današnjega virusa 'non-paper', ki je ušel iz vaše tajne epruvete in mutiral v novi sev. Virus non-paper, ki ste ga umetno ustvarili, je Borut Pahor poskušal prenesti predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyju (tedanjemu, op. a.) in ameriškim diplomatom ..., a na srečo ni padel na plodna tla ne v Bruslju ne v Washingtonu ...

Janša in Kučan
Janša in Kučan. Vir: Twitter

Gospod Kučan, vaš protibosanski virus non-paper v Bruslju in Washingtonu v Bosni je že skoraj pozabljen ... Ga je pa Janez Janša, zavestno ali nezavedno, razkril javnosti. ... Bosna ni tako velika, da bi ji lahko rekli 'Velika Bosna', ni pa tako majhna, da bi jo Srbija in Hrvaška s pomočjo Slovenije lahko skupaj pogoltnili,« je zapisal Cerić v dolgem zapisu.

Cerić je ob koncu dodal še: »Tudi ti, prijatelj Kučan? Z lepimi pozdravi v času Ramazana, ko počivamo bosansko telo, da nahranimo bosansko dušo. Poskusite razumeti naše bosansko sporočilo – ne ugriznite prevelikega kosa, ki ga ne morete pogoltniti. Zadavili se boste!«

Cerić je torej že tedaj Kučana posredno obtožil za avtorstvo tega dokumenta.

Toda Kučan je v intervjuju za Face TV v zvezi z afero non paper zatrdil, da Slovenija ni tista, ki bi se sama vpletla v zgodbo.

»Mislim, da je Slovenija vpletena, ni se vpletla sama. Janši je treba verjeti,« so Kučanove navedbe tedaj povzeli v Reporterju.

Očitno je Kučan tedaj - kar je bilo nenavadno - dajal podporo Janši.

Verjetno zato, ker je Janša poznal Kučanovo skrivnost, da je namreč sam dajal nasvete o prihodnosti BiH.

Vir: Twitter

Kučan je sicer priznal, da je leta 2011 pripravljal poročilo o BiH, vendar ga je opisoval drugače.

Janša pa mu je vrnil - z razkritjem, ki Kučana predstavlja kot glavnega rušitelja meja in stabilnosti na Balkanu.

Kučan je pred dobrim mesecem dni v pismu, ki ga je prejela tudi STA, zapisal, da se je vedno zavzemal za ozemeljsko celovitost suverene BiH - kar pa je vladno sporočilo predstavilo kot netočno.

Toda na koncu se je izkazalo, da gre za še eno zavajanje vlade, ki je o nek drugi, Kučanov dokument v sporočilu za javnost opisala tako, kakor da bi bil Milan Kučan avtor besedila, ki ga je necenzurirano.si objavilo 15.04.2021.

 V resnici pa grfe za dva različna dokumenta, kar je bilo tako jasno in smo nato razkrili tukaj.

Delite članek