REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razkrivamo: Vlada zavaja in podtika, Kučanov dokument iz leta 2011 lažno prikazuje kot Sloveniji pripisan »non-paper«

Razkrivamo: Vlada zavaja in podtika, Kučanov dokument iz leta 2011 lažno prikazuje kot Sloveniji pripisan »non-paper«Janša ga je znova neuspešno poskusil podtakniti Kučanu. Vir: Twitter

Avtor non-paperja, ki predvideva spreminjanje meja na Balkanu in je izzval razburjenje po vsej Evropi in celo v Washigtonu je Milan Kučan, je sporočila Janševa vlada.

Iz podrobnega branja samega dokumenta, ki so ga najprej objavili na necenzurirano.si je očitno, da vlada znova zavaja.

Iz sporočila vlade je razvidno, da več ni potrebe po tem, da bi imel dokument še stopnjo zaupnosti, saj naj bi bil javnosti znan že več tednov.

Toda iz podrobnega branja samega dokumenta, ki so ga najprej objavili na necenzurirano.si je očitno, da vlada znova zavaja in laže.

Povsem mogoče je, da je vlada umaknila stopnjo zaupnosti z nekega dokumenta, povsem mogoče je tudi, da je Milan Kučan leta 2011 kot posebni odposlanec za BiH zapisal tudi svoje mnenje o morebitnem razpadu Bosne in Hercegovine, toda povsem jasno je, da Milan Kučan ne more biti avtor »non paperja«, ki je v angleškem jeziku postal dostopen javnosti že pred več tedni, kot to lažnivo zdaj sporoča vlada.

To je mogoče zatrditi že sedaj, še preden je vlada ta svoj dokument Z-103-34/2010 z datumom 26. januar 2011 objavila.

STA je sicer že zahtevala dostop do dokumenta, ki ni več zaupen.

Non paper - prvi dokaz
Non paper - prvi dokaz. Vir: Posnetek zaslona

In zakaj je to mogoče zatrditi?

Preprosto, zaradi dveh navedb v spornem »non paperju« z naslovom »Zahodni Balkan – pot naprej« iz katerih jasno izhaja, da je moral biti dokument napisan veliko po letu 2011 in zagotovo tudi po letu 2016 in po januarju 2019.

In zato to ne more biti »Kučanov non-paper.«

Nek star, verjetno interen Kučanov dokument iz leta 2011 Janševa vlada sedaj lažno predstavlja kot »non paper« poimenovan »Zahodni Balkan – pot naprej«, ki je bil objavljen 15. aprila letos.

Z drugimi besedami – vlada sedaj nek star, verjetno interen Kučanov dokument iz leta 2011 lažno predstavlja kot »non paper« poimenovan »Zahodni Balkan – pot naprej«, ki je bil objavljen 15. aprila letos.

V dokumentu sta dva stavka, ki to dokazujeta.

»Turčija je izkoristila priložnost tega praznega obdobja tako, da je bistveno povečala svoj vpliv v Bosni in Hercegovini in Severni Makedoniji piše v prvem.

Stavek je zapisan v uvodu kratkega, dvostranskega dokumenta.

Toda nekoč Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, kot so jo leta 1993 priznali Združeni narodi, se je v »Severno« preimenovala šele 12. februarja leta 2019.

Štiri dopolnila ustave, med drugim o preimenovanju države, so januarja potrdili v makedonskem parlamentu, februarja pa so bila objavljena v uradnem listu, s čimer je sprememba imena začela veljati.

Milan Kučan pa tega seveda leta 2011 ni mogel vedeti, kar so opazili tudi pozorni bralci na spletu.

Non paper - drugi dokaz
Non paper - drugi dokaz. Vir: Posnetek zaslona

Simptomatičen pa je še najmanj en stavek, zapisan v točki e: »Evropska unija, ob sodelovanju z drugimi faktorji v regiji (na primer v Pobudi treh morij) sproži implementacijo vseobsežnega ekonomskega programa za stabilizacijo, boljšo infrastrukturno povezanost regije in okoljsko rehabilitacijo (EU je že pripravila dele načrta).«

Pobuda treh morij je nastala šele leta 2016, zato je Kučan ne bi mogel omenjati že leta 2011!

Toda Pobuda treh morij je nastala šele leta 2016, zato je Kučan ne bi mogel omenjati že leta 2011!

Obenem dokument navaja »tiho proceduro,« ki je »že v toku«, ve pa se, kdaj so predstavniki EU o teh načrtih govorili in spraševali politike v BiH.

Bosanski politiki, albanski predsednik vlade Edi Rama in Borut Pahor so že potrdili, da je bilo to nedavno oziroma leta 2020 in 2021 – ne pa leta 2011.

Janša in Rama vsak po svoje vidita pogovore o novi delitvi Balkana
Janša in Rama vsak po svoje vidita pogovore o novi delitvi Balkana. Vir: Twitter

Tretje dejstvo, ki kaže na to, da aktualna vlada Kučanu podtika svoj »non paper« pa je navedba, da je tudi predsednik Sveta EU Charles Michel potrdil, da je dobil ta dokument (to so sporočili Delu), to pa se je zgodilo šele pred okoli letom dni, ko pa Milan Kučan zagotovo ni imel več nobene funkcije.

Sedaj pa preberimo še enkrat, kaj smo izvedeli iz včerajšnjega sporočila Janševe vlade.

V resnici gre res za novo zavajanje vlade in za novo ponarejanje dejstev.

»Vlada je zato na včerajšnji seji umaknila oznako zaupno z dokumenta o možnih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine iz leta 2011.

Ob tem so z vlade sporočili, da je dokument na podlagi sklepa takratne vlade v vlogi posebnega poročevalca za BiH pripravil bivši predsednik Milan Kučan.

Kot je po današnji seji vlade sporočil urad vlade za komuniciranje, je bilo v zadnjih mesecih v domačih in tujih mediji zaslediti vrsto informacij o t. i. non-paperju, ki se ga pripisuje Sloveniji, sedanja vlada pa s takšnim dokumentom ni seznanjena, saj ga v aktualnem mandatu ni obravnavala, pripravljala ali o njem razpravljala, niti tega ni storilo katerokoli ministrstvo ali vladni organ.«

In še: »Vlada pa je potrdila, da obstaja dokument s številko Z-103-34/2010 z datumom 26. januar 2011 o možnih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine.

Glede na to, da je vsebina dokumenta v pretežni meri že več več tednov javno znana, ni več pogojev, ki so potrebni za nadaljnji zaupni status tega dokumenta, so še sporočili po seji vlade.«

Janez Janša je padelv bosanski lonec, ki se ne bo ohladil do slovenskega predsedovanja EU
Janez Janša je padel v bosanski lonec, ki se ne bo ohladil do slovenskega predsedovanja EU. Vir: Twitter

Iz celotnega sporočila, ki ga je objavila večina medijev v Sloveniji je očitno, da je vlada dokument »Zahodni Balkan – pot naprej« oziroma famozni »non – paper« nesresnično pripisala Milanu Kučanu.

S tem so ga seveda znova napadli tudi kot glavnega rušitelja stabilnosti in meja na Zahodnem Balkanu.

Trditev, da je avtor »non paperja« dejansko Milan Kučan in da nima zveze z Janševo vlado sedaj simpatizerji in člani SDS-a že vneto širijo po spletu.

»Tole spominja na sago o trgovanju z orožjem BiH: nekdo je trgoval, drugega pa so mediji obtožili, da trguje on, četudi je trgovino preprečeval. Tu je nekdo v resnici spisal non-paper, spet drugi (isti) je bil obtožen, da je to storil sam, da bi razbil BiH«, je na primer napisal Boštjan M. Turk.

V resnici pa gre res za novo zavajanje sedanje vlade in za novo, grobo ponarejanje dejstev.

To je nato dokazala tudi poznejša javna objava Kučanovega poročila, ki je tukaj: 

Dokument je povsem drugačen in v njem sploh ni govora o spreminjanju meja BiH.

Delite članek