REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija zavrača ideje o preoblikovanju meja na Balkanu, »non paper« že v »uničevalcu papirjev«?

Nemčija zavrača ideje o preoblikovanju meja na Balkanu, »non paper« že v »uničevalcu papirjev«?Žandarmerija - Republika srbska. Vir: Twitter

Ideja o tem je bila prvič predstavljena v »non paperju«, ki je bi prvič objavljen v Sloveniji in je vznemirila predvsem Bošnjake v BiH, ki so to videli kot grožnjo teritorialni enotnosti svoje države, dve desetletji po tem, ko so etnični konflikti privedli do vojne v regiji.

Zamisel, da je mogoče stvari rešiti z novimi mejami na zemljevidu, ni samo nerealna, ampak je nevarno celo sprožiti to razpravo.

Dokument je predlagal oblikovanje Velike Albanije, Velike Srbije in Velike Hrvaške, kar bi po oceni avtorjev lahko pomagalo razrešiti nacionalne napetosti, ki ovirajo integracijo v EU v regiji.

Diplomat v Bruslju je dejal, da države članice o tej ideji niso razpravljale.

»Zamisel, da je mogoče stvari rešiti z novimi mejami na zemljevidu, ni samo nerealna, ampak je nevarno celo sprožiti to razpravo,« je Maas dejal novinarjem v Prištini.

»Nemška vlada odločno zavrača ideje o spreminjanju meja,« je dejal nemški minister in dodal, da je vesel, da je bila ideja »vrnjena v predal ali, upam, v uničevalec papirja zgodovine.«

Diplomatska nota EU je sicer najprej pricurljala v slovenske medije.

Slovenski premier Janez Janša je sicer zanikal poročanje medijev, da je sporni dokument poslal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, ki predseduje vrhu EU, kot svoj predlog, kako rešiti težave v regiji, potem ko bo Slovenija julija prevzela predsedovanje EU.

NATO in BiH
NATO in BiH. Vir: Twitter
Kot trajno spremembo si želi Nemčija uveljaviti le tisto spremembo mednarodne meje, ki jo je z nezakonito silo dosegla zveza NATO, ob sodelovanju nemških bombnikov na Kosovu, v korist Albancev.

Po navedbah nekaterih diplomatov pa naj bi imela ideja svoje zagovornike v Budimpešti, Zagrebu, Beogradu in Tirani ter Prištini.

Odločen odgovor Heika Maasa pa ne pomeni, da je Nemčija proti vsem spremembam meja na Kosovu.

Kot trajno spremembo si želi Nemčija uveljaviti le tisto spremembo mednarodne meje, ki jo je z nezakonito silo dosegla zveza NATO, ob sodelovanju nemških bombnikov na Kosovu, v korist Albancev, ki od leta 1999 živijo v eni svoji mednarodno priznani državi in drugi delno priznani entiteti.

Vendar pa predvsem v Srbiji ni voditelja, ki bi bil pripravljen pristati na kaj takšnega, še posebej ne, če EU v zameno nudi zgolj meglene obljube o finančni pomoči.

Sklep je jasen: Nemčija zavrača spreminjanje meja na Balkanu, idejo o tem so skupaj z ne papirjem celo že poslali v uničevalec papirja, toda žal so pri tem malce nedosledni.

Eno mejo bi vendarle radi spremenili. Verjetno menijo, da ena ni nobena.

Zato bi radi spremenili samo eno - ki pa lahko nekega dne prav zato podre tudi vse ostale.

Delite članek