REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znova beremo: Zdaj ni več dvoma - Aleksandra Pivec je bila podkupljena, o tem pa je še lagala in zavajala javnost

Znova beremo: Zdaj ni več dvoma - Aleksandra Pivec je bila podkupljena, o tem pa je še lagala in zavajala javnostRazkritja kažejo, da je bila Aleksandra Pivec - podkupljena. Vir: Twitter

Aleksandra Pivec, nekdanja podpredsednica Janševe vlade in sporna kmetijska ministrica ter šefica DeSUS je z grožnjo od nas zahtevala objavo nasprotnih dejstev glede prispevka: Javnomnenjske  norosti: »Bo zmedena Slovenija izbrala mandatarja brez stranke in znova tudi koruptivno A. Pivec?«

Popravek Pivčeve smo objavili.

Ker pa se je sklicevala na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) v nadaljevanju opozarjamo na članek, objavljen 28. junija leta 2021, iz katerega je jasno razvidno, da smo pravilno ocenili koruptivna dejanja sporne Aleksandre Pivec.

Ministrica je zavajala javnost in lagala, vse to pa zato, da bi prikrila lastna koruptivna in zavržna dejanja.

Objava poročila KPK v primeru nekdanje kmetijske ministrice in predsednice stranke DeSUS Aleksandre Pivec je potrdila, da so bile medijske objave o spornih dogodkih v katere je bila udeležena, in vsi komentarji na račun škandaloznega dela nekdanje podpredsednice Janševe vlade – popolnoma točni.

Istočasno je objava zadevnega poročila potrdila, da je ministrica zavajala javnost in lagala, vse to pa zato, da bi prikrila lastna koruptivna in zavržna dejanja.

V celoti so bili s tem kot upravičeni potrjeni tudi kritični zapisi, ki smo jih v preteklosti že objavili o tem primeru.

Ugotovitve KPK so namreč po sodbi upravnega sodišča, ki je zavrnilo tožbeni zahtevek Aleksandre Pivec postale pravnomočne.

Po pritožbi Aleksandre Pivec proti ugotovitvam Komisije za preprečevanje korupcije na upravno sodišče je to namreč razsodilo, da je KPK pravilno zapolnila pojem integritete in ugotovila ravnanje v nasprotju z integriteto, ki pomeni pričakovano delovanje in odgovornost javnih funkcionarjev in uslužbencev pri izvrševanju javne oblasti, funkcije, pooblastila ali druge pristojnosti za odločanje.

Aleksandra Pivec, Naša Dežela  Vir: Twitter, STA
Sporna Aleksandra Pivec je medtem ustanovila novo stranko - Naša dežela. Vir: Twitter

Prav tako je upravno sodišče pritrdilo odločitvi KPK, da je podana kršitev prepovedi in omejitev sprejemanja daril s tem, ko je obravnavana oseba sprejela korist za svoja družinska člana v obliki plačila hotelskih prenočitev.

Pivčeva je namreč v funkciji kmetijske ministrice »sprejela korist za svoja sinova v obliki plačila prenočitve v Izoli, in sicer maja 2019 in junija 2020 v skupni vrednosti 360 evrov, s tem pa je ravnala v nasprotju z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije ter določbami iz pravilnika o omejitvah in dolžnostih funkcionarjev v zvezi s sprejemanjem daril.«

Aleksandra Pivec je ljubiteljica razkošja na stroške davkoplačevalcev. Vir: Facebook
Potrjeno: Aleksandra Pivec je ljubiteljica razkošja na stroške davkoplačevalcev. Vir: Facebook

Pivčeva je predpise kršila tudi s tem, da ni izpolnila obrazca za evidentiranje prejetega darila o sprejemu daril oziroma koristi in ju izročila ministrstvu.

KPK je še ugotovila, da je medijem oziroma javnosti podala neresnično izjavo, s čimer je ravnala v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo funkcije ministrice, kar predstavlja kršitve integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Pivčeva je s tem kršila tudi določbe etičnega kodeksa funkcionarjev v vladi in ministrstvih, saj s svojim ravnanjem ni prispevala h krepitvi zaupanja javnosti v njeno delo in integriteto ter v delo in integriteto vlade in ministrstva za kmetijstvo, v katerem je opravljala funkcijo.

Za korupcijo jima ni mar: Janša in Pivčeva. Vir: Facebook, Twitter
Na oblasti luštno je, za korupcijo jima ni mar: Janez Janša in Pivčeva. Vir: Facebook, Twitter

In zakaj je javnost za vse to izvedela tako pozno?

Preprosto, le zato, ker KPK zaradi sprememb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki so začele veljati 17. novembra leta 2020 in so spremenile pogoje za javno objavo njenih ugotovitev, do dokončnega razpleta zadeve ni smela objaviti ugotovitev o konkretnem primeru, niti ni smela razkrivati dejanskega stanja, ki ga je ugotovila v postopku in je zapisano v ugotovitvah.

In tako je bil ta primer dejansko razrešen z odločitvijo samih poslancev DeSUS-a, ki so se naposled odločili pravilno, ko jih Pivčeva s svojimi argumenti ni prepričala, pa tudi s pravilno odločitvijo nekdanjega strankarskega kolega in nekdanjega zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja.

Tonin, Počivalšek, Pivec, Janša, kvartet, katerega početje spominja na najljubši verz vodje Republike Srbske Milorada Dodika: »Nihče nam nič ne more, močnejši smo od usode.« V izvirni različici: »Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine.« Vir: Twitter
Matej Tonin (NSi), večni gospodarski minister Zdravko Počivalšek (nekoč SMC, zdaj Konkretno), Pivec, Janša (SDS), kvartet, katerega početje spominja na najljubši verz vodje Republike Srbske Milorada Dodika: »Nihče nam nič ne more, močnejši smo od usode.« V izvirni različici: »Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine.« Vir: Twitter

Pivčeva je tako najprej izgubila mesto ministrice, saj se je tik pred interpelacijo odločila za odstop.

Sodno potrdilo njenih nečednosti pa je prišlo šele veliko pozneje.

Odprto pa ostaja samo še vprašanje, ali bo stranka SDS v prihodnje res poskusila z vnovičnim političnim sodelovanjem z Aleksandro Pivec, voditeljico majhne, obskurne izvanparlementarne stranke »Naša dežela«.

V preteklosti so Janša, SDS in Pivčeva sicer precej dobro sodelovali, kar kaže tudi spodnji posnetek zunanjega ministra Anžeta Logarja in Aleksandre Pivec oziroma »dveh pivcev.«

Glede na prakso delovanja in vrednote obeh voditeljev strank, tako Pivčeve kot Janše - to seveda sploh ne bi bilo presenetljivo.

Delite članek