REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Aleksandra Brez Stranke je od stebra koalicije postala njeno največje politično breme

Aleksandra Brez Stranke je od stebra koalicije postala njeno največje politično bremeZapleti ob odhodu Aleksandre Pivec. Vir: Twitter

Aleksandra Pivec, odstavljena predsednica DeSUS-a, ministrica za kmetijstvo in podpredsednica Janševe vlade bo od danes naprej spoznavala to, kar sicer poznajo tudi politično najbolj nepismeni v tej državi –, da je politik brez stranke na svojem položaju tako trden kakor, kot se je pred davnimi leti izrazil nek hrvaški politik – iztrebek na dežju.

Alaksandra Pivec je v zadnjih dnevih sicer trdila, da ima še naprej, kljub odstopu s položaja predsednice DeSUS-a nekakšne »dolžnosti« kot ministrica in podpredsednica vlade.

In da, če dela dobro, je potem odločitev o tem, ali bo še naprej ministrica in podpredsednica vlade odvisna zgolj od predsednika vlade.

Toda pri tem je zanemarila eno samo »malenkost« -, da ta vlada obstaja zgolj zaradi podpore poslancev v parlamentu. Ona pa je izgubila podporo poslancev, vrha stranke in tudi velikega dela članstva.

Minister pa v tej državi ne postaneš zaradi pridnosti ali zgolj zaradi zaupanja predsednika vlade, pač pa zaradi strankarskih glasov, ki jih prineseš v parlament.

To vedo vsi – razen Pivčeve.

Janša in Pivčeva
Kdaj bo Janša ugotovil, da je Pivčeva le še - breme? Vir: Twitter

Zato se je v zadnjih dveh mesecih njena vrednost za sedanjo koalicijo približala ničli in nato zdrsnila še pod njo.

Če je bila Aleksandra Pivec, ki je januarja lani od Šarca hitro priveslala k Janši še cenjena političarka, je danes za vse v vladi in ne samo za DeSUS postala ogromno breme.

Pri tem čakata tako njo kot kolega Aleša Hojsa še dve interpelaciji.

In če želi ob teh preizkusih Janez Janša imeti na svoji strani tudi glasove poslancev DeSUS-a (v primerjavi interpelacije Hojsa - vsaj štiri) bo moral do tega petka, ko se bo najprej odločalo o usodi odstopljenega ministra Aleša Hojsa zadovoljiti vodstvo DeSUS-a in poslance stranke upokojencev – in ne Pivčevo.

Koalicijski partnerji se bodo na današnjem srečanju pogovarjali prav o tem, pa tudi o nadaljnjem delu po spremembi v vrhu DeSUS.

Kot je v petek napovedal začasni zastopnik te stranke Tomaž Gantar, se bodo po odstopu Aleksandre Pivec kot predsednice DeSUS-a pogovorili o njenem podpredsedniškem mestu v vladi, kjer je DeSUS ne vidi več, in o njeni ministrski funkciji.

Premier Janez Janša se je po sredinem odstopu Pivčeve z mesta predsednice DeSUS v petek naposled sestal s poslanci te stranke ter Gantarjem, ki bo po odločitvi sveta stranke začasno zastopal DeSUS do novembrskega kongresa.

Kot je po srečanju z Janšo povedal Gantar, so tudi po spremenjenih razmerah v vrhu DeSUS usklajeni glede spoštovanja koalicijske pogodbe in zavez.

To tudi predsednik vlade pričakuje.

Medtem pa DeSUS pričakuje, da Pivčeva ne bi bila več podpredsednica vlade, glede na to, da so bili kriteriji za to jasno določeni v začetku dela te koalicije.

Doslej so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank.

Pivčeva je za družino rada poskrbela na državne stroške ali pa stroške občin. Vir: Facebook
Pivčeva je kot ministrica in podpredsednica vlade poskrbela za družino, toda pogosto tudi na državne ali pa stroške občin. Vir: Facebook profil A. Pivec

Zaradi vseh nerazčiščenih očitkov na račun Pivčeve, ki se nanašajo na plačevanje računov ob njenih gostovanjih po Sloveniji, po mnenju stranke DeSUS tudi ni primerno, da bi ostala ministrica za kmetijstvo.

Tudi Gantar pa priznava, da to ni v njihovih rokah, pač pa mora biti dogovor koalicije in predsednika vlade, ki se mora o tem na koncu odločiti.

Aleksandra Brez Stranke je od stebra koalicije postala njeno največje politično breme.

Ker pa DeSUS z ničemer ne pogojuje sodelovanja v koaliciji in zahteva le obračun predsednika vlade z trmoglavo Pivčevo je seveda jasno, kaj to pomeni.

Aleksandra Brez Stranke je od stebra koalicije postala njeno največje politično breme.

Odhod Pivčeve z mesta podpredsednice vlade (najprej) in nato kmetijske ministrice je tako samo še vprašanje časa.

Časa, ki se meri v dnevih in ne mesecih, kot bi si želela Pivčeva.

Delite članek