REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi manever: Aleksandra Pivec odstopila, da bi lahko še naprej igrala - vlogo žrtve

Novi manever: Aleksandra Pivec odstopila, da bi lahko še naprej igrala - vlogo žrtveSporna Pivčeva trdi, da bo šla do konca. Vir: Twitter

Včeraj je vsa Slovenija znova čakala na to, kar so pred tremi desetletji v obliki »nočnih sej CK ZKJ« počele neke druge generacije.

Le da je bil rezultat tokrat nekoliko bolj - predvidljiv.

Svet DeSUS je namreč nadaljeval prekinjeno sejo, na kateri je po izglasovani nezaupnici predsednici stranke Aleksandri Pivec pred dvema tednoma nameraval obravnavati še predlog za njeno razrešitev.

Kljub temu pa se to ni zgodilo, ker je Pivčeva poskrbela za še eno presenečenje.

Aleksandra Pivec je namreč tik pred zasedanjem sveta DeSUS izvršnemu odboru stranke ponudila odstop s položaja predsednice stranke.

Izvršni odbor je nato njen odstop sprejel, toda predlagal, da stranko začasno vodi kdo od podpredsednikov, ki so vsi po vrsti izbranci in podporniki - Pivčeve.

Toda poslanska skupina ta manever s katerim bi Pivčeva obdržala vajeti stranke in vlekla poteze iz ozadja - ni podprla.

Istočasno Pivčeva ne namerava odstopiti niti kot ministrica, kar bi bil logičen korak.

Na izrednem kongresu, ki bo v prvi polovici novembra pa se bo znova potegovala za mesto - predsednice stranke upokojencev DeSUS. 

Sporna Aleksandra Pivec namreč vztraja, da se je v stranki zgodil puč in da tako nezaupnica kot razrešitev (z odstopom se je napovedani razrešitvi sicer zadnji hip izognila) nista v skladu s statutom.

Kar ni res, kar je ugotovila ustrezna komisija stranke, ki je preučila statut po tem, ko je predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar pred dvema tednoma sejo sveta, na kateri so člani s 33 glasovi za in 19 proti Aleksandri Pivec izrekli nezaupnico, prekinil, da bi razčistili dilemo glede pristojnosti sveta za razrešitev predsednice.

Medtem je svoje stališče podala tudi komisija za statutarna vprašanja in pritožbe, ki meni, da svet v času med kongresoma lahko razreši predsednico.

Aleksandra Pivec in hotel Grahor
Zanimiva taktika: Pivčeva zmeraj znova trdi, da sprejema razna do svojih spornih ravnanj kritična staišča in sklepe in da bo sprejela odgovornost, naredi pa - nič. Vir: Twitter

Aleksandra Pivec se je tako zagotovo pomikala proti razrešitvi, toda nenadoma se je odločila vendarle odstopiti in to le zato, da bi lahko še naprej igrala – žrtev.

Sama se proti lastni stranki bori z mnenjem svoje »vlade« oziroma izvršnega odbora DeSUS, v kateri so večinoma njeni pristaši i najbolj tesni sodelavci.

Aleksandra Pivec se je tako zagotovo pomikala proti razrešitvi, toda nenadoma se je odločila vendarle odstopiti in to le zato, da bi lahko še naprej igrala – žrtev.

Znova je pojasnila, da »izglasovano nezaupnico sveta stranke sprejema«.

Nato pa poudarila, da bi odločitev za razrešitev na svetu pomenila, da v stranki ni potreben najvišji organ, to je kongres.

Ob vsem tem ne izključuje niti nadaljevanje spora na sodišču.

Na sejo je zato s seboj pripeljala tudi svojo odvetnico.

Na seji sveta stranke DeSUS je bilo izvoljeno novo začasno vodstvo stranke.

Nalogo začasnega predsednika je - pričakovano - prevzel Tomaž Gantar.

Prednost pri tem so sicer imeli podpredsedniki stranke, a, kot je že pred začetkom seje sveta DeSUS-a poudaril vodja poslanske skupine Franc Jurša, nihče od njih ni užival ne njegove, ne podpore ostalih poslancev.

Aleksandra Pivec se je medtem v torek, le nekaj ur preden je odstopila s pismom obrnila na članstvo stranke in med drugim navedla, da čuti, da mora vztrajati.

Vse skupaj bi lahko vplivalo tudi na dogajanje v Državnem zboru, ker je vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša napovedal, da bo od razpleta seje sveta odvisno tudi glasovanje ob ponedeljkovi interpelaciji ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa (SDS).

Usoda Aleksandre Pivec že predolgo visi na nitki. Vir: Facebook

V primeru vmešavanja največje vladne stranke v reševanje problema s Pivčevo bi to pomenilo, da bi v ponedeljek lahko glasovali proti Hojsu.

V svojem pismu je Pivčeva sicer apelirala na člane DeSUS-a, da naj odločitev o njeni usodi prepustijo kongresu.

Pivčeva, ki jo bremeni več afer, se pri tem – da bi bil absurd še večji – ves čas sklicuje na »zakonitost.«

Pivčeva, ki jo bremeni več afer, se pri tem – da bi bil absurd še večji – ves čas sklicuje na 'zakonitost.

»Žal mi je, da je naša stranka, kljub strokovnemu delu in uspešnem uresničevanju programa stranke v okviru koalicijskih zavez, v zadnjem obdobju podvržena razburkanim tokovom. Zato si v teh trenutkih še posebej želim, da bi se vsak posamezno in vsi skupaj po najboljših močeh še naprej trudili, da bomo skupaj pluli po poti uspešnega doseganja zastavljenih ciljev in obsoja naše stranke. Pri vsem tem pa ne smemo izgubiti razsodnosti, da so kljub izjemni izpostavljenosti vsa naša dejanja demokratična, dostojanstvena in predvsem zakonita, skladna s statutom stranke in usmerjena v nadaljnje uspešno uresničevanje zastavljenih ciljev,« je sporočila Pivčeva.

Pivec, na prstohvat od političnega brezna. Vir: Facebook
Podpredsednica Janševe vlade Aleksandra Pivec, na skrajnjem robu političnega brezna. Vir: Facebook

»Noben posameznik in noben organ stranke ne sme početi nezakonitih ravnanj. Tako lahko svet stranke izrazi svoje stališče, ne more pa s hitenjem in nezakonitimi dejanji kongresu prevzeti pristojnosti za imenovanje in razreševanje vodstva stranke, niti za imenovanje začasnega vodstva. To bi bilo nezakonito. Kot predsednica stranke (na to mesto sem bila demokratično izvoljena z veliko podporo na kongresu) sem dolžna vse člane sveta, ki so odgovorni in mnogi izmed njih, tudi javne osebnosti, na morebitna nezakonita ravnanja tudi opozoriti,« je zapisala sporna Pivčeva in v tem stilu nadaljevala do bridkega konca.

Svojih spornih ravnanj, ki so privedla do hude krize v stranki, pa se ob tem ni dotaknila niti z besedo.

Aleksandra Pivec je tako nezadržno drvela proti svojemu padcu, hkrati pa v globine prepada poskuša potegniti tudi čim večji del svoje stranke.

Ni dvoma, da se tragikomedija v koalicijski stranki DeSUS - nadaljuje ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek