REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Konflikt interesov: Osorna Aleksandra Pivec je ministrica vseh, reklamo pa dela le podjetju, ki ga vlada izdaja v Bruslju

Konflikt interesov: Osorna Aleksandra Pivec je ministrica vseh, reklamo pa dela le podjetju, ki ga vlada izdaja v BrusljuVeselo: Sporna Aleksandra Pivec, predsednica stranke upokojencev in kmetijska ministrica. Vir: Twitter
Tako pokvarjena oseba kot je @APivec, brez vsakršne osebne, profesionalne in politične morale, nima kaj iskati na ministrski funkciji.

Ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke upokojencev DeSUS Aleksandra Pivec je konec junija z družino obiskala Kras.

Tja je prišla na povabilo direktorja podjetja Vinakras Marjana Colje, enega največjih vinarjev v državi.

Kot je poročal Dnevnik, so dvodnevno raziskovanje Krasa - družbo so ji delali tudi soprog in dva sinova - organizirali v Vinakrasu.

Njen obisk so posneli tudi v promocijskem videu, v katerem imajo Pivčeva in člani njeni družine majice podjetja.

Vinakras in ministrica Pivec

O tem, kdo ji je plačal bivanje jo je v neposrednem pogovoru vprašal novinar POP TV Uroš Slak, vendar je ministrica Aleksandra Pivec presenetila občestvo z zelo osornimi odgovori.

To je na družbenih omrežjih izzvalo vrsto komentarjev.

Kdo je za družino Pivec plačal nastanitev, pogostitev in obiske več lokalnih znamenitosti, in ali je bil to Vinakras, ministrica ni želela razkriti.

Dejala je le, da je bil »prvi dan obiska popolnoma zasebne narave v popolnoma zasebnem angažmaju«, drugi dan pa je bila res gostja Vinakrasa.

Zastavlja pa se vprašanje, kdo je plačal prevoz in nastanitev ter pogostitev njeni družini.

V podobnem primeru je na primer kulturni minister Dejan Prešiček moral odstopiti le zato, ker je v službenem avtomobilu njegov voznik na zasebne glasbene ure prevažal njegove instrumente. Pa tudi otroke.

Pivčeva je trdila, da je vse skupaj njena »zasebna« zadeva in da javnost to, kaj počne z družino, ne sme zanimati.

Zanimivo je, da so odgovori Pivčeve dvignili tlak celo tistim, ki zelo odkrito navijajo za sedanjo vlado.

Toda zadeva ni tako enostavna.

Ministrica je namreč sama v domnevno začetni zasebni obisk, ki se je nadaljeval s službenim, vpletla svojo družino, prav tak pa je skupaj z družino snemala promocijski video za slovensko podjetje.

Ministrica pa ima opraviti z veliko podjetji, ki so si na trgu konkurenčna, zato je vsekakor nadvse neprimerno, da je na ta način delala promocijo zgolj enemu.

Ministrica ima opraviti z veliko podjetji, ki so si na trgu konkurenčna, zato je vsekakor nadvse neprimerno, da je na ta način delala promocijo zgolj enemu.

Ob tem bi se v skladu z  zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije kot po etičnem kodeksu za funkcionarje v vladi morala izogibati nasprotju interesov.

Prav tako ministrica ne bi smela sprejemati daril, ki bi lahko vplivala na objektivno in nepristransko opravljanje njene funkcije.

Še bolj neprijetno pa je dejstvo, da je ministrica Vinakras obiskala v trenutku, ko vlada, v kateri sedi - baranta z njihovim najpomembnejšim proizvodom: vinom teran.

Podjetje Vinakras je namreč največji slovenski pridelovalec terana, njegov direktor Marjan Colja pa predsednik civilne iniciative za zaščito terana.

Sodišče EU bo sodbo razglasilo 9. septembra, toda to ni več povsem gotovo.

Iz dobro obveščenih virov smo namreč izvedeli, da nekateri v Janševi vladi razmišljajo o umiku tožbe.

Šlo naj bi za del dogovora, po katerem bi Evropska komisija hkrati umaknila tožbo proti Sloveniji zaradi zasega dokumentov Evropske centralne banke (ECB) pri policijski preiskavi na Banki Slovenije.

Na državnem odvetništvu o morebitnih pogovorih za umik tožbe niso seznanjeni. Tudi na ministrstvu za kmetijstvo informacije o tem, da bi Slovenija umaknila tožbo, nimajo, pogovore o tem pa je zanikalo tudi MZZ.

Toda dobro obveščeni viri iz Bruslja so nam potrdili, da pogovori o tem vsekakor potekajo.

To bi lahko pomenilo, da Janševa vlada podjetju Vinakras na čelu s sporno Pivčevo kaže en obraz, v ozadju pa dela nekaj drugega.

In morda je ministrica Pivec prav zato, pred veliko izdajo, ki se pripravlja v zakulisju, tako dobrohotno obiskala Vinakras.

Delite članek