REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pravljičarka: Aleksandra Pivec se je od ministrskega fotelja poslovila z domišljijskim spisom o teoriji zarote

Pravljičarka: Aleksandra Pivec se je od ministrskega fotelja poslovila z domišljijskim spisom o teoriji zaroteAleksandra Pivec kot pravljičarka. Vir: Twitter

Ministrici za kmetijstvo Aleksandri Pivec se je po ponedeljkovi kratki razpravi v Državnem zboru obetala razrešitev s položaja ministrice, vendar se bivša predsednica stranke upokojencev DeSUS ni predala brez boja.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je namreč tik pred razpravo poslancev in glasovanjem o razrešitvi odstopila sama. Prav tako je napovedala, da bo še danes izstopila iz stranke.

Pivčeva bo zdaj morala pisni odstop predati predsedniku vlade Janezu Janši, ta pa bo nato obvestil Džavni zbor.

Pogoj za to pa seveda je –, da predsednik vlade odpre kuverto.

Tega v primeru notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je prav tako nepreklicno odstopil – ni storil.

 Šele takrat bo odstop ministrice začel formalno veljati.

»Nikoli se v zgodovini Slovenije ni zgodilo to, da bi predsednik vlade razrešitev ministrice predlagal na zahtevo koalicijske stranke, ki je ministrico pripeljala v vlado. Prav tako se ne zgodi pogosto, da bi se v stranki SAB strinjali s predlogi Janeza Janše. Toda danes se, zato bomo razrešitev kmetijske ministrice soglasno podprli,« so pred začetkom izredne seje DZ-ja sporočili iz stranke SAB.

Pivčeva se je poslovila, kot kaže zapis na njeni Facebook strani, s pravljico o zaroti proti njej in razkrivanjem »resnice« o »pravih ozadjih« njene razrešitve.

»Primer tako načrtnega in pritlehnega rušenja posameznega politika v zgodovini samostojne Slovenije težko najdemo. Stopnjeval se je od najave kandidature za predsednico stranke DeSUS prek vstopa stranke v desnosredinsko koalicijo pa vse do današnjega dne, ko se me umika tudi s funkcije ministrice. Zato si organizatorji zaslužijo posebno priznanje, davkoplačevalci in volivci pa vpogled v ozadje zakulisne igre, kjer štejejo osebni interesi, potrebe države in družbe pa so potisnjene v ozadje,« je v svojem domišljijskem spisu poudarila Pivčeva in pred sedjo DZ napovedala, da bo v Državnem zboru spregovorila tudi o teh političnih igrah.

Povprečnega prebivalca Slovenije, ki se s težavo prebija iz meseca v mesec včasih nek politik lahko spelje na led in mu ukradene milijone evrov »proda« kot povsem legalno transakcijo v obliki nakupa delnic, privatizacije in podobno, ista oseba pa hkrati zelo dobro razume, kaj pomeni, če ti nekdo drug plača prenočevanje družinskih članov za nekaj sto evrov.

Vse skupaj bi zvenelo manj noro, če si vsa vesoljna Slovenija ne bi lahko v zadnjih mesecih natančno ogledala vse javno razkrite nepravilnosti ministrice.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je morala poleti soočiti z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih poti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica.

Predvsem njeno mešanje zasebnega z javnim na slovenski Obali, prenočevanje sinov na stroške država ali občine, naknadno poravnavanje in spreminjanje računov ter njeno sprenevedanje ob vsem tem, vse to pa ob že dokazanih kršitvah v zadevi SRIPT in še dodatnih očitkih o koruptivnih dejanjih in netransparetni porabi denarja v sami stranki je v slovenski javnosti pustilo zelo slab vtis.

Leteča Aleksandra Pivec
Naposled je odletela: sporna ministrica Aleksandra Pivec. Vir: Twitter

Da se ob tako jasno dokazanih kršitvah nek politik tako trdovratno oklepa položaja se namreč v Sloveniji ne pomni.

Tudi v tujini so politiki za znatno manjše prekrške odstopali praktično takoj.

Aleksandra Pivec je ob tem pozabila še na nekaj: da lahko povprečnega prebivalca Slovenije, ki se s težavo prebija iz meseca v mesec včasih celo spelješ na led in mu ukradene milijone evrov »prodaš« kot povsem legalno transakcijo v obliki nakupa delnic, privatizacije in podobno, da pa ista oseba zelo dobro razume, kaj pomeni, če ti nekdo drug plača prenočevanje družinskih članov za nekaj sto evrov.

To lahko razume vsak.

Pivčeva živi v pravljici
Pivčeva živi v pravljici

Prav zato so ji obrnili hrbet tudi v stranki DeSUS, ki jo je do nedavnega vodila, nato so pa začeli tehtati, da bi zaradi domnevnih nepravilnosti glede porabe denarja Pivčevo izključiti tudi iz stranke.

Škoda, ki jo je z večmesečnim vztrajanjem na položaju naredila, je za ugled stranke vsekakor enormna.

Razrešitev Pivčeve je na pobudo DeSUS na koncu predlagal tudi premier Janez Janša, razrešitev podpira tudi večina opozicije, zato je bilo pričakovano, da bo ministrica bodisi razrešena bodisi odstopila. Pivčeva se je odločila za slednje.

Pivčeva je ne glede na to v objavi na družbenem omrežju Facebook današnji dan označila »za konec medijskih in političnih diskreditacij na njen račun«.

Hkrati je napovedala, da bo pred poslanci razkrila »ozadje zakulisnih iger,« ki so po njenih navedbah »prispevale k njenemu rušenju s političnih funkcij.«

Toda poslance očitno ni prepričala, kar je očitno ocenila tudi sama, ko je osamljena sedela na današnji seji DZ in se naposled odločila, da odstopi še pred glasovanjem.

Sama se predstavlja kakor nekakšna Sneguljčica, ki je vse naredila prav, le da so jo v pasti zapeljali drugi zlobneži, ki so ji podtaknili strupene sadove neetičnega ravnanja.

Težko je bilo verjeti, da bi poslanci po tem, ko nekdanja predsednica DeSUS-a s to svojo teorijo zarote ni uspela prepričati niti lastne poslanske skupine danes uspela prepričati vse druge poslance v Državnem zboru.

Pivčeva bo sicer še naprej vztrajala, da gre za njeno »diskreditacijo in likvidacijo« z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov.

Škoda, ki jo je z večmesečnim vztrajanjem na položaju naredila, je za ugled stranke vsekakor enormna.  

Ker pa gre za predlog koalicijske stranke in ob dejstvu, da so jo tudi opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB želele interpelirati, je bilo jasno, da bi državni zbor Pivčevo po pričakovanjih razrešil.

Pivčeva je torej izkoristila možnost, da po uvodnem nagovoru oziroma pred predvideno štiriurno razpravo poslancev o predlogu za razrešitev poda svoj odstop.

To je tudi storila.

Aleksandra Pivec ima rada evre
Aleksandra Pivec je ljubiteljica razkošja na stroške davkoplačevalcev. Vir: Facebook

Državni zbor se je zato s tem le seznanil in ugotovil, da ji je prenehala funkcija.

Vendar to ne pomeni konca telenovele o Pivčevi.

Če se ne bo vnovič potegovala za predsednico stranke, iz katere je napovedala, da bo še danes izstopila, naj bi namreč skupaj s svojimi podporniki ustanovila novo stranko in se z njo pridružila koaliciji pod vodstvom Podobnikove SLS.

Prav zato je tudi zavlačevala z odstopom s položaja predsednice stranke, pri ustvarjanju agonije v DeSUS-u pa ji je zelo pomagal tudi premier Janša.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek