REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša ugotovil, da bo brez DeSUS-a težko vladal, zato se Pivčevi že v torek obeta razrešitev s položaja ministrice

Janša ugotovil, da bo brez DeSUS-a težko vladal, zato se Pivčevi že v torek obeta razrešitev s položaja ministriceAleksandra Pivec in njen naslednik Jože Podgoršek. Foto: Igor Mekina

Ministrici Aleksandri Pivec se iztekajo zadnji dnevi na položaju ministrice.

Že ob prekinjeni seji sveta stranke DeSUS je bilo jasno, da se ji kariera kmetijske ministrice in podpredsednice vlade meri v dnevih, nato pa je svet stranke upokojencev davi končal dopisno sejo.

Na tej seji so odločali o predlogu poslancev in zastopnika stranke Tomaža Gantarja, ki je premierja Janeza Janšo pozval k razrešitvi Aleksandre Pivec s položaja kmetijske ministrice in podpredsednice vlade ter predlagal kandidaturo Jožeta Podgorška za ministra.

Člani sveta so Pivčevi odrekli podporo, in sicer z 38 glasovi za in 9 proti njeni takojšnji razrešitvi.

Kar 12 članov je bilo vzdržanih oziroma niso glasovali, kar kaže da ima del stranke tudi resen problem z razumevanjem temeljev politike.

Pivčevo naj bi na ministrstvu zamenjal Jože Podgoršek.

Pivčevi so jasno odrekli podporo, o rezultatih glasovanja pa bodo obvestili Janeza Janšo.

Upati je, da ne po pošti, kajti predsednik vlade kuverte nerad odpira.

Aleksandra Pivec in janšizem
Aleksandra Pivec in janšizem. Vir: Twitter

Medtem se je odzvala tudi Aleksandra Pivec, ki je dogajanje označila za »brez argumenta proti njenemu strokovnemu delu.«

Toda v stranki pričakujejo, da bo premier sledil njihovemu pozivu in predlagal razrešitev Pivčeve že v teh dneh.

Tako bi lahko državni zbor (DZ) po zelo hitrem scenariju točko o razrešitvi obravnaval že na septembrski seji, in sicer v torek v okviru mandatno-volilnih zadev.

Ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade.

Aleksandra Pivec, ptujski klopotec. Vir: Facebook
Ptujski klopotec. Vir: Facebook

Minister je razrešen, če predlog za razrešitev podpre večina poslancev, ki so glasovali. Nato opravlja tekoče posle do imenovanja naslednika.

Pivčeva pa še vedno lahko poda tudi odstop, s katerim se DZ nato seznani in le ugotovi, da ji je prenehala funkcija.

Na odločitev sveta Desusa se je Pivčeva ostro odzvala prek Facebooka.

'Aktivnosti, ki se vršijo, so pričakovano nadaljevanja popolne diskreditacije in likvidacije mene z vseh funkcij in javnega političnega prostora in tudi tokrat popolnoma mimo vseh političnih in demokratičnih standardov,' je zapisala Pivčeva.

»Aktivnosti, ki se vršijo, so pričakovano nadaljevanja popolne diskreditacije in likvidacije mene z vseh funkcij in javnega političnega prostora in tudi tokrat popolnoma mimo vseh političnih in demokratičnih standardov. Zloraba stranke DeSUS s strani posameznikov, ki se je skoncentrirala na pritiske posameznikov v organih stranke, je tipičen primer,« je zapisala.

Skrbi jo za prihodnost stranke, ki se po njeni oceni s temi dejanji dokončno razdvaja ter postaja stranka interesov posameznikov in ne stranka za ljudi. Kot je navedla, gre za izpolnjevanje lastnih interesov in maščevanja ter preprečevanja zaključevanja težkih, a pomembnih odprtih tem, kot je dogajanje v družbi Slovenski državni gozdovi.

»To bi se z mojim umikom s funkcije prikrilo in utišalo,« je prepričana.

Posamezniki, ki so dali osebam iz ozadja obljubo, da bodo rušili vlado prek Aleksandre Pivec, po njenih navedbah pri tem uporabljajo znane metode - najprej diskreditacija, nato likvidacija.

»Za njih je pomembno, da se prepreči razčiščevanje kriminalnih dejanj v družbi Slovenski državni gozdovi, zato sem vsak dan znova deležna pritiskov in sistemskega političnega obračunavanja. Vse za to, da se mene odstrani in zruši vlado,« je zapisala.

Kot navaja, na to evidentno kaže dejstvo, da se niso ustavili pri njenem umiku s položaja predsednice stranke.

»Namen se izrazito kaže v zahtevi po moji odstavitvi iz funkcije ministrice, popolnoma brez argumenta proti mojemu strokovnemu delu in kljub veliki podpori deležnikov, ki jih resor pokriva (kmetov, gozdarjev, lovcev in ribičev). Njihova podpora je bila večkrat tudi javno izražena,« je izpostavila.

Leteča Aleksandra Pivec
Bo naposled odletela? Vir: Twitter

»Verjamem, da se stranka približuje točki, ko ne bo več imela prihodnosti na političnem prostoru. Moja prva prioriteta ostaja zagotovitev poštenih postopkov in volitev na kongresu stranke,« je napovedala ter se zahvalila vsem posameznikom in skupinam na terenu za močno podporo.

Kljub domnevno pozitivnemu odzivu s terena in občinskih organizacij, ki pri teh dejanjih ne želijo sodelovati, se po besedah Pivčeve izvajajo vse aktivnosti v smeri onemogočanja njene kandidature na kongresu, na katerem naj bi se znova potegovala za mesto predsednice DeSUS.

Povzpetnica: Je nad Aleksandro Pivec le še modro nebo? Vir: Instagram
Povzpetnica: Nad Aleksandro Pivec ni več le modro nebo? Vir: Instagram

Na to, kot pravi, kažejo vse poteze začasnega zastopnika stranke in poslanske skupine.

Toda že od trenutka, ko je zaradi mešanja zasebnega in javnega Pivčeva izgubila podporo poslanske skupine je postalo jasno, kakšen bo rezultat te melodrame, ki Slovenijo zaposluje že več mesecev.

Janša bi v primeru obrambe Pivčeve proti volji samega DeSUS-a stopil na precej nevaren teren, saj bi izgubil tudi podporo DeSUS-a. Njegova koalicija bi imela morda še največ en glas večine, vladanje in sprejemanje ukrepov pa bi postalo skoraj nemogoče.

Če Aleksandra Pivec namreč ne bo sama odstopila, jo morda čaka odhod v primeru interpelacije. Predlagale so jo opozicijske stranke z LMŠ na čelu, toda proti Pivčevi bi verjetno glasovala tudi večina poslancev DeSUS-a.

Janša bi v primeru obrambe Pivčeve proti volji samega DeSUS-a stopil na precej nevaren teren, saj bi izgubil tudi podporo DeSUS-a.

Njegova koalicija bi imela morda še največ en glas večine, vladanje in sprejemanje ukrepov pa bi postalo skoraj nemogoče.

Zdravstveni minister Gantar je dejal, da je bila odločitev sveta DeSUS pričakovana.

Odziv Pivčeve, da gre za nedemokratične postopke, pa je ocenil kot absurden.

Kot pravi, je diskreditirala samo sebe s svojimi ravnanji ter postopki in si nenazadnje zato prislužila interpelacijo.

Skupaj s poslansko skupino DeSUS pričakuje, da bo Pivčeva razrešena že na septembrski seji DZ.

Pivčeva bo tako po večmesečni sagi, ki že spominja na telenovelo, vendarle ostala brez položaja ministrice za kmetijstvo in tudi podpredsednice vlade.

To bi se lahko zgodilo že v torek, in sicer v okviru mandatno-volilnih zadev.

Pivčeva bo tako po večmesečni sagi, ki že spominja na telenovelo, vendarle ostala brez položaja ministrice za kmetijstvo in tudi podpredsednice vlade.

Lahko bi rekli: boljše pozno, kot nikoli.

Res pa je, da so številni ministri v drugih evropskih državah za bistveno manjše prekrške sami odstopili brez velikega pompa in skoraj takoj.

Vse to je tudi dokaz, kako zelo se je poslabšala raven politične kulture v Sloveniji v času zadnje vlade.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek