REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Glas ljudstva: Hojsa in Pivčevo bi bilo potrebno odstaviti, toda poslanci ignorirajo voljo ljudi

Glas ljudstva: Hojsa in Pivčevo bi bilo potrebno odstaviti, toda poslanci ignorirajo voljo ljudiVolitve 30 let pozneje. Vir: Twitter
Kar se tiče ljudstva, ankete, ki smo jih objavili danes, lepo kažejo, da se ljudstvo ne strinja s tem, da Aleš Hojs in Aleksandra Pivec ostaneta na položajih.

Parlament ni samo osrednja institucija predstavniške demokracije, pač pa bi moral tudi precej učinkovito prenašati voljo ljudstva – preko izvoljenih predstavnikov – do vlade.

Le tako bi ljudstvo lahko vladalo samemu sebi.

V teoriji.

Tej teoriji niso verjeli zagovorniki socializma in samoupravljanja, zato so si izmislili delegatski sistem.

Po nekaj desetletjih tega eksperimenta se je izkazalo, da tudi ta sistem ne deluje najbolje in da se volja ljudstva precej slabo prenaša navzgor.

Zato smo se leta 1990 v Sloveniji znova vrnili k parlamentarizmu.

Ali podpirate interpelacijo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa - bi ga bilo potrebno odstaviti?

In kako kaže danes? Poglejmo samo primer dveh zadnjih interpelacij.

Kar se tiče ljudstva, ankete, ki smo jih objavili danes, lepo kažejo, da se ljudstvo ne strinja s tem, da Aleš Hojs in Aleksandra Pivec ostaneta na položajih.

Pa ne gre samo za te ankete, tudi druge kažejo, da tema dvema politikoma javnost ne zaupa.

Po anketi Vox Ninamedie je Aleš Hojs na primer na 19. mestu, Aleksandra Pivec pa na 21. mestu.

Toda kljub temu Alešu Hojsu z interpelacijo dobro kaže, saj se je vladajoča koalicija znova požvižgala na glas ljudstva.

Ali podpirate interpelacijo zoper kmetijsko ministrico in podpredsednico vlade Aleksandro Pivec?

Zelo podoben, vendar nekoliko manj ugoden je položaj Pivčeve, kjer bi nekaj poslancev DeSUS-a lahko ob vloženi interpelaciji glasovalo celo za odstavitev lastne (nekdanje) predsednice Aleksandre Pivec.

Kar pomeni, da ima slovenski parlamentarizem vgrajeno resno napako.

Ta napaka je verjetno povezana s pomanjkanjem etike in politične kulture.

In prav tisti, ki se imajo za največje nasprotnike komunizma očitno najbolj bolehajo za to hibo, ki je bila značilna tudi za enopartijski sistem.

Tudi zato predsednik NSi in obrambni minister ter podpredsednik v Janševi vladi Matej Tonin, na primer, brez moralnega mačka razlaga, kako bo NSi podprla Aleksandro Pivec, ker tako pač piše v koalicijski pogodbi.

Seveda piše.

Toda - ali je koalicijska pogodba tudi nad zakoni, moralo, etiko, Ustavo?

Je celo nad krščansko etiko, na katero se Tonin sicer rad sklicuje.

Je torej koalicijska pogodba tudi nad krščansko kulturo, eno od treh temeljev Evrope, kot je to na Strateškem forumu Bled razlagal Janez Janša?

Stranke redno ignorirajo voljo ljudstva, odloča pa se pogosto nič boljše kot takrat, ko smo imeli še delegatski sistem in so se razprave vodile le o tem, kdaj in kako je mogoče neposlušne delegate odpoklicati.

Z drugimi besedami – parlamentarizem po 30 letih delovanja, ko bi moral delovati kot urica ali vsaj dobro naoljen stroj, v Sloveniji očitno peša.

Dejstvo je, da ne deluje najbolje.

In to celo pri najbolj preprostih, »kadrovskih« vprašanjih.

Stranke redno ignorirajo voljo ljudstva, odloča pa se pogosto nič boljše kot takrat, ko smo imeli še delegatski sistem in so se razprave vodile le o tem, kdaj in kako je mogoče neposlušne delegate v sicer enopartijskem sistemu, kjer so se vse pomembnejše odločitve sprejemale v ozkih krogih - odpoklicati.

Parlamentarcev se namreč ne da. Odpoklicati.

Razen na naslednjih volitvah.

Do katerih pa si je potrebno dobro zapomniti, kdo vse je glasoval v nasprotju z voljo ljudstva, ki se jasno kaže tudi v naših anketah.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek