REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pivčeva živi v paralelnem političnem svetu: v njem ona dela dobro, interpelacijo pa 'zlorabljajo, da bi zrušili vlado'

Pivčeva živi v paralelnem političnem svetu: v njem ona dela dobro, interpelacijo pa 'zlorabljajo, da bi zrušili vlado'Za korupcijo jima ni mar: Janša in Pivčeva. Vir: Facebook, Twitter

Kmetijska ministrica in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec se ne da – brez podpore lastne stranke se ob vložitvi interpelacije še naprej drži svojega foteljčka in v vsem skupaj vidi zaroto, medtem ko jo analitiki in politiki že razglašajo za učbeniški primer napačnih potez politika.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec namreč ocenjuje, da je interpelacija njenega dela, ki so jo včeraj vložile LMŠ, SD, Levica in SAB, »tipičen primer zlorabe inštituta interpelacije z namenom rušenja vlade.« 

Povzpetnica. Vir: Facebook
Z obrambo brezskrupolozne in pokvarjene Pivčeve bi Janša demonstriral svojo moč, saj bi dokazal, da lahko reši celo ministre, ki se jim odrečejo druge, bolj etične stranke.

Interpelacija pa bo po njeni oceni »priložnost, da se pokaže dobro delo, ki je skladno s koalicijsko pogodbo«, je zatrdila Pivčeva.

Očitki opozicije so po njeni oceni »manipulacija polresnic.«  

»Na ta način se namreč želi preusmeriti pozornost od odkrivanja nezakonitih dejanj, ki so se dogajala v državnih podjetjih. Tam, kjer so pretežno kadrovale stranke, ki so danes v opoziciji,« je prepričana ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Aleksandra Pivec in ankete
Aleksandri Pivec ankete niso naklonjene. Vir: Twitter

Po njenih navedbah bo interpelacija celo priložnost, da se pokaže delo, ki ga opravljajo v »dobro Slovenije, naših kmetov, poljedelcev, vinogradnikov in vseh, ki so ponos naše države.«

Očitno je, da Pivčeva živi v paralelnem svetu.

Da se z njeno interpelacijo ruši vlada očitno ni res, kajti poslanci DeSUS-a so že povedali, da ostajajo del koalicije – toda to se bi seveda lahko spremenilo, v kolikor predsednik vlade ne bi imel posluha za njihove zahteve povezane z lastno stranko in Aleksandro Pivec.

Vendar ta zahteva ni neskladna s tem, kar je povedal sam Janša, ki je dejal, da morajo svoje zadeve v stranki DeSUS urediti sami, brez vmešavanja od zunaj.

Janša se je namreč že povezal tudi z Jelinčičevo SNS, skupaj z manjšinskima poslancema pa bi lahko vladal celo brez DeSUS-a.

To so tudi storili – in sedaj upravičeno pričakujejo, da Janez Janša njihovo voljo, začasno vodstvo stranke upokojencev DeSUS Tomaža Gantarja in zahtevo po odstranitvi Pivčeve s položajev, kjer bi stranki (in vladi) lahko še naprej delala škodo – tudi spoštuje.

Zanimivo pa je, da Janša tako dolgo menca in odlaša pred edino razumno odločitvijo – razrešitvijo Pivčeve.

Pivčeva je sicer izgubila tudi podporo poslanske skupine DeSUS, ki je po odstopu z mesta predsednice stranke ne želi več niti na mestu kmetijske ministrice.

Poslanci stranke upokojencev DeSUS pričakujejo, da se bo vprašanje njenega položaja razrešilo še pred interpelacijo.

Odločitev je sicer v rokah premierja Janeza Janše.

Toda če bi Pivčeva ostala na položaju, vladna koalicija po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše ne bi imela več glasov njihovih poslancev.

Zamenjavo za kmetijsko ministrico po besedah Jurše že imajo, ni pa želel potrditi, ali bi bil to lahko trenutni državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Jože Podgoršek.

Aleksandra Pivec bo stranko vodila - naravnost naprej
Aleksandra Pivec bi stranko vodila - naravnost naprej, v prepad. Vir: Facebook

Prav na to se je sedaj znova »obesila« Pivčeva, ki trdi, da je pogojevanje poslanske skupine po njenih ocenah najmanj nenavadno, »saj takšno ultimativno izsiljevanje lastnih poslancev v evropski politični praksi ni poznano.«

Res pa je seveda nekaj drugega – da takšno ultimativno, trdovratno vztrajanje na položaju, kot ga izvaja Aleksandra Pivec v Evropi ni poznano.

V Evropi, pa tudi v ZDA in številnih drugih državah sveta ministri odstopajo že zaradi veliko manjših nepravilnosti.

Zadnji primer smo imeli na Irskem, ko sta odstopila tako minister, nato pa še evropski komisar, ker se nista držala pravil o socialni distanci ob praznovanju večje skupine ljudi.

Aleksandra Pivec ima rada evre
Ljubiteljica razkošja na stroške davkoplačevalcev. Vir: Facebook

Ministri pa odstopajo tudi zaradi veliko manjših prekrškov.

Končno smo tudi v primeru Šarčeve vlade videli precej drugačne standarde, ko so ministri in funkcionarji odstopali kot po tekočem traku zaradi prevozov instrumentov, kraje sendviča ali neprimernega klica.

Ta prag pa se je v Janševi vladi očitno dvignil na izjemno visoko raven.

Očitki vlagateljic interpelacije so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev v javnem interesu.

Gre zlasti za plačila njenih gostovanj po državi, pri čemer izpostavljajo gostovanje v Izoli in na Krasu, ter afero SRIPT.

Gre za stotine in desettisoče evrov oškodovanja in tudi za že dokazane očitke, tako v primeru treh prekrškov kot v primeru mešanja zasebnega in javnega na Obali. Ministrica Pivec pa kljub ugotovitvam KPK še kar vztraja.

V poslanski skupini DeSUS zato seveda pričakujejo, da se bo vprašanje položaja kmetijske ministrice Aleksandre Pivec razrešilo še pred interpelacijo.

Z Janšo so se o tem vprašanju že pogovarjali, »a jim svoje odločitve še ni pojasnil

Možnosti, da bi Pivčeva ostala na položaju, vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša praktično ne vidi.

franc_jursa_fotoSTA.jpg
Franc Jurša. Vir: Twitter

Če bi se to kljub vsemu zgodilo, pa koalicija ne bi imela več glasov poslancev DeSUS, je opozoril.

Težko je reči, kaj bo Janša storil, toda glede na njegovo politično filozofijo in cilje ne bi bilo nenavadno, če bi se znova postavil v obrambo koruptivnosti.

Tudi če bi Pivčeva slučajno zmagala na novembrskem kongresu, namreč še vedno ne bi imela podpore poslancev stranke DeSUS.

»Poslanci si ne bodo premislili,« je ocenil zdravstveni minister.

Da bi Pivčeva odstopila sama, pa Gantar ne verjame.

Vendar pa ima Janša tudi protiorožje, ki pa se lahko spremeni v bumerang.

Z vztrajenjem pri ubranitvi pokvarjene in brezskrupolozne Pivčeve bi le-ta lahko ostala podpredsednica vlade in ministrica za kmetijstvo, DeSUS pa bi lahko ostal brez - demografskega sklada.

Janša se je namreč že povezal tudi z Jelinčičevo SNS, skupaj z manjšinskima poslancema pa bi lahko vladal celo brez podpore koalicijskega DeSUS-a.

Po eni strani bi tako sicer podprl koruptivno kolegico, toda za Janšo to ne bi bilo nič posebnega, njegovi volivci pa mu tega verjetno ne bi preveč zamerili.

Hkrati pa bi demonstriral svojo moč, saj bi dokazal, da lahko reši celo ministre, ki se jim odrečejo druge, bolj etične stranke.

Za nagrado pa bi lahko dobil še zadnje državno premoženje ...

Težko je reči, kaj bo Janša storil, toda glede na njegovo politično filozofijo in cilje ne bi bilo nenavadno, če bi se znova postavil v obrambo koruptivnosti.

Delite članek