REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Preslišana opozorila: Kako je na kongresu kljub svarilom zmagala Aleksandra Pivec in zakaj si želi - novega

Preslišana opozorila: Kako je na kongresu kljub svarilom zmagala Aleksandra Pivec in zakaj si želi - novegaAleksandra Pivec in janšizem. Vir: Twitter

Predsednica stranke upokojencev Aleksandra Pivec in predsednik sveta stranke DeSUS Tomaž Gantar v zadnjih dnevih bijeta vojno s pravnimi mnenji.

Pivčeva z mnenjem Inštututa za javno upravo trdi, da jo lahko razreši samo kongres stranke.

Tomaž Gantar pa opozarja, da obstajajo tudi drugačna pravna mnenja in da lahko o njeni zaupnici glasuje tudi svet stranke.

Aleksandra Pivec je namreč prepričana, da bi jo kongres stranke, ki jo je 18. januarja letos podprl, ponovno žegnal na mestu predsednice, zato si želi ponovitev takšnega glasovanja. Na svoji strani ima tudi izvršilni odbor.

Pri tem pa je potrebno spomniti na še eno neprijetno dejstvo - da so namreč delegati DeSUS-a že ob izvolitvi Pivčeve natančno vedeli za njena problematična in tudi nezakonita ravnanja (afera SRIPT) - vendar so jo kljub temu izvolili na vodilni položaj.

In prav to se sedaj kaže kot - največji problem stranke, ki je postala, kot so dejali celo sami poslanci DeSUS-a - stranka afer.

Povzpetnica: Aleksandra Pivec. Vir: Facebook
Povzpetnica: Aleksandra Pivec. Vir: Facebook

In prav zato Aleksandra Pivec računa, da tisti, ki jim je bilo prav malo za zakone, kaj šele etiko v tej državi ne bodo preostro obsojali njenega mešanja javne in zasebne sfere ob njenih obiskih na Obali, Krasu in drugje.

Soodgovorni so tudi nekateri mediji. Pred kongresom so bili namreč vsi paradržavni medijski topovi usmerjeni proti Karlu Erjavcu, v posledici takega poročanja pa »teflonski Karel« tedaj ni zmagal.

Za predsednika stranke je bila izbrana Aleksandra Pivec s 145 glasovi, Karel Erjavec pa je dobil 80 glasov delegatov.

Zdelo se je, da se za izbiro vodstva stranke upokojencev bolj zanimajo v drugih strankah - kot pa v samem DeSUS-u.

Borut Stražišar je dobil osem glasov.

Na usodnem kongresu DeSUS-a je pred tem vrelo. V tekmi za položaj prvega med enakimi so bili Karel Erjavec, Borut Stražišar in aktualna kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

Proti Erjavcu so tedaj uporabili »težko topništvo.«

Zdelo se je, da se za izbiro vodstva stranke upokojencev bolj zanimajo v drugih strankah - kot pa v samem DeSUS-u.

Predsednica DeSUS-a zna tudi molzti ... Vir: Facebook
Vsi državni pa tudi opozicijski mediji so v nenavadnem sozvočju neposredno pred kongresom razširili vsebine, v katerih se kritično poroča o Karlu Erjavcu.

Vsi državni pa tudi opozicijski mediji so v nenavadnem sozvočju neposredno pred kongresom razširili vsebine, v katerih se kritično poroča o Karlu Erjavcu, o tem, kako stranka pod njegovim vodstvom več ne bo prestopila volilnega praga in podobno.

Toda za mnenja so bili povprašani le komentatorji, za katere je znano, da »levičarskega« Karla Erjavca ne marajo.

V medijsko kampanjo se je vključil tudi državni SiOL in celo Požareport, ki je najprej objavil podrobnosti o nečednostih sporne ministrice Pivec oziroma aferi SRIPT, ampak je v zadnjih dnevih pred izvolitvijo Pivčeve nato nenadno obrnil ploščo, popolnoma prenehal omenjati zadevo SRIPT in o Erjavcu objavil bolj nekrolog kot pohvalo.

Erjavec in Šarec
Erjavec in Šarec. Pred izvolitvijo na čelo DeSUS-a je imela Pivčeva podporo tudi tedanjega premierja Marjana Šarca. Vir: Twitter

Šlo je za zelo nenavadno obnašanje medijev, ki so vsi pričeli udrihati po Erjavcu in nenadoma pozabili na vse grehe sporne Pivčeve.

Dvojna merila vseh, ki so takrat podpirali Pivčevo, so bila še bolj očitna ob dejstu, da se je se sporna Aleksandra Pivec, ki je tudi po oceni KPK kršila zakonodajo, potegovala kar za prvo mesto v stranki upokojencev.

In v tem je na koncu celo uspela, kljub kršitvi zakonodaje.

 Ponovna zmaga Pivčeve in še ena potrditev za predsednico na kongresu bi imela zato katastrofalne posledice predvsem za DeSUS.

Aleksandra Pivec (ki jo je tudi ministrstvo za gospodarstvo tedaj ocenilo za očitno nepošteno ministrico) je v boju za vodilni položaj v stranki tako v intervjujih (pred izvolitvijo) kot na svojem Facebook računu trdila celo, da so njeni nameni »pošteni.«

Toda tu velja to, kar je nekoč zapisal že srbski pesnik Jovan Jovanović Zmaj – poštenost je nekaj, kar se preprosto ne da kupiti.

Kajti pošten človek svoje poštenosti ne bo prodal, nepošteni pa bi jo prodal, vendar je - nima.

In sporna ministrica, ki je svoje politično poštenje zapravila s tem, ko svojih prihodkov ni prijavila KPK in je prejela plačilo za delo, ki ga po oceni pristojnih ministrstev sploh ni opravila, je na tem testu zagotovo pogorela.

Na to so daljnovidno opozorili tudi nekateri delegati na kongresu.

Delegatka DeSUS Julijana Bizjak Mlakar je na začetku kongresa DeSUS na primer izjavila, da je prepričana, da bo Karl Erjavec tudi po glasovanju na kongresu ostal predsednik stranke upokojencev.

Ob tem je bila Julijana Bizjak Mlakar kritična do glavne Erjavčeve protikandidatke Aleksandre Pivec, češ da je bila kompromitirana že pred evidentiranjem kandidatov za vodenje stranke.

»Karl Erjavec je tako izkušen in prodoren politik, da se zaradi njegovega uspeha z volitvami DeSUS ne ukvarja le vsa Slovenija, ampak tudi drugi politiki, ki se ga trudijo z lažnimi informacijami kompromitirati,« je dejala Julijana Bizjak Mlakar, delegatka DeSUS in nekdanja kulturna ministrica v vladi Mira Cerarja.

Toda Erjavec je kljub opisani podpori tekmo za novi mandat - izgubil. Po tem si je sicer res kupil rabljenega Porscheja (za svoj denar!), toda takšnih kršitev, kot si jih je privoščila Pivčeva, si nikoli ni privoščil.

Karl Erjavec / Superman
Karl Erjavec kot so ga dojemali nekateri člani stranke DeSUS. Vir: Insajder

»Upokojenci, starejši in drugi državljani so dovolj pametni, da znajo presoditi, kdaj gre za ljudi, ki so resnično kompromitirani in nam jih ponujajo za vodenje stranke s tem, da bi DeSUS uničili,« je na kongresu, pred izvolitvijo Pivčeve, opozarjala Bizjak Mlakarjeva.

»Stranko DeSUS želimo obdržati, ker je pomembna za solidarnost v naši državi. Naredili bomo vse, da bomo izkazali zaupanje očitno najboljšemu politiku na naši politični sceni,« je tedaj sklenila Mlakarjeva.

Danes je jasno, da je imela - še kako prav.

Glede sporne protikandidatke Aleksandre Pivec pa je Bizjak Mlakarjeva poudarila, da glede Pivčeve obstajajo določeni argumenti, ki se jih še skriva pred javnostjo in bodo slej ali prej prišli v javnost.

»Tisti, ki nam ponujajo kandidate, ki so se kompromitirali, preden se je sploh začelo evidentiranje kandidatov znotraj stranke DeSUS, ne bodo uresničili svojih načrtov.«

»Tisti, ki nam ponujajo kandidate, ki so se kompromitirali, preden se je sploh začelo evidentiranje kandidatov znotraj stranke DeSUS, ne bodo uresničili svojih načrtov. To je račun brez krčmarja,« je še vztrajala Bizjak Mlakarjeva.

Toda Karlu Erjavcu naposled ni uspelo odbiti napadov in ubraniti slovesa »teflonskega« politika, ki se ga ne prime nobena kritika.

Po porazu na volilnem kongresu DeSUS je napovedal tudi odstop z mesta obrambnega ministra, ostal pa je član stranke DeSUS.

Dejstvo, da si Pivčeva na vse kriplje želi novega predsedniškega mandata v DeSUS-u pa prinaša še eno slabo sporočilo za stranko - kaže namreč, da je zaradi svojega neetičnega ravnanja obremenjena predsednica stranke upokojencev prepričana, da bi njena sporna ravnanja na kongresu stranke - podprli.

Ponovna zmaga Pivčeve in še ena potrditev za predsednico na kongresu bi imela zato katastrofalne posledice predvsem za DeSUS.

Takšen korak pa bi Slovenijo vsekakor dvignil še višje - ampak le na lestvici koruptivnih držav.

Dejstvo, da si Pivčeva na vse kriplje želi novega predsedniškega mandata v DeSUS-u pa prinaša še eno slabo sporočilo za stranko - kaže namreč, da je zaradi svojega neetičnega ravnanja obremenjena predsednica stranke upokojencev prepričana, da bi njena sporna ravnanja na kongresu stranke podprli.

To pa problema ne bi zmanjšalo, pač pa bi ga zgolj povečalo, saj bi s tem večina v stranki priznala, da podpira - korupcijo.

Delite članek