REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Morda bo potreben celo kongres: Pivčeva se trudi maksimalno zakomplicirati svoj odhod s čela stranke DeSUS

Morda bo potreben celo kongres: Pivčeva se trudi maksimalno zakomplicirati svoj odhod s čela stranke DeSUSZapleti ob odhodu Aleksandre Pivec. Vir: Twitter

Dogajanje na notranjepolitičnem področju se še zmeraj vrti okoli usode predsednice stranke Aleksandre Pivec.

V sami stranki DeSUS prevladuje stališče, da bi bilo za Pivčevo bolje, če bi odstopila takoj. Toda Pivčeva lahko še vedno počaka – ne samo do sveta stranke, pač pa do kongresa, ki jo je tudi postavil na položaj.

In vse kaže, da bo svoj odhod zato zapletla do konca.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je sicer v ponedeljek zvečer s stanjem v stranki seznanil premierja Janeza Janšo.

V sami stranki DeSUS prevladuje stališče, da bi bilo za Pivčevo bolje, če bi odstopila takoj.

Seznanil ga je s tem, da se v stranki ukvarjajo »s predsednico stranke in ne ministrico ali koalicijo.«

Premier meni, da mora DeSUS, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih.

Telefonski pogovor je bil informativen in na nivoju, je ocenil Jurša.

Vprašanja, kako se bo zadeva odvijala v prihodnosti, nista načela.

Leteča ministrica: Aleksandra Pivec. Vir: Facebook

Tudi Janša se je strinjal s tem, da gre za vprašanje, ki ga morajo razrešiti znotraj stranke DeSUS.

»Stranka mora sama preko članstva in izvoljenih organov odločati o svojem vodstvu in programu. Če je res samostojna, na podlagi dejstev in ne zaradi pozivov ali režij pristranskih medijev pod vplivom drugih strank in ozadij,« je Janez Janša zapisal na Twitterju in dodal, da to »loči demokratično suvereno stranko od satelita.«

Res pa je, da kar se demokracije tiče, njegova lastna stranka pogosto ni ravno vzor drugim strankam. Ob izvolitvah predsednika stranke SDS je Janša zmeraj edini kandidat, kdorkoli pa se le nekoliko ne strinja s predsednikom - pa hitro konča izven stranke …

V DeSUS-u je drugače, zato bosta vodstvo in izvršni odbor DeSUS v petek razpravljala o prihodnosti stranke ter predloge poslala v odločanje članom sveta.

Med predlogi bo predvidoma tudi sklic izrednega kongresa še letos, čemur je menda naklonjena večina v vodstvu, tudi predsednica stranke Aleksandra Pivec.

Aleksandra Pivec in hotel Grahor
Aleksandra Pivec, župan Izole in hotel Grahor. Vir: Twitter

Če tega ne bo storila, svet stranke pozivajo, da ji izreče nezaupnico. Pivčevi očitajo, da je stranka v času njenega vodenja, torej od januarskega kongresa, »postala stranka afer

Po mnenju večine političnih analitikov Pivčeva ne more ostati na čelu DeSUS, težko bo tudi ohranila funkcijo ministrice za kmetijstvo.

Pivčevi je namreč pet poslancev DeSUS odreklo podporo in jo po očitkih, ki nanjo letijo zaradi nejasnih plačil ob gostovanjih po Sloveniji, pozvalo k nepreklicnemu odstopu.

Vendar je sestanek v petek pod vprašajem, saj bodo nekateri poslanci na dopustu.

Najpomembnejša bo zato odločitev sveta stranke, vendar datuma sklica predsednik Tomaž Gantar še ni sporočil.

Gantar, čigar podporo je Pivčeva izgubila, je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili.

Po mnenju večine političnih analitikov Pivčeva ne more ostati na čelu DeSUS, težko bo tudi ohranila funkcijo ministrice za kmetijstvo.

Za te težave pa so krivi tudi člani stranke DeSUS - sami so na čelu stranke potrdili osebo, ki je predvsem leporečila in pazila na svoj zunanji videz, hkrati pa je bila že ob nastopu funkcije obremenjena s hudimi očitki zaradi korupcije in nespoštovanja zakonskih določil, ki uravnavajo področje osebne integritete.

Delite članek