REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj dogaja - zakaj je TV Slovenija cenzurirala satiričen video spot, v katerem se je Tilen Artač prelevil v Pivčevo?

Kaj dogaja - zakaj je TV Slovenija cenzurirala satiričen video spot, v katerem se je Tilen Artač prelevil v Pivčevo?

Ministrica Aleksandra Pivec se kljub očitnim zlorabam na svojem položaju krčevito oklepa tako ministrskega kot mesta podpredsednice Janševe vlade.

Pri tem ima očitno tudi podporo predsednika vlade Janeza Janše, ki jo, kljub zahtevam stranke DeSUS in poslancev le-te noče odstaviti s funkcij v vladi.

Vmes pa klavrna zgodba s Pivčevo - kot vse kaže - dobiva nenavadne razsežnosti tudi na javni televiziji.

V soboto se je namreč na Televiziji Slovenija po poletnem premoru vrnila satirična oddajo Kaj dogaja?, nad katero po novem bedi znani komik in imitator Tilen Artač.

Novo vino: Pivčeva solza. Vir: Posnetek zaslona RTV SLO
Novo vino: Pivčeva solza. Vir: Posnetek zaslona RTV SLO

Tokrat se je prelevil v ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec, ki je pod Artačevo taktirko posnela odgovor svojim strankarskim kolegom v obliki videospota pomenljivih verzov: »Desus me, me Desus je zmučo. Kdo je kaj plačo in komu, za vsaki obrok? Desus me, me Desus je zmučo. Če je v sobi varnostnik spal al' spal je otrok.«

Uvodoma je komik - ob fotografiji nove vinske kapljice Pivčeva solza - spomnil, da je Aleksandra Pivec naposled odstopila.

Artač kot Aleksandra Pivec. Vir: Twitter

Pivčeva je sicer odstopila le z mesta predsednice DeSUS-a in to tik preden bi jo svet stranke upokojencev itak razrešil.

Toda kljub temu se Aleksandra Pivec še vedno oklepa položaja kmetijske ministrice in podpredsednice Janševe vlade, kljub dejstvu, da oba položaja izvirata le iz čelne pozicije stranke upokojencev, katerega ne zaseda več.

Vse to je vmes postala tema tudi satiričnih vložkov ne le na družbenih omrežjih, ampak tudi na javni televiziji. Vendarle ne za dolgo.

Artač je spomnil na star ameriški pregovor, da 'Nobeno kosilo ni zastonj!' nato pa še na srbskega, da 'Nema džabe ni kod stare babe'. Vir: Posnetek zaslona RTV SLO
'Ob odstopu ministrice Pivčeve z mesta predsednice DeSUS-a so Vinakras pripravila posebno polnitev refoška 'Pivčeva solza'. Gre za močno in trpko vino, ki se najbolj prileže od rdečem mesu, divjačini in izdajstvu političnih kolegov.'

»Kot pravi že star ameriški pregovor, 'There is no such thing as a free lunch' (Nobeno kosilo ni zastonj!) oziroma kot pravi še starješi srbski 'Nema džabe ni kod stare babe'. Razen, seveda, če ste v bližini doma Angelice Likovič in bi radi potico,« je Artač spomnil na grehe Pivčeve, ki si je na stroške davkoplačevalcev privoščila družinske oddihe na Obali - v Izoli in na Krasu.

»Ob odstopu ministrice Pivčeve z mesta predsednice DeSUS-a so Vinakras pripravila posebno polnitev refoška 'Pivčeva solza'. Gre za močno in trpko vino, ki se najbolj prileže od rdečem mesu, divjačini in izdajstvu političnih kolegov,« je sklenil zgodbo o razlogih za odstop Pivčeve.

Nato ob 2 minuti in 58 sekundah oddaje pripomni, da je »ministrica inspirirana s tragedijo že posnela odgovor svojim strankarskim kolegom, zanimivo, v obliki video spota

Tako naj bi Artač v eni izmed parodij v novi sezoni oddaje Kaj dogaja?, ki se je začela v soboto, 19. septembra zapel tudi kot ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Nastop Pivčeve v Artačevi izvedbi je napovedala tudi RTV Slovenija, ki je v povzetku sobotne oddaje med ostalim navedla: »Nova sezona, nov voditelj, nova rubrika in stare dobre fore. Pripravite se na udarne, sveže, predvsem pa zabavne novice. Spoznajte Tilna kot voditelja in vse druge zanimive like, ki se skrivajo v njem. Tokrat se bo za vas preobrazil v ministrico za kmetijstvo

Napovednik sobotne oddaje: »Spoznajte Tilna kot voditelja in vse druge zanimive like, ki se skrivajo v njem. Tokrat se bo za vas preobrazil v ministrico za kmetijstvo.« Vir: Posnetek zaslona RTV Slovenija

Toda nato se je pripetil nenavaden preobrat, ki močno diši po cenzuri.

Video spota namreč nikjer ni, prav tako ne delujejo niti povezave, ki jih je Artač v oddaji celo napovedal: »Celoten posnetek si lahko ogledate na spletu, na MMC-ju, na našem YouTube ali Facebook kanalu, ali pa pač počakate, da ga Janša retvita

Video spot je nedostopen - brez kakršne koli obrazložitve. Je na delu cenzura?

Iz posnetka zaslona (zgoraj) je razvidno, da naj bi video spot trajal 2 minuti in 50 sekund, ter da si ga je uspelo ogledati 8212 srečnežev preden je bila vsebina iz zaenkrat neznanih razlogov - umaknjena.

Zdaj je nedostopna, in je ni več na spletni strani RTV Slovenija.

Povzpetnica: Je nad Aleksandro Pivec le še modro nebo? Vir: Instagram
Povzpetnica: Je nad Aleksandro Pivec le še modro nebo? Vir: Instagram

Video posnetek je nedostopen tako na spletni strani TV Slovenija, kot na drugih platformah, kljub napovedi Artača v sami oddaji, da je video klip dostopen na YouTube kanalu #kajdogaja, Faceboku (www.facebook.com/kajdogajatv), Twitterju (@kajdogajatv) in Instagramu (#kajdogaja).

Na svetovnem spletu so zdaj dosegljiva le opozorila, da Posnetek ni na voljo (RTV Slovenija) oziroma da je video klip izginil iz arhiva oddaj; povezave do njega pa ne delujejo ne na RTV Slovenija in ne na svetovnem spletu.

Ne le to - s svetovnega spleta so izginile tudi Artačeve fotografije v vlogi Pivčeve.

Spomnimo, to ni prvič, da je Artač naredil parodijo ali osmešil kakšnega od domačih vidnih politikov.

Ali pa osebe, ki so izpostavljene v javnem življenju na Slovenskem, kot je na primer nedavno imitiral dr. Bojano Beović, specialistko infektologije in vodjo strokovne svetovalne skupine, ki v sklopu ministrstva za zdravje usmerja in narekuje zaščitne ukrepe za obvladovanje epidemije SARS-CoV-2 na vseh ravneh življenja ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prva oddaja bo v soboto, 19.9.2020 na TV SLO 1!

A post shared by @ tilen.artac on

Artaču ni ušel niti Žan Mahnič (tedaj poslanec SDS, danes državni sekretar za nacionalno varnost), niti predsednik države Borut Pahor.

Artač, ki se je za to priložnost prelevil v Adija Smolarja (v parodiji seveda gre za Mladija Smolarja), je priredil pesem Jaz sem nor ter jo posvetil Žanu Mahniču, sicer znanemu po žaljivih izjavah in tvitih.

»Ker pri pameti sem kazal manko, sem se včlanil v tako stranko, da mi mislit treba ni. Namesto tebe Janez vse naredi,« se glasi eden od odmevnih verzov.

Kdo je 'Janšev Kekec'? Vir: Twitter

»Obraz okrogel in zalit, narejen za lest' v rit,« opisuje pesem Mahniča, za katerega Artač še pravi: »Bolj kot v resnici si neumen, bolj si lahk' na Twitterju pogumen.«

Najbolj pa je odmeval verz, s katerim je dobesedno sesul Žana Mahniča: »Eni kličejo me drekec, a Hrvati 'Janšev Kekec'.«

Artača je navdihnilo tudi Pahorjevo pogosto postavljanje pred kamere in eskapizem ter pobeg v neznano tedaj, ko bi bilo njegovo ravnanje najbolj potrebno.

Zato je aprila letos, kljub pandemiji covid-19 (ker razlogov za smeh tudi v tej situaciji ne manjka) pokritiziral na svoj prepoznaven način tudi Pahorja v satirični oddaji »Kaj dogaja?«, ki jo je takrat vodil Jonas Žnidaršič.

Tilen Artač je tedaj zapel kot Jože Potrebuješ iz Čukov na njihovo skladbo »Ferrari polka.«

Toda Artač je ime skupine pri parodiji spremenil v Bruki, skladbo pa preimenoval v prepoznavno različico - »Predsednik polka«.

»Kam se je skrila barbika? Je kdo videl Boruta? O, sam' ko je treba kaj narest', ga pa ni nikjer!« je le del besedila, ki ga je aprila letos poskočno prepeval Tilen Artač. Iz besedila izvemo še, da je predsednik Slovenije lepo počesan, čist, fleten fant, ki rad poprime za vse mogoče delo, ampak »le za en dan« in da ga takrat, ko ga potrebujemo - »nikjer ni, ali pa je v glavnem le napoti

V njej si je pošteno privoščil slovenskega predsednika Boruta Pahorja.

»Kam se je skrila barbika? Je kdo videl Boruta? O, sam' ko je treba kaj narest', ga pa ni nikjer!« je le del besedila, ki ga je aprila letos poskočno prepeval Tilen Artač.

Iz besedila izvemo še, da je predsednik Slovenije lepo počesan, čist, fleten fant, ki rad poprime za vse mogoče delo, ampak »le za en dan« in da ga takrat, ko ga potrebujemo - »nikjer ni, ali pa je v glavnem le napoti

Ter da le čaka na to, da mu, »preden kaj pove, mora vse najprej Janez dovolit'.«

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#malaterasa #artac #pahor #president #presidentpahor #slovenia Vir: @rtv.slovenija @tilen.artac

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor) on

Ob vsem tem norčevanju iz Boruta Pahorja v vlogi predsednika države pa je bilo dokaj odbito tudi dejstvo, da je bil video res posnet v prazni predsedniški pisarni.

Se je Artačeva preobrazba v ministrico za kmetijstvo morda zdaj iztekla drugače?

»Artač je bil tu,« je ob video posnetku na svojem Instagram profilu pozneje zapisal Borut Pahor, ki se je očitno že sprijaznil s pikrimi kritikami na svoj račun in ni gojil zamere do Artačeve pogruntavščine.

Se je Artačeva preobrazba v ministrico za kmetijstvo morda zdaj iztekla drugače?

Na primer z grožnjo tožbe, prepovedjo in odškodnino?

Tilen Artač kot Aleksandra Pivec. Je bila njegova izvedba za kmetijsko ministrico preveč? Vir: Twitter, Facebook
Tilen Artač kot Aleksandra Pivec. Je bila duhovita izvedba priljubljenega imitatorja za kmetijsko ministrico - preveč? Vir: Twitter, Facebook

Prav zato smo se vprašali, če je bila parodija Tilena Artača za nečimrno, egocentrično, narcisoidno Pivčevo (kot ne nazadnje kažejo njene fotografije, ki jih neutrudno objavlja na družbenih omrežjih in na katerih je nenehno v soju žarometov) - morda preveč oziroma, ali gre za premišljeno promocijsko potezo nove sezone - tokrat brez Jonasa - oddaje Kaj dogaja?

Toda iz službe za komuniciranje RTV Slovenije smo nato dobili presenetljiv in precej skop odgovor -, češ da gre za problem z avtorskimi pravicami.

»Ne gre za cenzuro, ampak smo konkretni posnetek začasno umaknili s spleta zaradi možnih zapletov pri avtorskih pravicah za priredbo pesmi, ki je v originalu tujejezična. Dokler zadeve pravno ne bomo rešili, posnetek ne bo dostopen na spletnih platformah,« so zapisali.

RTV Slovenija bi o tem, kje je problem, seveda morala obvestiti javnost - končno gre za javno televizijo, za katero vsi plačujemo prispevke.

Tudi če je tako, pa bi RTV Slovenija o tem, kje je problem, seveda morala nemudoma obvestiti javnost namesto da se je zavila v molk.

Ne nazadnje gre za javno televizijo, za katero vsi plačujemo prispevke.

Skratka, prav bi bilo, da se ob linku na povezavo do umaknjenega posnetka pojavi opravičilo z obvestilom, ki bi pojasnilo, za kaj v resnici gre, ne pa da javnost razen informacije, da posnetek pač ni na voljo ne izve nič drugega.

In to še v primeru sporne ministrice, ki je že mesece v središču medijske pozornosti.

Delite članek