REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pivčeva v slepi ulici: usoda ministrice za kmetijstvo in podpredsednice vlade bo znana naslednji teden

Pivčeva v slepi ulici: usoda ministrice za kmetijstvo in podpredsednice vlade bo znana naslednji tedenZapora za Aleksandro Pivec? Vir: Twitter

Žajfnica o odstavitvi kmetijske ministrice in podpredsednice vlade Aleksandre Pivec se še kar nadaljuje. 

Predsednik vlade Janez Janša, ki ga je svet stranke upokojencev DeSUS pozval k razrešitvi sporne Pivčeve, je namreč z njo danes opravil le razgovor. Ob uro in pol trajajočem kosilu ...

Koalicijski partnerji so nato razpravljali o pozivu sveta DeSUS premierju Janezu Janši k razrešitvi Aleksandre Pivec s položajev kmetijske ministrice in podpredsednice vlade. Pivčeva tudi po pogovoru z Janšo ne želi odstopiti, zato bo premier Državnemu zboru predlagal njeno razrešitev.

Pivčeva ne namerava odstopiti z mesta kmetijske ministrice, zato bo premier Janez Janša Državnemu zboru predlagal njeno razrešitev.

Pivčeva je prepričana, da gre za njeno »diskreditacijo in likvidacijo« mimo vseh političnih in demokratičnih standardov.

Začasni zastopnik DeSUS-a Tomaž Gantar pa vztraja, da je bil postopek v skladu z vsemi strankinimi pravili.

Gantar je po koalicijskem sestanku povedal, da Pivčeva ne namerava odstopiti z mesta kmetijske ministrice, zato bo premier Janez Janša Državnemu zboru predlagal njeno razrešitev.

Novi kmetijski minister Jože Podgoršek? In Pivčeva. Vir: Twitter

Seja na kateri se pričakuje, da bo Pivčeva naposled razrešena, bo na vrsti prihodnji teden.

Izglasovati jo bo morala navadna poslanska večina, koalicijski glasovi pa so menda zagotovljeni.

Na ministrskem mestu bi sicer lahko Pivčevo nadomestil dosedanji državni sekretar Jože Podgoršek.

Zanimivo je, da je Podgoršek, sicer kader DeSUS-a, na lokalnih volitvah tekmoval na listi NSi Mateja Tonina.

»Enostavno ne verjamem, da ne bi bil primeren. Gre za strokovnjaka, doktorja znanosti s tega področja, nenazadnje aktivnega državnega sekretarja, ki pozna razmere,« je o Podgoršku dejal Gantar.

Aleksandra Pivec in njen naslednik Jože Podgoršek Vir: Igor Mekina
Aleksandra Pivec in njen naslednik Jože Podgoršek. Foto: Igor Mekina

Ocenjuje, da je poznavanje trenutnih razmer ključno za to, da bo delo na ministrstvu potekalo normalno in nemoteno.

Podgoršek je član DeSUS dobri dve leti, pred tem pa je na lokalnih volitvah kandidiral na listi stranke NSi. Neuradno Janša ni navdušen nad menjavo, a bodo v vladajoči stranki spoštovali voljo koalicijske partnerice.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo premier sledil pozivu stranke DeSUS, pa je Gantar odgovoril, da je odločitev koalicijske stranke smiselno spoštovati.

Dan pred tem se je odzal tudi na ostre besede Aleksandre Pivec, da gre za njeno »diskreditacijo in likvidacijo z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov

Po Gantarjevi oceni se Pivčeva oklepa položaja, tako kot to počnejo v Belorusiji.

Gantar je poudaril, da je bil postopek v skladu z vsemi pravili, ki veljajo v stranki in so bila sprejeta demokratično.

Po njegovi oceni se Pivčeva oklepa položaja, tako kot to počnejo v Belorusiji.

Da je prišlo do padca javnomnenjske podpore stranki DeSUS, je po njegovih besedah logično – glede na to, kaj se zadnje čase medijsko in javno dogaja.

Janša in Pivčeva
Za korupcijo jima ni mar: Janša in Pivčeva. Vir: Facebook, Twitter

»Ljudje so naveličani javnega pranja perila in nesporazumov, to je jasno vsem,« je dejal.

To je po njegovih besedah zagotovo sprožila Pivčeva, v dogajanje pa so vpleteni vsi in »verjetno v tem delu na neki način soodgovorni«.

Kot je še dodal, si ne dela nobenih utvar, morali bodo začeti pametno delati, razčiščevati svoje težave znotraj stranke in biti tvorni partner pri delu, ki ga opravljajo.

Sicer pa je ponovil, da se za mesto predsednika stranke ne bo potegoval, in opozoril, da ima veliko dela v zahtevnem resorju, ki ga vodi.

Gantar verjame, da bo premier voljo poslanske skupine in sveta DeSUS vendarle spoštoval.

Gantar verjame, da bo premier voljo poslanske skupine in sveta DeSUS spoštoval.

»Treba pa je to izpeljati. Razumem, da je tudi korektno, da opravi razgovor z ministrico, ki je delala v tej vladi,« je pristavil in pojasnil, da je bila ministrica v ponedeljek odsotna. Pivčeva se je namreč mudila na (zadnjem?) službenem obisku na Poljskem.

Na vprašanje, ali bi lahko bil torek zadnji dan v službi Pivčeve s polnimi pooblastili, pa je odvrnil, da ne ve, kakšen bo v torek dogovor in »kaj se bo navsezadnje sama odločila: ali odstopiti ali čakati na razrešitev«. Ne eno in ne drugo pa se nato ni zgodilo.

Po njegovih besedah tokrat o morebitni rekonstrukciji vlade ni bilo govora.

Potrdil je, da se sicer že dolgo govori o rekonstrukciji v vladi, vendar pa je to po njegovih besedah stvar predsednika vlade in koalicijskih partnerjev.

»O teh stvareh se je treba dogovoriti, imeti morajo neki smisel,« je poudaril.

Aleksandra Pivec in janšizem
Aleksandra Pivec in janšizem. Vir: Twitter

Za vodjo urada za demografijo pa bodo v okviru DeSUS-a najprej sprožili postopek in poskusili najti čim boljšega kandidata, je še povedal Gantar.

Prizadevanja štirih opozicijskih strank za vzpostavitev levosredinske večine v Državnem zboru in izglasovanje konstruktivne nezaupnice, pa je Matej Tonin, obrambni minister komentiral z besedami njegove predhodnice na čelu stranke NSi Ljudmile Novak iz časa, ko je vlado skušal sestaviti Zoran Janković.

»Znati je treba šteti,« je sarkastično sklenil Tonin, sedanji šef NSi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek