REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Afera Pivec: »Nima težav le s hrbtenico. Očitno tudi s krajo davkoplačevalskega denarja. Katera težava je hujša?«

Afera Pivec: »Nima težav le s hrbtenico. Očitno tudi s krajo davkoplačevalskega denarja. Katera težava je hujša?«Podjetna ministrica zna molzti ... Vir: Facebook
Zdi se, da si z bolniško tudi ona kupuje čas. Ji bo uspelo obdržati stolček?

Ali se premier Marjan Šarec izogiba srečanju s kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec?

Njegov razpored aktivnosti za ves teden (do 16. decembra!) namreč kaže, da bo štiri dni prebil na poteh v tujini, en dan si bo vzel za snidenje štirih predsednikov (s predsednikom države Pahorjem, predsednikom Državnega zbora RS Dejanom Židanom in predsednikom Državnega sveta Alojzem Kovšco), pa še naslednjo soboto bo porabil za srečanje s kitajskim zunanjim ministrom Wangom Yijem ...

Hkrati ministrica prek Facebooka stoka zaradi bolezni, toda fotografije kažejo, da je kar nenavadno poskočna ... Skratka, zdi se, da si z bolniško tudi ona kupuje čas.

Ji bo uspelo obdržati stolček?

Ministrici za kmetijstvo Aleksandro Pivec očitno ne pridejo do živega niti posmehljivi odzivi na njen pritlehen poskus, da v javnosti in predvsem pri svojemu šefu Marjanu Šarcu izzove usmiljenje z deljenjem detajlov domnevnih zdravstvenih težav kar prek Facebooka.

Brenkanje na strune nemočne ženske, ki jo je po krivici naplavilo na čeri visoke politike je le še bolj razkačil volivce, ki se čutijo opeharjene.

Solzave podrobnosti o cisti, ki ji povzroča vedno večje težave, saj menda pritiska na živčevje, ob »čakanju na nekaj nevroloških preiskav, v prihodnosti pa morda tudi operativni poseg,« bi naj vse skupaj dokazovale, kako je ministrica uboga in na ta način izvabili nekaj empatije za njena družbeno nesprejemljiva dejanja.

Sodeč po odzivih na socialnih omrežjih, kmetijski ministrici ni ravno uspel prozoren manever s sklicevanjem na »nebogljenost« v trenutku, ko se je pričakovalo, da bo prevzela odgovornost za lastna dejanja in sama podala odstopno izjavo, ali pa (če tega sama ne bi storila) jo bo odstavil premier.

Brenkanje na strune nemočne ženske, ki jo je po krivici naplavilo na čeri visoke politike je le še bolj razkačil volivce, ki se čutijo prevarane.

Zdravnik (sicer kardiolog) Blaž Mrevlje je glede zdravstvenega stanja Pivčeve z nekaj cinizma pripomnil, da ministrica nima težav le s hrbtenico, ampak tudi »s krajo davkoplačevalskega denarja.«

»Katera težava je hujša ?« je hudomušno vprašal Mrevlje.

Jerom pa je izgovarjanje ministrice na bolezen ocenil kot »ceneno«.

Drugi so spomnili na nedavne podvige kmetijske ministrice, ki je pred izbruhom afere SRIPT veselo vihtela lopato in jo pri tem početju hrbtenica očitno ni prav nič ovirala.

Marjan Bebar je pristavil, da je »naenkrat ugotovila, da ima težave, še posebej potem, ko so jo dobili s parklji v marmeladi«.

Franc pa je opozoril na očitno dejstvo, da do izbruha afere »ni imela težav … s hrbtenico«, saj se je večina na socialnih omrežjih strinjala s sklepom, da je postala prava epidemija, da funkcionarji na vseh ravneh, ko jih dobijo pri nečednem početju – zbežijo na bolniško

»Vsi zbolijo, ko jih odkrijejo,« in »to je vzorec – vsi na bolniško«, je bila enotnega mnenja večina razpravljavcev.

Nekatere pa je zanimalo, ali bo kot ministrica »preskakovala čakalne vrste.«

Oziroma »koliko bo čakala na operacijo? Ali pa za njo ni čakanja?«

Stojan Povrh je menil, da »eno izmed njenih težav (afero SRIPT – op. avt.) ni možno odpraviti z nobeno operacijo,« toda Mrevlje se je spomnil, da je še kako možno – »s policijsko operacijo.«

Dušan Olaj pa je ministrici predlagal fer zamenjavo oziroma rešitev njenih težav: »Delimo z vami vaše zdravstvene težave ... delite z nami vaš projekt SRIPT.«

Kmetijska ministrica, na sliki levo. Vir: Facebook

Aktualna ministrica za kmetijstvo je namreč za delo na projektu, za katerega se pojavljajo sumi o nepravilnem razpolaganju z državnimi sredstvi, prejela več kot 35 tisoč evrov bruto.

Ministrica, po kavbojsko. Vir: Facebook

Prvi izsledki preiskave te afere, ki izhajajo iz revizijskega poročila ministrstva za gospodarstvo o preverjanju izvajanja druge faze projekta SRIPT kažejo, da delo, za katerega je ministrica prejemala zajeten honorar sploh ni opravila.

Pojavili so se tudi sumi, da naj bi bili nekateri dokumenti ponarejeni.

Pivčeva je v obdobju sodelovanja s turistično-gostinsko zbornico opravljala funkcijo državne sekretarke na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Doslej je pojasnila, da kot zunanja sodelavka ni imela nadzora nad projektom, da pa je svoj del naloge vestno opravila.

Uganka - kje je ministrica? Vir: Facebook

V času, ko se je pred hudovanjem javnosti zatekla za štirimi zidovi svojega domovanja, menda ekipa ministrice preučuje dokumentacijo projekta SRIPT in pripravlja obrambno strategijo in gradivo pred pogovorom s predsednikom vlade Marjanom Šarcem.

V del te strategije najbrž sodi tudi javno razkazovanje podatkov iz domnevne anamneze ministrice, ki se na družbenih omrežjih sicer hvali s fotografijami svojih drznih dogodivščin, ki nič ne kažejo, da bi pred izbruhom afere imela kakršne koli težave s hrbtenico ...

Spomnimo, premier se sploh ni obotavljal, da odstavlja sodelavce ob približno 12.000-krat manjših »spodrsljajih«, kot je bil na primer kraja sendviča.

Zato se mnogi sprašujejo, zakaj zdaj omahuje, glede na dejstvo, da se zaradi njegovih »drugih obveznosti« nenehno prelaga in oddaljuje razčiščevanje domnevnih grehov ministrice.

Rokovanje s papežem. Vir: Facebook

Naj omenimo, da nek sendvič denimo stane okoli 3 evre, ministrico Pivec pa so dobili »s prsti marmeladi,« ko se je izvedelo, da je v žep nezakonito pospravila več deset tisoč evrov.

Na zdravje! Vir: Facebook

Ministrica se je znašla pod valom obtožb zaradi domnevnih nepravilnosti pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo turizem (SRIPT), pri katerem je sodelovala, ko še ni zasedala ministrskega položaja.

Na Facebook računu ministrice sicer ne kraljuje več petkov opis njenega menda klavrnega zdravstvenega stanja v času, ko sama, enako kot javnost čaka, če bo premier dokazal svoje visoke etične principe.

In jo naposled odslovil iz svoje ekipe ministrov.

Poskočna ministrica. Vir: Facebook

Iz objav kmetijske ministrice na družbenih omrežjih je namreč moč slutiti, da Aleksandro Pivec pestijo težave ne le s hrbtenico temveč predvsem z razumevanjem visokih moralnih norm (ki jih bojda zagovarja aktualni premier), ker je očitno, da sploh ne namerava odstopiti sama.

Še več – ta trenutek vse kaže, da ministrici sploh niti na pamet ne pade, da bi odstopila zaradi razvpitega primera SRIPT.