REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Faraonka: zakaj ministrica Pivčeva rabi osem PRovcev, če so Gorenju, ob 11.000 zaposlenih, zadostovali le trije

Faraonka: zakaj ministrica Pivčeva rabi osem PRovcev, če so Gorenju, ob 11.000 zaposlenih, zadostovali le trijeAleksandra Pivec, naša faraonka. Vir: Twitter, WIkipedia

Ni dneva, da ne izbruhne kakšna nova afera, ki zadeva udejstvovanje sporne Aleksandre Pivec v javnem in političnem življenju v vlogi (še vedno) kmetijske ministrice.

V zadnjem času se vse bolj zdi, kakor da nastopa v vlogi nedotakljive faraonke, ne pa ministrice demokratične vlade.

Za lepšo podobo Pivčeve v javnosti so na kmetijskem ministrvu, na jaslih državnega proračuna oziroma o strošku nič hudega slutečih davkoplačevalcev, plačevali - osem propagandistov.

V poplavi ugibanj, ali bo premier Janez Janša spoštoval zahtevo stranke upokojencev DeSUS, njihovih poslancev in ne nazadnje samega začasnega voditelja, zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, da Pivčevo razreši vseh funkcij, tako kmetijske ministrice kot podpredsednice vlade, je pod radarjem švignila novička, da je Aleksandra Pivec istega dne, ko se je v kabinetu predsednika vlade odločalo o njeni usodi - »razpustila PR službo kmetijskega ministrstva,« ki je štela neverjetno število zaposlenih – osem ljudi.

Osmerica je namreč vse do torkovega klavrnega konca, ko je za svojo žalostno usodo v šoku izvedela kar iz obvestila na oglasni tabli ministrstva, do afere Vinakras intenzivno skrbela za promocijo Pivčeve.

Veselo: Sporna Aleksandra Pivec, predsednica stranke upokojencev in kmetijska ministrica. Vir: Twitter
Veselo: Sporna Aleksandra Pivec, nekoč predsednica stranke upokojencev, še za kratek čas kmetijska ministrica. Vir: Twitter

Tako je Pivčeva storila prav stereotipno dejanje razvajencev – »ko ti pač ni več všeč podoba v ogledalu, razbij ogledalo in bo vse lepo, kot je bilo prej.«

Lahko se strinjamo s pripombo Luke Bizanta, da je »pri vsej tej zgodbi najbolj šokantna številka 8«.

»Tisti, ki mi uspe razložit, za koji k*rac ministrstvo za kmetijstvo, potrebuje 8 PRovcev, brez da planem v krohot, je kar car,« je zabodeno vprašal.

Gorenje
V Gorenju so ob 11.000 zaposlenih imeli le tri PRovca. Vir: Gorenje

Kmalu je v odgovor dobil potrditev, da je v tem primeru šlo za še eno potratnost kmetijske ministrice na račun državne blagajne.

»V Gorenju smo bili ob 11.000 zaposlenih trije,« je sporočil nekdanji direktor korporativnega komuniciranja v družbi Gorenje Denis Oštir.

»Res skrajno sesanje državnega korita za časa kriznih razmer. Vinska kraljica si je dala duška na račun davkoplačevalskega žulja,« je pripomnil eden od nad dogajanjem zgroženih opazovalcev.

Tudi Pivčeva si je, po uro in pol trajajočem torkovem kosilu pri premierju, ob katerem naj bi ji ta sporočil, da bo predlagal njeno razrešitev v državnem zboru, dala duška.

Podjetna ministrica zna molzti ... Vir: Facebook
Podjetna ministrica zna molzti ... Vir: Facebook

Na Twitterju je objavila dolg esej o svojih dosežkih in »močnih političnih interesih«, ki ji, revici, mečejo polena pod noge.

Njen solzavi traktat o »žalostnem dnevu za slovensko demokracijo« bolj spominja na znano izjavo Sončnega kralja »za mano potop!« (Apres moi le deluge!), ali pa »demokracija, to sem jaz; to, da sem si pustila plačevati hotele, je bagatela

»Aleksandra res je, ampak ne žalosten dan. Za slovensko demokracijo je žalostnega že več kot zadnjega pol leta. Nisem bral samogovora, ker, če že od začetka uporabljaš besedo mojo, mojo, mojo, je jasno, kaj ti je v življenju prioriteta,« je Pivčevi sporočil Bojan.

Je to Titanik Pivčeve? Vir: Facebook

Na pripombo, da zapis ministrice spominja na scenarij povzet po Titaniku, in da v besedilu, ki ga je objavila mrgoli slovničnih napak, poleg vsebinskih, je sledil duhovit odziv, da je to zato, ker je odslovila vse uslužbence, ki so skrbeli za njeno promocijo: »Med osmimi PRovci je bil eden izmed njih zadolžen za pravopis

Tudi ostali odzivi na apel Pivčeve kažejo, da njena samohvala v nasprotju z njenimi pričakovanji - ni naletela na plodna tla.

Toda Pivčeva sedaj pričakuje in očitno načrtuje, da bo v Državnem zboru pred svojo razrešitvijo imela še dolge govorance o tem, kaj vse je naredila, kako uspešna je bila in podobno.

In povsem mogoče je, da bo nato, še pred glasovanjem celo odstopila, podobno, kot je nekoč že naredil njen predhodnik Karel Erjavec.

Ali pa ne - bomo videli. To ve le ona.

Hoja po vrvici, kot v politiki. Vir: Facebook
Hoja po vrvici, kot v politiki. Kdaj bo konec tega cirkusa? Vir: Facebook

Pod črto: ni dvoma, da je z razpustitvijo lastne PR službe še enkrat pokazala svojo politično nezrelost.

Ukinitev PR službe pomeni jasno sporočilo, da odhajajoča ministrica ne vidi nobenega smisla v službi, ki ne služi lepšanju njene javne podobe. 

S tem je dejansko poskusila kaznovati druge, sebi podrejene, odgovorne za njeno javno podobo in to zaradi napak, ki jih je storila - sama.

Kar kaže, da ni pripravljena sprejeti ne politične odgovornosti ne zrelo ugotoviti, kje je lastnoročno nizala napake. In ne sprejeti posledic za le-te.

»Ob tolikšni dozi utečenih konspiracizmov zato tudi ni bilo posebno presenečenje, da je ministrica, verjetno na nekakšnem maščevalnem pohodu, čisto mimogrede in povsem nespodobno razpustila lastno službo za odnose z javnostmi in za promocijo. Tam zaposleni so šokirani na oglasni tabli svojega ministrstva ugotovili, da je njihov oddelek ukinjen in da so razporejeni na druga mesta na istem resorju. Po svoje logično nadaljevanje: kdor uporablja opisano komunikacijo, piarovcev ne potrebuje, povsem mu zadošča kratek priročnik alt-right političnega nastopanja,« je njen postopek ocenil Boris Vezjak.

Izjava ministrice v grafiki Odmevov (28. september 2020): Pivčeva napoveduje, da bo zelo verjetno zmagala na kongresu. Vir: Posnetek zaslona RTV SLO

In opozoril, da je Pivčeva v svojih zadnjih nastopila s frazo najprej diskreditacija, nato likvidacija in s tem popolnoma posvojila politično retoriko SDS ter demonstrirala, da že zna razmišljati tako, kot v tej stranki.

Takšen človek, ki neprestano demonstrira popolno nerazsodnost in za lastne napake krivi druge pa res ne bi smel biti na tako pomembnem položaju, kot je položaj ministra oziroma ministrice, celo podpredsednice vlade.

Pri tem je Pivčeva ukinila službo za odnose z javnostmi, ki je izdatno prispevala k njenemu meteorskemu političnemu vzponu.

Istočasno pa je dokazala, da ravna po sistemu »za menoj potop«, kajti služba za odnose z javnostmi bo seveda potrebna tudi njenemu nasledniku.

Njena ukinitev pomeni jasno sporočilo, da odhajajoča ministrica ne vidi nobenega smisla v službi, ki ne služi lepšanju njene javne podobe.

S tem pa je še enkrat potrdila svoj egoizem, aroganco, nespoštljivost, nekooperativnost, nečimrnost, oholost, predvsem pa - neumnost.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek