REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahrbtna poteza Janševe vlade: Slovenija dočakala prvo srbsko letalo s karanteno, Slovenci raje nazaj v Beograd

Zahrbtna poteza Janševe vlade: Slovenija dočakala prvo srbsko letalo s karanteno, Slovenci raje nazaj v BeogradAir Serbia

Na brniškem letališču so v petek, po dvomesečni prekinitvi letalskega potniškega prometa, vzpostavili prvo redno letalsko povezavo, in sicer z Beogradom.

Po propadu Adrie Airways je namreč prav Air Serbia prvo tuje letalsko podjetje, ki je vzpostavilo povezavo s Slovenijo.

Vendar mu je slovenska vlada priredila prav »lepo« dobrodošlico.

Slovenski mediji so z velikim pompom poročali o tem poletu, vendar brez ključnih informacij, ki bi razkrili vso zahrbtnost slovenske vlade.

Slovenski mediji so z velikim pompom poročali o tem poletu, vendar brez ključnih informacij, ki bi razkrili vso zahrbtnost slovenske vlade.

Sredi noči je namreč podala novo interpretacijo svojega odloka o prehajanju slovenskih meja. Po novem morajo tudi slovenski državljani, ki prihajajo v Slovenijo v obvezno karanteno.

Pred tem je tri dni veljalo, da slovenskim državljanom ni potrebno v karanteno, če prihajajo izven območja EU.

Air Serbia - odprte meje

Slovenska vlada je odlok drugače raztolmačila oziroma spremenila v petek, ponoči.

»Za potnike iz Srbije, ki ni v EU, tako velja predpisana karantena, razen za izjeme, torej slovenske državljane, tiste z nepremičninami v Sloveniji in tiste z diplomatskimi potnimi listi«, je netočno poročal portal 24.ur.

V resnici pa velja ob prihodu v Slovenijo sedaj obvezna 14-dnevna karantena za vse potnike in vse državljane Slovenije, ki prihajajo nazaj v Slovenijo.

Če imajo v Sloveniji nepremičnine ali ne policiste prav nič ne zanima. Ne zanima jih niti dejstvo, da prihajajo iz manj okužene Srbije v bolj okuženo Slovenijo.

Slovenske polciste za razliko od avstrijskih ne zanimajo niti testi in potrdila, da potnik ni okužen s koronavirusom.

Slovenske polciste za razliko od avstrijskih ne zanimajo niti testi in potrdila, da potnik ni okužen s koronavirusom.

Za primerjavo: V Srbijo je vstop sedaj prost in brez omejitev, tako za srbske državljane kot za tujce.

 »Izmed 24 potnikov na prvem letalu iz Beograda je moralo 12 ljudi v karanteno, nekateri pa so se raje vrnili na izhodišče je usodo petkovih potnikov iz Beograda na vladni tiskovni konferenci opisal vladni govorec za Covid-19 Jelko Kacin.

Za pojasnilo – letalo Air Serbie, ki je danes pristalo v Ljubljani je imelo 60 sedežev, od tega so jih potniki zasedli samo 24.

Air Serbia - Slovenija

Polovica, ki jih je prispela v Ljubljano je šele na brniškem letališču izvedela, da mora v Sloveniji v 14-dnevno karanteno, nekateri pa so se prav zaradi preko noči spremenjenih pravil raje odločili, da se vrnejo nazaj v Beograd.

Škodo od te poteze bo sicer imela predvsem Slovenija.

Air Serbia v ostale države, ki imajo odprte meje že leti brez težav in celo načrtuje povečanje flote po koncu pandemije.

Koliko jih je bilo in kako Air Serbia ocenjuje to informacijo smo povprašali tudi to podjetje in bomo odgovore objavili, če in ko jih dobimo.

Toda, zakaj bi se potniki, ki so prispeli iz Beograda v Ljubljano takoj zatem sploh vračali na »izhodišče«? Od kdaj so v modi krožna, brezciljna potovanja?

Toda, zakaj bi se potniki, ki so prispeli iz Beograda v Ljubljano takoj zatem sploh vračali na »izhodišče«? Od kdaj so v modi krožna, brezciljna potovanja?

Kacinova izjava tega ni pojasnila.

Glede na informacije, ki smo jih pridobili, pa je jasno, da se je to zgodilo zato, ker potniki, slovenski državljani, ki so kupili karte za potovanje v Slovenijo sploh niso vedeli, da je Janševa vlada preko noči spremenila pogoje vstopa v državo.

Pogoji, ki so veljali od 25. maja in so zapisani v odloku, ki ga je podpisal Janez Janša, so se tako spremenili dobesedno preko noči.

Predsednik vlade se je gotovo moral zavedati, kaj se je s spremembo odloka zgodilo in komu bo škodil. Očitno je šlo, kot je že znano, za znan podcenjevalni odnos odkrito šovinističnega Janeza Janše do južnjakov in trenirkarjev, kot jih sicer sam opisuje.

Zakaj se ta koruptivni politik tako obnaša je sicer težko razumeti, je pa temeljno načelo njegove vladavine lepo opisal prav vladni govorec Jelko Kacin.

Jelko Kacin: Politična praksa Janeza Janše temelji na manipulrianju in sprenevedanju.

Glede na to je seveda veliko vprašanje, ali bodo prihodnja letala Air Serbie sploh letela. V Slovenijo namreč brez karantene in v kolikor se ne najdejo med »izjemami«, ne morejo ne Slovenci iz Srbije, ne državljani iz drugih držav EU in ne državljani Srbije.

Po hladnem sprejemu v Sloveniji in vračanju potnikov 'na izhodišče' je malo verjetno, da bo prodaja kart zelo uspešna.  

Prevoznik Air Serbia je polete v Ljubljano, ki naj bi potekali dvakrat tedensko, sicer najavil do 15. junija, nato pa bodo pogostost prilagodili »dejanskemu povpraševanju.«

Podobne polete so napovedale še nekatere družbe.

Po hladnem sprejemu v Sloveniji in vračanju potnikov »na izhodišče« je malo verjetno, da bo prodaja kart zelo uspešna.

Vse to se bo poznalo tudi na prometu propadajočega Fraporta in letališča J. Pučnik, ki beleži (za razliko od vseh letališč v regiji) vse slabši promet.

Srbija povezuje regijo

Air Serbia bo medtem odprla vrsto novih povezav s svetom.

Potniški letalski prevozi v Sloveniji pa so že od 17. marca začasno ukinjeni.

Prevoznik Air Serbia je lete v Beograd, ki bodo potekali dvakrat tedensko, najavil do 15. junija, nato pa naj bi pogostost prilagodili dejanskemu povpraševanju., in sicer dvakrat tedensko.

Ampak tudi te letalske linije se bodo soočale z anemičnim povpraševanjem, saj bodo iz države lahko leteli večinoma državljani Slovenije, državljani EU pa brez karantene večinoma in praviloma še vedno sploh ne morejo v Slovenijo.

Od 17-tih letalskih podjetij jih za zdaj povezave s Pučnikom napoveduje le še 15. Koliko jih bo na koncu ob takšnem zapiranju Slovenije ostalo, pa je še odprto vprašanje.

Delite članek