REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Orbánova klofuta Janši: Madžarska odprla mejo s Srbijo, ne pa s Slovenijo, državo z »najboljšo epidemiološko sliko v Evropi«

Orbánova klofuta Janši: Madžarska odprla mejo s Srbijo, ne pa s Slovenijo, državo z »najboljšo epidemiološko sliko v Evropi«Janez Janša in Péter Szijjártó

Državljani Srbije in Madžarske lahko od ponedeljka, 25. maja od 10 ure dopoldan svobodno prehajajo mejo med obema državama in to brez obvezne karantene, je izjavil madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjártó.

»Danes bomo omogočili državljanom Srbije in Madžarske, da lahko svobodno potujejo preko meja obeh držav,« je dejal Péter Szijjártó na na tiskovni konferenci po sestanku na mejnem prehodu Reske z srbsko ministrico za evropske integracije Jadranko Joksimović in predsednikom Skupščine Avtonomne pokrajine Vojvodine Ištvanom Pastorjem.

Madžarski minister za zunanje zadeve je ob tem zatrdil tudi, da je odpiranje meje kot prvo odpiranje meje neke članice EU z nečlanico EU dokaz, da bi bila EU uspešnejša, če bi imela v svojem članstvu tudi Srbijo. 

Ištvan Pastor je to odpiranje meje ocenil kot »izjemen uspeh.«

»Pogosto trdimo, da so odnosi obeh držav na zgodovinskem maksimumu in ta današnji dan je dobro potrdilo, kaj to pomeni«, je dejal Pastor na mejnem prehodu.

Madžarski minister za zunanje zadeve je ob tem zatrdil tudi, da je odpiranje meje kot prvo odpiranje meje neke članice EU z nečlanico EU dokaz, da bi bila EU uspešnejša, če bi imela v svojem članstvu tudi Srbijo in da bi bilo potrebno ta proces pristopanja čim prej pospešiti.

Dejal je tudi, da sta se Madžarska in Srbija skupaj uspešno borili proti pandemiji koronavirusa.

Orbán in Janša. Vir: Twitter
Veselo: Orbán in Janša. Vir: Twitter

To, kar nista mogla doseči slovenska vlada in slovenski zunanji minister Anže Logar v dialogu s sosednjo članico EU, ki jo vodi prijatelj slovenskega predsednika vlade Viktor Orbán je očitno uspel doseči - srbski zunanji minister Ivica Dačić.

Delite članek