REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slate: Vrzite Madžarsko iz EU in NATO!

Slate: Vrzite Madžarsko iz EU in NATO!Brez omejitev: Viktor Orbán. Vir: Pixsell

S svojim neomejenim vladanjem z dekreti vlada Viktorja Orbána krši vsa temeljna načela, ki naj bi jih spoštovale članice EU in NATO.

Zato je nastopil čas, da se Madžarska poslovi iz teh organizacij, ocenjuje Fred Kaplan v časniku Slate.

Madžarski parlament je namreč prestopil Rubikon - in predsedniku vlade Viktorju Orbánu omogočil, da brez časovne omejitve vlada z dekreti.

Prave demokracije EU ne bi smele dati niti evra v blagajno Madžarske, vse dokler Orbán vlada z dekreti.

Madžarski parlament je včeraj popoldan namreč sprejel zakonodajo o izrednih razmerah, s katero so izredne razmere ob pandemiji Covida-19 podaljšali za nedoločen čas.

Izredne razmere so na Madžarskem zaradi pandemije novega koronavirusa razglasili 11. marca.

Parlament se je s tem praktično odpovedal svojim pristojnostim, premier Viktor Orbán pa bo lahko vladal neomejeno, dokler vlada ne bo ukinila izrednih razmer.

Orbánova vlada lahko namreč po novi zakonodaji odloča z odloki, za kar ne potrebuje potrditve parlamenta.

Za novo zakonodajo je glasovalo 138 od skupno 199 madžarskih poslancev, 53 pa jih je bilo proti.

Za sprejetje je bila potrebna dvotretjinska večina.

Madžarska - plakat, protesti

Nova zakonodaja predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, ki bi vznemirjale javnost ali preprečevale ukrepanje oblasti.

Madžarska opozicija je do nove zakonodaje kritična, češ da je izključila parlament iz procesov odločanja v državi, Orbánu pa dala nepotrebne in neomejene pristojnosti, s katerimi bo lahko samo še utrdil svojo vladavino.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je prek Twitterja poudaril, da je zakonodaja med drugim omejena s pandemijo, »ki se bo, upamo, nekega dne končala.«

Glede člena o lažnih novicah pa je dejal, da ta ukrep podpira 72 odstotkov Madžarov, pri čemer se je skliceval na nedavno javnomnenjsko raziskavo.

Viktor Orbán je na podoben način tudi leta 2015 dosegel podelitev posebnih pooblastil, ki vključujejo tudi moč, da vlada onemogoči kritične medije. Ta določila zakonov pa so še vedno v veljavi.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je danes sporočil, da Evropska komisija »preučuje izredne razmere, ki jih sprejemajo države članice, z vidika človekovih pravic.«

Še posebej to velja »za zakonodajo, ki je bila danes sprejeta na Madžarskem v zvezi z zapornimi kaznimi za širjenje lažnih informacij,« je tvitnil komisar.

Že prejšnji teden pa je Evropska komisija opozorila, da morajo biti izredne razmere časovno omejene.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je danes po sprejetju zakonodaje poudarila, da ta Orbánu in njegovi vladi daje bianko menico za omejevanje človekovih pravic.

Prejšnji teden je generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić v odprtem pismu madžarski vladi zapisala, da časovno neomejene izredne razmere brez nadzora ne zagotavljajo spoštovanja temeljnih načel demokracije.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović pa je tvitnila, da je tudi v izrednih razmerah treba spoštovati ustavo, zagotoviti parlamentarni in sodni nadzor ter pravico do informacij.

Čas je, da vržemo Madžarsko iz Evropske unije in zveze NATO. Država je vstopila v zahodno zvezo po koncu hladne vojne kot nova demokracija, toda od tedaj se je spremenila v avtokracijo.

Kritično pa so se medtem odzvali mnogi v svetu. Kaj bi bilo potrebno storiti sedaj je v Slate opisal Fred Kaplan.

»Čas je, da vržemo Madžarsko iz Evropske unije in zveze NATO. Država je vstopila v zahodno zvezo po koncu hladne vojne kot nova demokracija, toda od tedaj se je spremenila v avtokracijo. Madžarska je prestopila to, kar bi morala biti rdeča linija v ponedeljek, ko je parlament države podelil predsedniku vlade Viktorju Orbánu moč, da neomejen čas vlada z dekreti. Opozicijske stranke so poskusile doseči časovno omejitev teh pooblastil, toda vladajoča Orbánova stranka Fidesz je svoje dosegla navkljub temu,« opozarja Kaplan.

Dodaja, da je tudi zaradi »migrantske krize« Viktor Orbán na podoben način že leta 2015 dosegel podelitev posebnih pooblastil, ki vključujejo tudi moč, da vlada onemogoči kritične medije.

Ta določila zakonov pa so še vedno v veljavi.

Orbán in Janša Vir:Twitter
Orbán in Janša. Vir: Twitter

Vendar pa po oceni Kaplana takšno ravnanje države krši evropsko listino temeljnih pravic, v kateri je zapisano, da je cilj Evropske unije, da si prizadeva za »miroljubno prihodnost, utemeljeno na skupnih vrednotah,« ki vključujejo »svobodo, enakost«, pa tudi »načela demokracije in pravne države.«

In to vključuje pravico, da državljani »sprejemajo nepristranske informacije in ideje brez vpliva javne oblasti.«

Orbánova pooblastila pa kršijo tudi načela zveze NATO.

Čeprav gre za varnostno organizacijo in zavezništvo, gre v bistvu za organizacijo, ki je nastala zaradi obrambe demokratičnih držav pred napadom Sovjetske zveze.

Drugi člen Washingtonske pogodbe iz leta 1949 pa določa, da bodo članice »prispevale k nadaljnjemu razvoju mirnih in prijateljskih mednarodnih odnosov s pomočjo krepitve njihovih svobodnih institucij.«

Ob tem je Akcijski načrt za članstvo iz leta 1999 določal, da bodo morale prihodnje članice »pristati na temeljna načela, vsebovana v Washingtonski pogodbi, kot so demokracija in osebna svoboda.«

Orbánova pooblastila pa kršijo tudi načela zveze NATO. Demokracije v zvezi NATO ne bi smele zagotavljati, da bodo dale eno samo kapljico krvi zato, da bi ohranile njegovo vladavino.

Od prihodnjih članic se je zahtevalo, da pokažejo privrženost »pravni državi in človekovim pravicam.«

Viktor Orbán, nekoč vodja demokratične opozicije pa danes vsa ta načela – odkrito krši.

»Ne gre zgolj za vprašanje nomenklature. Člani EU dobivajo lepe ekonomske nagrade. Člani zveze NATO dobijo varnostne garancije člena 5. Washingtonske pogodbe, ki vsem članicam zagotavlja, 'da je napad na eno ali več njih v Evropi ali Severni Ameriki enak napadu na vse njih.' Prave demokracije EU ne bi smele dati niti evra v blagajno Madžarske, vse dokler Orbán vlada z dekreti. In prav tako demokracije v zvezi NATO ne bi smele zagotavljati, da bodo dale eno samo kapljico krvi zato, da bi ohranile njegovo vladavino,« sklene Kaplan.

Delite članek