REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je Orbánov prijatelj, katerega denar priteka tudi v Slovenijo, z državnimi posli postal milijarder

Kako je Orbánov prijatelj, katerega denar priteka tudi v Slovenijo, z državnimi posli postal milijarderViktor Orbán in Lőrinc Mészáros

Desetletje dolga vladavina Viktorja Orbána je pomagala tudi njegovemu najboljšemu prijatelju iz otroških let, ki si je skorajda iz nič ustvaril ogromen finančni imperij.

Še bolj presenetljivo je, da si je Lőrinc Mészáros, prijatelj Viktorja Orbána še iz otroških let, svoje neverjetno veliko bogastvo ustvaril v samo petih letih, predvsem pa tedaj, ko je nastopal v vlogi glavnega gradbinca v Orbánovi domači vasi Felcsút, kjer je Orbán preživljal otroštvo..

Ta je medtem dobila odlično infrastrukturo in celo izjemno drag stadion.

Lőrinc Mészáros je simbol podjetniškega razreda, ki je zvest vladi,  ta razred pa se je razrasel prav ob vrnitvi Viktorja Orbána na oblast leta 2010.

Osrednja značilnost tega bogatenja je po oceni organizacije Transparency International posredništvo, s pomočjo katerega so bogateli prijatelji predsednika vlade. Dobivali so velike državne posle, ki so jim prinesli ogromne zaslužke.

Ko se Lőrinc Mészáros za nekaj poteguje, potem običajno zmaga. In to je bistvo kronizma,« opozarja Janos Toth, direktor Raziskovalnega centra za korupcijo.

Prav zato je Madžarska glede korupcije uvrščena na tretje najslabše mesto v EU.

Mészáros, ki se je zanašal na pridobivanje državnih pogodb in projektov, ki jih financira Evropska unija, je tako ustvaril splet podjetij, ki se ukvarjajo s financami, gradbeništvom, energetiko in turizmom.

Vendar pa istočasno trdi, da njegov uspeh »nima ničesar z Orbánom«, navaja Bloomberg.

»Nikoli nisem imel poslovnih zvez s predsednikom vlade. Najin odnos je v resnici zasebne narave. Viktorja Orbána poznam od svojega otroštva in velikokrat sem že dejal, da spoštujem njegove uspehe in nanj gledam kot na prijatelja,« je na vprašanja Bloomberga pismeno odgovoril 53-letni Mészáros.

Po oceni Bloomberga je Mészáros danes »težak« že okoli 1,5 milijarde dolarjev.

Meszaros in Orban
Tesna prijatelja in sodelavca: Mészáros in Orbán

Je večinski lastnik Opus Global Nyrta, podjetja, ki je vredno 789 milijonov dolarjev in investira v hotele, gradbeništvo in proizvodnjo hrane.

Deleže ima tudi v banki MKB Bank Nyrt, ki je osmi največji posojilodajalec na madžarskem.

Je tudi lastnik skupine Talentis.

Mnogi pa to poznanstvo z Orbánom ocenjujejo kot ključno pri pridobivanju poslov.

»Ko se Mészáros za nekaj poteguje, potem običajno zmaga. In to je bistvo kronizma,« opozarja Janos Toth, direktor Raziskovalnega centra za korupcijo iz Budimpešte, ki je analiziral več sto tisoč javnih natečajev.

Nedavno je imel Mészáros večje število transakcij s podjetjem, ki ga nadzoruje Orbánov zet.

Naraščanje vrednosti Mezsarosevega premoženja
Prihodki Mészárosevega gradbenega podjetja v milijonih dolarjev po letih.

Na povezave med Orbánovimi družinskimi člani in Mészárosem ves čas opozarja tudi madžarska opozicija.

V časih, ko še ni bil tako previden, pa je razlog svojega uspeha razkril tudi sam Lőrinc Mészáros.

Leta 2014 je Mészáros dejal, da se lahko za svoj uspeh zahvali 'Bogu, sreči in Viktorju Orbánu,' pa tudi svojemu 'delu in pameti.'

Leta 2014 je namreč dejal, da se lahko za svoj uspeh zahvali »Bogu, sreči in Viktorju Orbánu,« pa tudi svojemu »delu in pameti.«

Z denarjem, ki ga je zaslužil s prvimi posli je začel kupovati delnice.

Sledili so mu drugi podjetniki v upanju, da bo cena delnic rastla.

Prav zato je cena delnic res rasla.

Ko je cena začela naraščati, pa je Mészáros ta denar uporabil za nakupe drugih podjetij.

Njegovi prihodnji načrti pa vključujejo tudi ekspanzijo izven meja Madžarske.

To je v skladu z vizijo Viktorja Orbána, ki želi, da madžarski podjetniki investirajo v tujini in da ta nov razred podjetnikov v naslednjem desetletju nato dobičke vrača na Madžarsko.

Opus je nedavno prodal svoje prve podjetniške delnice. Polovico jih je kupila državna centralna banka, ki jo prav tako vodi Orbánov tesen prijatelj.

Še dve drugi Mészárosevi podjetji nameravata sedaj storiti podobne korake in tako povečati svojo kreditno sposobnost.

Viktor Orban Vir:Pixsell
Podjetni Orbán in kopica njegovih nič manj podjetnih prijateljev. Vir: Twitter

Oba pa se pogosto srečujeta v Felcsútu, kjer je Mészáros - preden mu je padla sekira v med - delal kot trgovec.

Danes je tam tudi velik stadion, dobesedno pred vrati Orbánove hiše, predsednik nogometne akademije pa je seveda prav Lőrinc Mészáros, ki še vedno prisega na to, da »uspeh pride s trdim delom.«

Madžarski poslovneži, prijatelji Viktorja Orbána, pa se zanimajo tudi za Slovenijo.

Med večjimi projekti, kjer se v Sloveniji pojavlja madžarski kapital, je predvsem gradnja ljubljanskega železniško-avtobusnega potniškega centra Emonika.

Madžare so v Sloveniji sicer že izključili iz projekta 2. tir, sporen pa naj bi bil tudi nakup lendavskih term.

Posebnost pri madžarskih naložbah je tudi ta, da v njih sodelujejo državni skladi in podjetja, katerih lastniki so v zelo dobrih odnosih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom.

Madžarska je bila v zadnjih letih med štirimi sosednjimi državami glede tujih vlaganj v Slovenijo na zadnjem mestu.

Med večjimi projekti, kjer se v Sloveniji pojavlja madžarski kapital, je predvsem gradnja ljubljanskega železniško-avtobusnega potniškega centra Emonika.

Ta projekt je bil javnosti predstavljen že pred 11 leti, nakupovalno-zabaviščno središče na 55.000 kvadratnih metrih z 250 lokali in parkom na strehi centra ter dvema stolpnicami, visokima 60 oz. 100 metrov pa je želelo postaviti madžarsko-kanadsko podjetje Trigranit.

Janez Janša in Viktor Orban
Janez Janša in Viktor Orbán sta prijatelja, Orbánovi prijatelji, ki so obogateli zaradi Orbána pa radi pomagajo strankarskim medijem pod taktirko SDS.

Vrednost projekta, ki naj bi ga izpeljalo skupno podjetje Slovenskih železnic (SŽ) in Trigranita, je bila ocenjena na približno 222 milijonov evrov. Trigranit se je nato umaknil iz projekta, med vzroki pa se je v javnosti omenjalo, da naj bi stroški projekta z 222 milijonov narasli na 350 milijonov evrov.

Ob tem so tri madžarska podjetja, povezana z Mészárosem, v slovenske medije - Demokracijo in Novo24 - vložila samo v letu 2017 skupaj kar 1,43 milijona evrov.

Od 22. januarja ima komercialni del projekta Emonika na območju ljubljanske železniške postaje uradno novega lastnika, po poročanju medijev gre posredno za madžarsko banko OTP.

Tudi direktor SŽ-ja Dušan Mes je potrdil, da so bili predstavniki OTP-ja na pogovorih na Slovenskih železnicah.

Bančno skupino OTP, ki je ena največjih finančnih ustanov v srednji in vzhodni Evropi, pa od leta 1992 vodi najbogatejši Madžar Sándor Csányi, ki prav tako spada v krog prijateljev madžarskega premierja Viktorja Orbána.

Ob tem so tri madžarska podjetja, povezana z Mészárosem, v slovenske medije - Demokracijo in Novo24 - vložila samo v letu 2017 skupaj kar 1,43 milijona evrov.

Modern Media Group, Ridikul Magazin in Ripost so namreč vplačali skupaj 800 tisoč evrov osnovnega kapitala v televizijo Nova24, vsak po 266.700 evrov, od aprila do junija 2017 pa je Ripost za 630 tisoč evrov odkupil tudi 52-odstotni delež založbe Nova obzorja, ki izdaja časopis Demokracija.

Delite članek