REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladna taktika odpiranja meja propadla, Janša vsem v EU v jezi ponovno uvedel že odpravljeno karanteno!

Vladna taktika odpiranja meja propadla, Janša vsem v EU v jezi ponovno uvedel že odpravljeno karanteno!Janša in zaprte meje

Zadnje poteze slovenske vlade potrjujejo, da se Slovenija tudi do sosed obnaša nerazumno in nepredvidljivo, ukrepe na svojih mejah pa uvaja in razveljavlja na popolnoma netransparenten, nelogičen in kaotičen način.

Za začetek: slovenska vlada je z današnjim dnem, česar večina verjetno sploh ni opazila, z novim vladnim odlokom ponovno uvedla obvezno karanteno za vse državljane ali druge osebe, ki prihajajo iz članic EU!

Sprejela je namreč nov odlok, s katerim je zaostrila pogoje za vstop v Slovenijo.

Orban in Janša Vir:Twitter

Izjem je sicer veliko, vse pa so vezane za stalno ali začasno bivališče v Sloveniji, skupno gospodinjstvo ali plačane turistične aranžmane, toda v načelu je obvezna karantena pravilo. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Da gre za dobesedno odbito in nerazumno odločitev, ki je brez kakršne koli strokovne podlage kažeta že dve dejstvi - da število obolelih oziroma na novo okuženih v članicah EU in tudi izven nje s pretekom časa upada in da je ista vlada pred samo desetimi dnevi (14. maja) dovolila vstop v Slovenijo vsem državljanom EU.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša in zunanji minister Anže Logar sta bila precej besna zaradi odločitve madžarske vlade, da odpre svojo mejo s Srbijo, ne pa tudi s Slovenijo.

In to prav tedaj, ko se je predsednik vlade s tvitom pohvalil, da ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi.

Vlada je takrat tudi uradno odpravila stanje epidemije v Sloveniji (ukrepe pa zadržala), nato pa je pričakovala podobne ukrepe sosed.

In to je bila očitna - napaka. Iz dobro obveščenih krogov blizu vlade smo izvedeli, da sta predsednik slovenske vlade Janez Janša in zunanji minister Anže Logar precej besna zaradi odločitve madžarske vlade, da odpre svojo mejo s Srbijo, ne pa tudi s Slovenijo.

Da se je predsednik vlade Janez Janša zakalkuliral kaže tudi odločitev, da ponovno uvede karanteno za državljane EU, ki zadnjih 10 dni ni bila obvezna. 

S tem je vlada ravnala v nasprotju s svojo zavezo, da bo ukrepe sproščala v odvisnosti od zdravstvenega stanja v posameznih državah, kar naj bi ocenjeval NIJZ.

Propaganda namesto testov

Toda pri svojih odločitvah je sedaj vlada NIJZ očitno povsem obšla. Dogovor o prehajanju meja med Slovenijo in Hrvaško je edini, ki ga je doslej sprejela, Hrvaška pa je edina na seznamu držav, za katere 14-dnevna karantena ne velja. Seznama torej praktično ni.

Ponovna uvedba karantene za državljane iz EU - torej ne samo Italijane, Madžare in Avstrijce, pač pa tudi Čehe, Slovake, Poljake in ostale, ki imajo zelo malo okuženih - je torej popolnoma nerazumljiva in nerazumna.

Očitno je, da so prava tarča novih ukrepov predvsem Avstrijci in Madžari, saj so doslej lahko prehajali slovensko mejo brez karantene.

To pomeni, da tuje države niso nasedle pravljici predsednika slovenske vlade, da ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi. 

Slovenska vlada je pričakovala odprtje njihovih meja tudi za Slovence, vendar se to ni zgodilo.

To pomeni, da tuje države niso nasedle pravljici predsednika slovenske vlade, da ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi.

Toda dejstva, ki kažejo, da slovenska vlada sprejema nasprotujoče si ukrepe, ki nimajo strokovne podlage, pač pa so očitno politične narave, so povsem očitna. 

S prejšnjim odlokom (14. maja) je namreč vlada odprla meje za vse državljane iz EU, sedaj pa je - ko je epidemiološka slika v mnogih že boljša - uvedla obvezno 14-dnevno karanteno za vse državljane EU, ki prihajajo iz držav EU v Slovenijo, razen za slovenske državljane in tiste s stalnim prebivališčem v Sloveniji.

Kaj je lahko podlaga za takšno odločitev? Strokovne podlage očitno ni.

Zaostritev pogojev za vstop

To je seveda v popolnem nasprotju s tem, kar je vlada sprejela pred tem, na seji 14. maja. Tedaj je na primer Regional Obala poročal takole:  

»Vlada je na četrtkovi dopisni seji spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav Evropske unije ni več predvidena karantena, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami.

Očitno je vlada spremenila svoje sklepe o prehajanju meje le zato, da bi imela v rokah pogajalski adut do sosed, saj je vlada najprej sama sprostila vstop v Slovenijo, v zameno pa ni dobila odprtih meja z Avstrijo in Madžarsko.

Hrvaška je svoje meje za državljane EU odprla v nedeljo. Vstop v državo državljanom EU dovolijo zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov ali če imajo rezervacijo pri turističnih ponudnikih. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.«

Povedano drugače - obvezno karanteno za vse iz EU ob vstopu v Slovenijo, ki jo je vlada odpravila 14. maja je Slovenija z današnjim dnem (26. maja) - znova uvedla. Brez obrazložitve.

Se je virus znova razširil po severu Evrope? Imamo morda drugi val epidemije SARS-CoV-2?

Odgovor je - ne.

Zato je seveda to, kar je ne nazadnje naredila vlada - nelogično. Zakaj takšna nenadna sprememba?

Očitno le zato, da bi imela vlada v rokah pogajalski adut do sosed, saj je najprej sama sprostila vstop v Slovenijo, v zameno pa ni dobila odprtih meja z Avstrijo in Madžarsko.

Janša in Sziijarto
Janez Janša in Péter Szijjártó

Kar kaže, se je predsednik vlade tako pri določanju ukrepov v Sloveniji (npr. do Italije) kot pri korakih glede odpiranja meja Slovenije hudo zmotil, (bil je preveč toleranten do Italije in 14. maja kar do vseh v EU) in sedaj poskuša z novo zaostritvijo pogojev za vstop v Slovenijo popraviti svojo napako.

Izjave avstrijskih politikov razkrivajo, da je velik vir težav Slovenije tudi Italija, s katero Slovenija nikoli ni dosledno zaprla meje, na kar smo večkrat opozarjali.

Dovoljen je bil celo vstop potnikom z temperaturu do 37,5 stopinj Celzija, če niso kazali bolezenskih znakov gornjih dihal.

Predsednik vlade se je tako pri določanju ukrepov v Sloveniji (npr. do Italije), kot pri korakih glede odpiranja meja Slovenije hudo zmotil (bil je preveč toleranten do Italije in 14. maja kar do vseh v EU) in sedaj poskuša z novo zaostritvijo pogojev za vstop v Slovenijo popraviti svojo napako.

Sedaj pa je Slovenija - že ob izteku pandemije, kar je še toliko bolj absurdno - še bolj zaostrila tudi vstop v Slovenijo za vse, tudi za Italijane. In to v trenutku, ko Italija s 3. junijem odpira svoje meje.

Ukrepi na meji z Italijo so torej v Sloveniji sedaj hujši, kot so bili na vrhuncu pandemije v Italiji!

Dobesedno noro. 

Računica Janeza Janše je seveda jasna: Ugotovil je (z veliko zamudo, kar postavlja pod vprašaj njegove pogajalske in voditeljske sposobnosti), da lahko šele na podlagi prepovedi vstopa Avstrijcev in Madžarov v Slovenijo zahteva, da naj te države, v skladu z načelom recipročnosti, odprejo svoje meje tudi za Slovence.

Avstrija in Madžarska bi se namreč lahko dogovorile samo z Hrvaško, tako bi lahko njuni državljani odšli na dopust tja na morje preko Slovenije, Slovenci pa še naprej ne bi mogli v Madžarsko ali Avstrijo in naprej.

Ker je prehod Slovenije za tuje državljane članic EU in schengenskega območja dovoljen tudi sedaj, pa lahko to pravzaprav počnejo tudi sedaj - le obiskov Slovenije brez turističnih aranžmajev si ne morejo privoščiti.

Ukrepi na meji z Italijo

Toda to je dvorezna politika - Italija, na primer, s 3. junijem odpira svoje meje za vse in verjetno ne bo tolerirala, da ji sedaj mejo (s 14-dnevno karanteno) de facto blokira Slovenija.

To pomeni, da bodo slovenski državljani ob izteku karantene kmalu še bolj blokirani, kot so bili nedavno, na vrhuncu pandemije.

Italija lahko uvede podobne ukrepe tudi proti Sloveniji.

To pomeni, da bodo slovenski državljani ob izteku karantene kmalu še bolj blokirani, kot so bili nedavno, na vrhuncu pandemije. 

Hkrati je z novim odlokom vlada ponovno potrdila 14-dnevno, absurdno karanteno za vse, ki prihajajo iz tretjih držav, ne glede na državljanstvo.

Potniki, ki prihajajo iz bistveno manj okuženih džav JV Evrope morajo obenem, zaradi igračkanja slovenske vlade z mejnimi ukrepi, zaradi ustvarjanja vtisa da ima Slovenija meje pred kužnimi z juga trdno zaprte ali pa zgolj zaradi ksenofobije in tradicionalnega sovraštva desničarske vlade do južnjakov - še naprej v 14-dnevno obvezno karanteno.

Kršitev karantene pa se kaznuje s 400 evri kazni. To ni ravno dobra popotnica za prihod turistov.

Air Serbia - odprte meje
Air Serbia prva povezuje Slovenijo s svetom - Slovenija pa od njenih potnikov zahteva 14-dnevno karanteno.

In to kljub temu, da na primer Air Serbia kot prvo tuje letalsko podjetje povezuje Slovenijo s svetom, Slovenci pa lahko mirno potujejo v Srbijo brez kakršnekoli karantene ali omejitev.

O tem pa slovenski mediji, menda kritični do vlade, ki jih vlada ves čas napada, sploh ne poročajo.

Očitno je, da nobena od sosed, še posebej pa ne Avstrija in Madžarska, nista prepoznali te 'odlične epidemiološke slike Slovenije'. Meje za Slovence so ostale zaprte.

S tem pa je slovenska vlada seveda ravnala tudi v nasprotju s svojo zavezo, da bo pri sproščanju ukrepov upoštevala epidemiološko sliko v posameznih državah. 

Potem ko je namreč slovenski predsednik vlade Janez Janša slavnostno napovedal, da ima Slovenija »najboljšo epidemiološko sliko v Evropi« se je zgodilo nekaj precej nenavadnega.

Očitno je, da  nobena od sosed, še posebej pa ne Avstrija in Madžarska, nista prepoznali te odlične epidemiološke slike. Meje za Slovence so ostale zaprte.

Vse to kaže najmanj dve zelo neprijetni dejstvi.

Prvič, da je bila odločitev z dne 14. maja napačna, ker je vlada najprej odprla svoje meje, s tem iz rok izgubila pogajalski adut za pritisk na Avstrijo in Madžarsko in nato končala v neprijetni situaciji, ko Avstrija in Madžarska odpirata meje za druge sosednje države, ne pa za Slovenijo, domnevno zmagovalko pandemije.

Črna gora odpira meje - pandemije konec po 28 dnevih brez okužb

Kar je jasen dokaz, da so bile navedbe Janeza Janše o odlični zdravstveni sliki Slovenije - lažne.

To pomeni, da je bil Janez Janša v mednarodnih odnosih preveč pohleven do Avstrije in predvsem Madžarske, ki jo vodi njegov mentor in mecen Viktor Orbán in mora sedaj, s 14-dnevno karanteno popravljati svojo napako in ponovno pritiskati na sosednje države ter jih na ta način izsiljevati, da odprejo svoje meje za Slovenijo.

Istočasno pa to kaže, da so bile neresnične navedbe tudi o odličnem zdravstvenem stanju in epidemiološki sliki Slovenije.

Janez Janša je bil v mednarodnih odnosih preveč pohleven do Avstrije in predvsem Madžarske, ki jo vodi njegov mentor in mecen Viktor Orbán in mora sedaj, s 14-dnevno karanteno popravljati svojo napako in ponovno pritiskati na sosednje države.

Srbija je na primer podobno kot Slovenija enostransko odprla vse svoje meje in to ne samo za članice EU, pač pa za vse države sveta.

S tem je seveda iz svojih rok izgubila pogajalski adut, s katerim bi lahko pritiskala na druge države, da naj odprejo svoje meje zanjo.

Toda ne glede na to je nato Madžarska že odprla svoje meje s Srbijo in se pri tem sklicevala prav na dobro zdravstveno stanje v Srbiji.

To seveda ima posledice tudi v Sloveniji. Nekateri državljani se sprašujejo, ali se je nad Slovenijo z novo vlado Janeza Janše spustila »železna zavesa.«

Da slovenskega zdravstvenega stanja kot dobrega ne ocenjuje niti  Grčija kaže dejstvo, da je ta država naredila svoj seznam držav, iz katerih državljani lahko pridejo na dopust v Grčijo, vendar na njem – znova ni Slovencev.

Vse skupaj je morda povezano tudi s tem, na kako lažniv način Slovenija »šteje« svoje okužene.

Tem Potemkinovim vasem, ki jih gradi Janez Janša, ne verjamejo niti konservativni premierji Avstrije, Madžarske in Grčije. Vse skupaj je morda povezano tudi s tem, na kako lažniv način Slovenija »šteje« svoje okužene.

Očitno namreč je, da jih vse manj testirajo, zato so podatki za oblast nadvse ugodni.

Vendar pa tem Potemkinovim vasem, ki jih gradi Janez Janša ne verjamejo niti konservativni premierji Avstrije, Madžarske in Grčije.

Sedaj pa Slovenijo »po desni«, kot nova zmagovalka prehiteva tudi Črna gora.

Ta država je namreč v nedeljo, 68 dni po prvem potrjenem primeru okužbe z novim koronavirusom, razglasila, da v državi ni več obolelih z boleznijo Covid-19, s čimer je postala prva država v Evropi brez koronavirusa.

V Črni gori po podatkih tamkajšnjega inštituta za javno zdravje že 20 dni zapored niso potrdili nobene nove okužbe. Prav tako v državi v tem trenutku ni nobenega aktivnega primera okužbe.

Črnogorske zdravstvene oblasti so pred tem sporočile, da bodo razglasile konec epidemije, ko v državi 28 dni zapored ne bodo potrdili nobene nove okužbe.

Črna gora je bila 17. marca zadnja evropska država, v kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Od takrat je obolelo 324 ljudi, 315 jih je ozdravelo, devet pa jih je umrlo.

Na tem mestu je zato utemeljeno vprašanje slovenski vladi, namreč, kako je sploh lahko razglasila »konec epidemije« brez mnenja stroke in brez tega, da najprej v državi ne bi imeli 28 dni nobenega okuženega?

Na tem mestu je zato utemeljeno vprašanje slovenski vladi, namreč, kako je sploh lahko razglasila »konec epidemije« brez mnenja stroke in brez tega, da najprej v državi ne bi imeli 28 dni nobenega okuženega?

Pri tem pa je potrebno povedati, da to ni nenavadno – gre pravzaprav za standardno proceduro ob epidemijah.

Očitno je, da je Janševa vlada nestrokovno in v nasprotju z uveljavljenim standardom (28-dnevnem obdobju brez okužb, ob vztrajnem testiranju) epidemijo preklicala zgolj zato, da bi lahko znova pognala gospodarstvo, odprla meje, poslala otroke nazaj v šole in predvsem – privarčevala pri izdatkih, saj je s tem ukinila svoje »korona pakete.«

Predsednik vlade se tako sicer hvali, da na primer Slovenija »včeraj ni zabeležila novega primera okužbe s koronavirusom. Avstrija pa še vedno 51,« ter trdi, da »tudi v drugih sosednjih državah epidemiološka slika še ne dosega naše« in blagohotno dodaja, da »zato razumemo previdnost pri sproščanju zapor na mejah«, kajti »pri 2 vratih na prehodu je ta lahko zaprt z 1, odprt pa le z obema.«

Toda dejstvo je, da si je slovenska vlada sama kriva za odnos tujih držav do nje in zaprta vrata.

Slovenijo sta prehiteli že Črna gora, zaradi realne neokuženosti in Srbija, s popolnoma odprtimi mejami za vse tujce.

Domače prebivalstvo lahko sicer nekaj časa plahtaš in tudi na rezultate testov se da z zmanjšanjem intenzitete in števila testov vplivati tako, da postanejo »ugodni« za vlado.

Ne moreš pa tega skriti pred sosedi, ki dobro vedo, kakšna je resnica.

Število mrtvih na milijon prebivalcev in zaprte meje sosed so jasen dokaz, da Slovenija nima »najboljše epidemiološke slike v Evropi,« kot je trdil predsednik vlade.

Slovenija je namreč pričela testirati samo še tiste nad 60 let, kadar imajo vnetje dihal, dodatne bolezni ali kompromitiran imunološki sistem.

Ostale pa ne, če ne potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Pred desetimi dnevi je bilo v Sloveniji testiranih še več kot 1000 ljudi, sedaj pa se testira samo še (na primer 24. maja) 256 ljudi!

Da gre za prevare in da tako lahko dosežeš lažne rezultate je opozoril tudi srbski predsednik Vučić.

Da gre za prevare in da tako lahko dosežeš lažne rezultate je opozoril tudi srbski predsednik Vučić.

Na izjavo epidemiologa dr. Zorana Radovanovića, da je »Srbija šla skozi najhuje« in da dnevno testirajo preko 7000 ljudi, je dejal: »Kako mislite, da imajo lahko drugi manj okuženih, ko imajo 1000 testiranih dnevno? Tudi mi bi lahko sedaj prekinili s testiranjem in jih testirali 300 dnevno. Ampak nočemo prikrivati, nočemo lagati.«

Srbija, ki ima okoli sedem milijonov prebivalcev (brez Kosova) jih torej testira najmanj 6000 dnevno, pa tudi do 7000. Po tej računici bi jih Slovenija, če bi izvajala podobno število testov, morala testirati okoli 2000 dnevno.

Odprte meje z Italijo, testiranje zgolj starejših nad 60 let, zmanjšanje števila testiranj na 200 dnevno, nečloveški odnos do ljudi v domovih za starejše občane, ki su umrli v rekordnem številu - vse to so za slovenske sosede alarmantni znaki, zaradi katerih Madžarska in Avstrija ne želita odpreti meja s Slovenijo.

Testira pa jih - desetkrat manj.

In kdor ne išče - ta ne najde.

Ampak sosedje se seveda ne dajo naplahtati. Lažeš lahko lastnim medijem in prebivalstvu, kaže primer slovenske vlade. Ne pa tujim vladam in tujim strokovnjakom.

Odprte meje z Italijo, testiranje zgolj starejših nad 60 let, zmanjšanje števila testiranj na 200 dnevno, nečloveški odnos do ljudi v domovih za starejše občane, ki su umrli v rekordnem številu - vse to so za slovenske sosede alarmantni znaki, zaradi katerih Madžarska in Avstrija ne želita odpreti meja s Slovenijo.

Pri vsem tem pa si je zaradi »zmage nad koronavirusom« slovenska vlada omislila oziroma podprla celo (kako bizarno!) zastavo, s katero sedaj posiljuje ves svet (kjer v drugih državah še umirajo tisoči).

Še več, to, kako sta Slovenijo sedaj prehiteli že Črna gora (zaradi realne neokuženosti) in Srbija (s popolnoma odprtimi mejami) kaže, da pravljicam o slovenski zmagi nad koronavirusom ne verjamejo ne samo slovenske sosede, ampak tudi bolj oddaljene države v soseščini.

Delite članek