REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Posledice pandemije: Najbolj prizadete razvite države, JV Evropa bo okrevala najhitreje

Posledice pandemije: Najbolj prizadete razvite države, JV Evropa bo okrevala najhitreje

Ocene analitikov, da jo bodo zaradi koronavirusa najslabše odnesle najbolj razvite države »zahoda« s privatiziranimi sistemi zdravstva in najmanj razvite države, precej bolje pa srednje in manj razvite, vendar ne zelo nerazvite države z robustnim zdravstvenim sistemom, se že kažejo kot pravilne.

V državah nekdanje Jugoslavije južno od Kolpe ugotavljajo, da so jih pred hujšimi posledicami rešili »ostanki socialističnega zdravstvenega sistema,« kot je poudaril profesor Ekonomske fakultete v Beogradu dr. Ljubodrag Savić.

V državah nekdanje Jugoslavije južno od Kolpe ugotavljajo, da so jih pred hujšimi posledicami rešili »ostanki socialističnega zdravstvenega sistema,« kot je poudaril profesor Ekonomske fakultete v Beogradu dr. Ljubodrag Savić.

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) Sloveniji za letos v luči krize zaradi pandemije novega koronavirusa že napoveduje 5,5-odstotni upad BDP, ki naj bi mu v 2021 sledila petodstotna rast gospodarske dejavnosti.

EBRD je s tem obete občutno poslabšala, vendar je za zdaj še najmanj pesimistična.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj tako za letos pričakuje 8,1-odstotni upad BDP, Evropska komisija sedemodstotno zmanjšanje gospodarske dejavnosti, Mednarodni denarni sklad osemodstotnega, Banka Slovenije pa glede na potek dogodkov pričakuje padec med 6,2 in 16,1 odstotka.

Okrevanje slovenskega gospodarstva bo tako zelo odvisno od odpiranja gospodarstev po Evropi in svetu ter sproščanja omejitev doma in s tem postopne vrnitve v normalno delovanje v drugi polovici leta.

Povsem drugače je bolj vzhodno in južneje od Slovenije.

Ljubodrag Savić

Rusko gospodarstvo naj bi se letos skrčilo za 4,5 odstotka, prihodnje leto pa okrevalo za štiri odstotke, turški BDP pa naj bi po letošnjem 3,5-odstotnem padcu v 2021 zrasel za šest odstotkov.

Srbsko gospodarstvo kot največje v jugovzhodni Evropi naj bi bilo še najmanj prizadeto.

Tudi države JV Evrope, ki jih pogosto imenujejo kot država Zahodnega Balkana, naj bi letos zabeležile 4,8-odstotni upad gospodarske dejavnosti, prihodnje leto pa 7,1-odstotno rast.

Srbsko gospodarstvo kot največje med njimi naj bi bilo še najmanj prizadeto.

Članice EU iz srednje in vzhodne Evrope, v katerih deluje EBRD, naj bi letos kot skupina zabeležile 4,3-odstotno zmanjšanje gospodarske dejavnosti, ki naj bi mu sledila 4,5-odstotna rast.

Še najbolje naj bi ju po pričakovanjih odnesli Poljska in Madžarska.

V jugovzhodni Evropi, Rusiji in Turčiji bodo po pandemiji koronavirusa okrevali najhitreje, veliko počasneje pa bo izboljšanje v ZDA in zahodni Evropi, napovedujejo gospodarske analize.

K temu bi lahko nekaj prispeval tudi umik evropskih in ameriških podjetij iz Azije. Zaradi krajšanja dobavnih verig in trgovinskih vojn bodo iskali nove partnerje, trge in cenejšo delovno silo tudi v Evropi, to pa je priložnost predvsem za države na vzhodu in jugu Evrope.

Delite članek