REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija, zadnji bunker Evrope: Janša kar čez noč tudi Slovencem iz »tretjih držav« uvedel obvezno karanteno!

Slovenija, zadnji bunker Evrope: Janša kar čez noč tudi Slovencem iz »tretjih držav« uvedel obvezno karanteno!Slovenija, Janšev bunker

Že večkrat smo opozarjali, da slovenska vlada ukrepe »sproščanja« po pandemiji koronavirusa sprejema na popolnoma nelogičen in netransparenten način.

To dokazuje tudi zadnji in doslej res najbolj bizaren primer, ki lepo ponazarja vso nedoslednost, nejasnost in arbitrarnost pri delu sedanje Janševe vlade.

Zadnji primer je novo tolmačenje odloka oziroma »nova interpretacija« zadnjega odloka z dne 25. maja s katerim je vlada ponovno uvedla 14-dnevno karanteno za vse državljane EU, razen tistih v tranzitu, posameznikov na posebnem seznamu (zdaj je na njem poleg Hrvaške tudi Madžarska), turistov s plačanimi aranžmani in podobno.

Diskriminacija: Vsi slovenski državljani, ki prihajajo iz tujine, so torej prisiljeni na 14-dnevni hišni pripor. V tem času ne smejo iz stanovanja, ne smejo do trgovine, ne smejo sprehajati hišnih ljubimcev in podobno. Odvisni morajo biti od pomoči sosedov, prijateljev ali Rdečega križa.

Z novo interpretacijo, ki je prišla v roke policijskim uradnikom na mejne prehode dobesedno preko noči, je slovenska vlada odpravila prejšnje izvajanje spornega odloka, po katerem so se lahko v Slovenijo vrnili tudi vsi slovenski državljani, ki so bivali v tujini izven EU!

Vsi ti slovenski državljani so torej po novem prisiljeni na 14-dnevni hišni pripor!

V tem času ne smejo iz stanovanja, ne smejo do trgovine, ne smejo sprehajati hišnih ljubimcev in podobno.

Odvisni so, z grožnjo sankcij ob kršitvi, od miloščine in pomoči sosedov, prijateljev ali Rdečega križa!

Njihova karantena je precej hujša celo od tiste, ki jo je doživela večina v času zadnjih omejevalnih ukrepov v Sloveniji ali kjerkoli po Evropi!

Janša - Črna gora

In zakaj? Le zato, ker prihajao iz tujine, ker so ali državljani EU ali slovenski državljani, ki prihajajo nazaj iz držav izven EU - pa čeprav je ta tujina manj okužena od Slovenije.

Temu se lahko izognejo le, če plačajo - turistični aranžma v Sloveniji!

Bravo, Počivalšek!

Gre morda za nov način vzpodbujanja domačega turizma - s prisilno karanteno domačih državljanov, ki so si drznili v napačno tujino?

Ta vrsta karantene je hujši ukrep od npr. policijske ure, ki je bila uveljavljena v določenih državah, saj so tudi tam prebivalci lahko občasno odhajali (ob določenih urah vsak dan v Srbiji, na Kitajskem pa vsak drugi dan) iz stanovanja.

Vse te, zaostrene ukrepe do nekaterih lastnih državljanov pa slovenska vlada uvaja ponovno sedaj, ob splošnem rahljanju ukrepov in ob izteku pandemije!

Pri tem je pravilo, da slovenskim državljanom, ki prihajao iz tretjedržavne tujine, ni potrebno v 14-dnevno karanteno veljalo samo tri dni.

Vlada je ta ukrep spremenila dobesedno preko noči.

Ukrepi, ki jih vlada sprejema, dobresedno ne vzdržijo več niti preko noči in ne več kot tri dni.

S tem je torej vsem slovenskim državljanom, ki prihajajo nazaj v Slovenijo – nekateri pa so bili v tujih državah ujeti več mesecev - onemogočila vrnitev v Slovenijo brez obvezne 14-dnevne karantene, dobro pa je zakomplicirala tudi življenje vsem, ki so v zadnjih treh dnevih odšli iz Slovenije in izven EU prepričani, da se bodo brez težav lahko vrnili! 

Takole namreč piše v sporočilu, ki so ga z MNZ oziroma Policije poslali slovenskim državljanom, ki se vračajo iz tujine:

»Spoštovani,

žal smo preko noči dobili novo usklajeno/spremenjeno tolmačenju veljavnega Odloka o odrejanju iz izvajanju ukrepov za preprečevanje nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Namreč, iz epidemiološkega stališča je ureditev, ko ob prihodu iz države, ki ni opredeljena kot "varna" država, ni odrejena karantena, neustrezna. S tem je namreč možnost vnosa bolezni v državo in posledično širjenje bolezni bistveno povečano.

in sicer:

Odslej se v skladu z 11. členom odloka vsem, ki vstopajo v Slovenijo iz tretjih držav, ne glede na državljanstvo in bivališče, razen izjem iz 12. člena odloka, odredi 14-dnevna karantena.«

Spremenjena pravila so že zapisana tukaj.

Propaganda namesto testov

Pri tem je popolna nelogičnost odločitve oziroma tolmačenja zadnjega odloka slovenske vlade očitna tudi zato, ker so številne »tretje države«, iz katerih bi lahko sploh prišli slovenski državljani in predvsem tiste, iz katerih bi jih lahko zaradi intenzivnosti stikov prišlo največ slovenskih državljanov, prav države JV Evrope, se pravi BiH, Srbija, Severna Makedonija, Albanija in podobne.

V njih pa je epidemiološka slika celo boljša od epidemiološke slike v Sloveniji.

Gre za še en dokaz, da v slovenski vladi desnica ne ve, kaj dela levica.

Prva odločitev vlade torej v najslabšem primeru ni bila dovolj jasna, če je potrebovala novo obrazložitev, ob tem pa je očitno policija nekaj dni izvajala ukrepe povsem drugače, kot jih izvaja od danes naprej.

Gre za še en dokaz, da v slovenski vladi 'desnica ne ve, kaj dela levica.' Prva odločitev vlade torej ni bila dovolj jasna, da je potrebovala novo obrazložitev, ob tem pa je očitno policija nekaj dni izvajala ukrepe povsem drugače, kot jih izvaja od danes naprej.

Tudi tisti slovenski državljani, ki so v zadnjih nekaj dnevih odšli iz Slovenije v druge države, (ki imajo že večinoma odprte meje) v prepričanju, da se bodo lahko vrnili domov brez karantene torej po novem – znova čaka karantena!

Isto uradno velja tudi za vse ostale državljane EU, razen za državljane Hrvaške in po novem Madžarske, ki sta za slovensko policijo očitno edini »varni državi« v Evropi!

Janša in zaprte meje

Pri tem Slovenija ne priznava več niti veljavnosti negativnih testov na koronavirus, s katerimi je bilo še pred mesecem dni mogoče »skrajšati« 14-dnevno karanteno na 7-dnevno karanteno.

Takšne teste (stare do 4 dni) na primer dopušča Avstrija, številne druge države EU pa imajo za večino sosed meje že odprte.

To pomeni, da lahko slovenski državljan sedaj z negativnim testom potuje npr. v Avstrijo od drugod po Evropi brez karantene, le v Slovenijo se, če zaide izven EU, nato ne more vrniti brez karantene!

V sosednji Hrvaški je povsem drugeča. Hrvaški premier Andrej Plenković je na primer potrdil, da Hrvaška opušča ukrepe za prehod meje za državljane desetih članic Evropske unije, tudi Slovenije, ki jih je uvedla zaradi pandemije.

Minister za turizem Gari Cappelli je dodal, da bodo nova pravila zaživela danes.

Med drugim poslej ne bo več treba navesti razloga za vstop na Hrvaško.

Povsem odbito na primer zveni tudi dejstvo, da lahko slovenski državljan, zaradi absurdnih ukrepov Janševe vlade, danes na primer opravi celo tehnični pregled vozila na Hrvaškem  in na tej podlagi na daljavo podaljša zavarovanje vozila, ne more pa tega narediti v Sloveniji, ker mora - v karanteno!

Povsem odbito na primer zveni tudi dejstvo, da lahko slovenski državljan zaradi absurdnih in arbitrarnih ukrepov Janševe vlade, danes na primer opravi celo tehnični pregled vozila na Hrvaškem (če je tam ostal zaradi pandemije) in na tej podlagi na daljavo podaljša zavarovanje svojega vozila, ne more pa tega narediti v Sloveniji, ker mora - v karanteno!

Hrvaški predsednik vlade Plenković je celo napovedal, da so po primerjalni epidemiološki analizi vstop v državo dodatno olajšali za državljane Slovenije, Madžarske, Avstrije, Češke, Slovaške, Estonije, Latvije, Litve, Poljske in Nemčije.

Poudaril je, da se na ta način država odpira za turiste ter napovedal, da bodo seznam držav, iz katerih bodo potniki lahko hodili na Hrvaško, kmalu razširili.

Slovenija pa ga neprestano - krči!

Notranji minister Davor Božinović je pojasnil, da potnikom iz omenjenih držav na hrvaških mejnih prehodih ne bo več treba navesti posebnega razloga za vstop na Hrvaško, kot je to veljalo v preteklih tednih.

Povsem drugače pa ravna Slovenija, ki od vseh državljanov EU (ko prihajajo iz držav EU) in celo od lastnih državljanov, (ko zapustijo EU) zahteva obvezno 14-dnevno karanteno ob vrnitvi ali vstopu v Slovenijo!

Kaotično spreminjanje slovenskih predpisov zveni še bolj noro, če si ogledamo dogajanje v zadnjih dveh tednih.

Vlada je namreč najprej razglasila konec pandemije v Sloveniji in najprej, z odločitvijo 14. maja odprla svoje meje za vse državljane EU, pozneje pa s posebnim dogovorom še za državljane Hrvaške.

Ker v zameno ni dobila odprtih meja Avstrije in Madžarske, (ki je medtem odprla meje celo s Srbijo) je nato predsednik slovenske vlade (de facto on, formalno je to storila vlada) 25. maja, torej samo deset dni zatem ponovno uvedel 14-dnevno karanteno za vse državljane EU, razen za tiste, ki se lahko najdejo na seznamu izjem.

Na njem sta trenutno Hrvaška in Madžarska.

Okuženost v Evropi - belo manj, modro več

Pri tem je 25. maja (za tri dni!) slovenska vlada iz karantene izvzela slovenske državljane, ki prihajajo nazaj v Slovenijo iz tretjih držav. Nekateri srečneži so tako že vstopili v Slovenijo brez karantene.

In nato je to pravilo - ukinila.

Kaj o tem reči kot: Bravo, minister Hojs! To je res pravi dokaz, kako domišljeni so vaši ukrepi! Spreminjate jih že po treh dnevih - in čez noč! Vam jih sestavljajo vardisti?

Po treh dnevih, ko so slovenska veleposlaništva in policija sporočali, da se slovenski državljani iz »tretjih držav« lahko vrnejo v domovino brez težav, je torej sledila nova »interpretacija vlade«, ki je prišla, kot je priznala policija »preko noči«.

Odločitve slovenske vlade so, kot kažejo ti primeri, povsem arbitrarne, kontradiktornne, nepredvidljive in popolnoma nejasne.

Vlada s svojimi ukrepi povzroča kaos ne samo doma, pač pa tudi na zunanjih mejah Slovenije. Ukrepi, ki jih vlada sprejema, dobresedno ne vzdržijo več niti preko noči in ne več kot tri dni.

Odločitve slovenske vlade so, kot kažejo ti primeri, povsem arbitrarne, kontradiktornne, nepredvidljive in popolnoma nejasne. Vlada s svojimi ukrepi povzroča kaos ne samo doma, pač pa tudi na zunanjih mejah Slovenije.

Še bolj neverjetno je, da po navodilih NIJZ v Slovniji maske na primer več niso obvezne, ampak samo priporočljive, medtem kot se slovenskim državljanom, ki prihajajo iz »tretjih«, celo manj okuženih držav kot je Slovenija – odreja karantena!

Gre za očitno diskriminacijo, tako državljanov Slovenije, ki potujejo predvsem na jug kot tudi vseh »južnjakov«.

Sovraštvo predsednika vlade Janeza Janše do »Jugoslavije« se torej v ukrepih vlade natančno kaže tako, da se sprejemajo in celo naknadno »interpretirajo« protikoronski potovalni ukrepi tako, da prizadenejo prvič vse »južnjake« in »trenirkarje« (državljane BiH, Srbije, Kosova, S. Makedonije, Črne gore, pa tudi Ukrajine, Gruzije, itd.), hkrati pa tudi vse, ki bi morda odšli na območja teh držav.

Slovenci, ki odhajajo tja ali pa nekam v tujino (razen na Madžarsko in Hrvaško) za ksenofobičnega predsednika slovenske vlade očitno niso pravi Slovenci, zato jim ob vrnitvi vlada postavlja dodatne ovire.

Kljub temu, da ti državljani prihajajo iz manj okuženih držav v bolj okuženo Slovenijo!

Lahko bi rekli, da se predsednik slovenske vlade, ki mu ni uspelo doseči tako dobrih rezultatov v boju proti pandemiji, kot so ga dosegle balkanske države, le-tem sedaj po otročje in zavistno maščuje s postavljanjem nerazumnih novih ovir za vstop njihovih državljanov v Slovenijo.

To je tudi v nasprotju s sodbo Ustavnega sodišča, ki je zahtevalo preverjanje ukrepov s strani NIJZ.

Ukrepi bi morali biti zasnovani na strokovnih utemeljitvah, kar sedaj očitno niso, saj so politično motivirani in arbitrarni!

Na NIJZ se policija sicer ves čas sklicuje, toda NIJZ o istih vprašanjih - molči.

Dokaz več, da se Slovenija spreminja v policijsko državo.

Je pa pri tem tudi predsednik slovenske vlade naredil eno izjemo – omenjene omejitve ne veljajo za voznike tovornjakov iz teh - tretjih držav. Le tovornjakarji iz JV Evrope lahko edini brez karantene vstopajo v Slovenijo.

To so očitno edini z juga, katerih velik pomen za Slovenijo in njeno gospodarstvo ta vlada še priznava.

Air Serbia - odprte meje

Vse skupaj je še toliko bolj nenavadno, ker medtem sosednje države odpirajo svoje meje. Italija naj bi jih odprla 3. junija, Avstrija verjetno sredi junija, države v JV Evropi, Črna gora jih je odprla za veliko število držav, tudi Slovenijo (in ne za Srbijo – zaradi političnih razlogov), Srbija pa je vse meje odprla za kar vse državljane.

Na novo »tolmačen« ukrep bo tudi dodaten udarec slovenske vlade za nekatera podjetja, na primer za podjetje Air Serbia, ki je prva pričela povezovati Slovenijo s svetom.

'Tolmačenje' zadnje vladne uredbe o vstopu v državo dokazuje, da te slike NIJZ sploh ne spremlja, da so odločitve vlade o odpiranju meja povsem politične in da je NIJZ postal podaljšek in orodje vlade.

Srbski predsednik Aleksander Vučić, ki mu je notranji minister Aleš Hojs poslal priliznjen tvit in v njem lamentiral o »komunistični ideologiji«, ki naj bi bila v glavi Tanje Fajon verjetno ne bo vesel, ko bo izvedel, da je ta isti Hojs z »novim tolmačenjem« preko noči uvedel pravilo, po katerem bodo nekateri potniki Air Serbie, ki so 29. maja nič hudega sluteč prvič po nekaj mesecih prileteli v Slovenijo, še dodatno prisiljeni v karanteno.

Letalo Air Serbie je v Slovenijo iz Beograda odletelo danes, 29. maja ob 8.00 danes zjutraj.

Policija pa je svoje, spremenjene pogoje vstopa v Slovenijo posredovala ob 8 uri in 4 minute.

Tisti, ki so na prvem poletu Air Serbie leteli v Slovenijo, torej sploh niso vedeli, da so se pogoji za njihov vstop v Slovenijo medtem - preko noči in do jutra - že spremenili!

Se tako obnaša odgovorna država?

Čakala jih karantena, ki je v Srbiji za nikogar, ne državljane in ne tujce – sploh več ni!

Tudi to pa jasno kaže, katera država ima torej boljšo »epidemiološko sliko« in katera država je torej bolj odprta in varna.

Slovenija, »zmagovalka pandemije« je tri tedne po razglasitvi predsednika vlade Janeza Janše o »najboljši epidemiološki sliki v Evropi« in popolnoma odprtih mejah nenadoma postala znova - ena od najbolj zaprtih držav.

V njo ne sme nihče iz EU (razen izjem), lastne državljane, ki so bili v tujini sili v obvezno karanteno, Slovenci lahko brez težav odhajajo zgolj na »jugovzhod« Evrope (v Madžarsko, Hrvaško, Srbijo, BiH itd.), ampak ne zaradi dogovorov slovenske diplomacije, pač pa zaradi liberalnih ukrepov teh držav samih.

Istočasno pa v obratni smeri v Slovenijo (z izjemo Hrvaške in Madžarske) znova praviloma ne sme skoraj nihče.

Janez in Urška

Slovenski mediji, ki so še pred tem na veliko poročali, kako zaradi omejevalnih ukrepov Srbije srbski državljani menda ne morejo v svojo domovino, pa sedaj prav nič ne poročajo o tem, kako zaradi novih ukrepov slovenske vlade v svojo domovino brez izjemno omejevalnih ukrepov - ne morejo slovenski državljani.

Kljub temu, da so te države, predvsem države JV Evrope varnejše, manj prizadete zaradi Covida-19, z manj mrtvimi (na milijon prebivalcev) in praviloma tudi z manj okuženimi, kot Slovenija.

Toliko o tem, kako Slovenija pri »sproščanju« ukrepov spremlja »epidemiološko sliko« v tujih državah.

»Tolmačenje« zadnje vladne uredbe o vstopu v državo dokazuje, da te slike NIJZ sploh ne spremlja, da so odločitve vlade o odpiranju meja povsem politične in da je NIJZ postal podaljšek in orodje vlade.

In prav zato si je tudi NIJZ za svoj molk in klečanje stroke pred politiko očitno zaslužil »jabolko navdiha«, ki ga je sprejel iz rok predsednika države.

Kako bizarno.

Nekoč je za povsem zaprto, »bunkersko« državo v Evropi veljala Albanija, danes pa je v pandemijski Evropi to očitno postala – Slovenija.

Zmagovalka v pandemiji. Zaprta za skoraj vse državljane EU in vse državljane Slovenije, ki se vanjo vračajo izven EU!

Slovenija se pod to vlado otepa vseh – celo lastnih državljanov!

Resnica je kruta in dejstva so neizpodbitna: Stranka SDS Janeza Janše ima vedno veliko za povedati o domoljubju, v vsakem nagovoru Janša pozdravlja Slovenke in Slovence, rojake in rojakinje, strašno jih skrbi usoda rojakov v Venezueli in drugje po svetu, toda če si državljani Slovenije drznejo le za trenutek oditi v napačno smer (na jug celine) in zapustiti rodno grudo, jih ta domoljubna vlada kaznuje - s 14-dnevnim popolnim, 24-urnim zaporom!

Dokaž več, da ne živimo več v demokraciji, pač pa v hibridnem sistemu, kot temu pravijo strokovnjaki.

Ne ravno v totalitarizmu, pa vendar že v mešanici med diktaturo in demokracijo.

V Janševi distopični, pandemijski demokraturi.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Opomba: Slovenska vlada je omenjeni predpis, o katerem pišemo, prav zaradi kritik na račun svojega odloka takoj po objavi zgornjega članka znova spremenila. Nadaljevanje zgodbe si lahko preberete tukaj.

Delite članek