REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada ponovno spremenila pogoje vstopa za prebivalce Slovenije v Slovenijo!

Vlada ponovno spremenila pogoje vstopa za prebivalce Slovenije v Slovenijo!Meje Slovenije

Novico bi lahko naslovili tudi z »Najnovejše norosti iz Noriškega kraljestva«, kajti tako nestanovitnih sprememb predpisov v tej državi ne pomnimo.

Slovenska vlada je namreč ponovno dovolila vstop v Slovenijo brez karantene slovenskim državljanom, ki se ne vračajo samo iz držav EU, pač pa tudi večinoma iz držav JV Evrope.

Janševa vlada je odločitev o tem v zadnjih štirih dnevih spremenila trikrat.

Odločitev o pogojih vstopa v državo je zadnjih štirih dnevih vlada spremenila trikrat.

Prav na to dejstvo smo edini med mediji v zadnjih tednih, še posebej pa včeraj ob nenadni spremembi (čez noč) vladnega odloka pogosto opozarjali.

Izkazalo se je, da smo imeli prav, kar je uvidela tudi vlada in odločitev spremenila.

To je tudi edino razumno, saj je v teh državah število okuženih, pa tudi smrtnih žrtev (na milijon prebivalcev) zaradi Covida-19 praviloma bistveno nižje od Slovenije, karantena pa bi – ob istočasni nezmožnosti, da vsi priklenjeni v domove za 14 dni npr. zaprosijo za pomoč države – nesorazmerno prizadela in diskriminirala predvsem slovenske državljane, ki so odpotovali v te države ali pa se iz njih te dni šele vračajo v domovino.

Maske in teatralni koronavirus v vladi, Slovenija pa je bila v začetku pandemije rekorderka po okuženih
Štirje dnevi, tri spremembe vladnega odloka o vstopu v državo, vse pa sredi noči: Tradicija Noči dolgih nožev se nadaljuje.

Karanteno je namreč v zadnjem času vlada večkrat spremenila, ob teh spremembah pa je na primer včeraj prizadela tudi slovenske državljane, potnike Air Serbia. To podjetje je prvo odprlo zračno povezavo s Slovenijo in Slovenijo znova povezalo s svetom, Janševa vlada pa se je »zahvalila« tako, da je potnike, tudi slovenske državljane, silila v 14-dnevno karanteno, zaradi česar so se nekateri celo vrnili nazaj v Beograd.

Samo tri dni prej, od 25. do 28. maja je bil namreč v Slovenijo vstop brez karantene mogoč, ker je 25. maja vlada sprejela takšen odlok. Toda 28. maja ga je na novo »raztolmačila«, češ da v resnici pomeni nekaj drugega in da morajo vsi, ki se vračajo iz tujine v obvezno karanteno.

Določila o karanteni je vlada večkrat spremenila, ob teh spremembah pa je na primer prizadela tudi potnike Air Serbia. To podjetje je prvo odprlo zračno povezavo s Slovenijo in Slovenijo povezalo s svetom.

Še prej pa je vlada spreminjala pogoje za vstop v začetku meseca, ko je odprla meje za vse v območju schengna in za članice EU (hkrati pa pustila zaprte za države JV Evrope), nato pa je tudi to pravilo 25. maja spremenila in vsem državljanom v EU znova uvedla obvezno 14-dnevno karanteno in izvzela iz tega samo hrvaške in nato še madžarske državljane.

Ob tem je sicer bilo v veljavi še več izjem.

Kakorkoli že - vsem, ki se vračajo iz t. i. tretjih držav (kamor spada tudi Bosna in Hercegovina, Srbija, Severna Makedonija, Črna gora …) in imajo v Sloveniji urejeno stalno ali začasno prebivališče, po novem ne bo treba v 14-dnevno karanteno.

Okuženost v Evropi - belo manj, modro več
Okuženih je v zahodni Evropi več (temno sivo) kot v JV Evropi (svetlo sivo, belo); pa vendar Janševa vlada še naprej bolj zapira prihode v Slovenijo iz JV Evrope kot pa iz bolj okuženega severozahodnega dela Evrope.

To je najnovejša vladna sprememba, ki je pravila o obvezni karanteni ob vstopu v Slovenijo iz tretjih držav v zadnjih dneh večkrat in predvsem nenadoma spremenila.

Vlada se pri spremembi znova sklicuje na NIJZ, toda tudi to je bolj »figov list«.

Ko smo včeraj o tem spraševali policijo in NIJZ, nam je odgovarjala samo policija, NIJZ pa je molčal, čeprav bi strokovne podlage in oceno »epidemiološke slike« morala podati stroka.

Ko smo kontaktirali policijo in NIJZ nam je odgovarjala samo policija, NIJZ pa molčal, čeprav bi strokovne podlage in oceno »epidemiološke slike« morala podati stroka.

To zahteva od vlade tudi presoja Ustavnega sodišča.

Z notranjega ministrstva pa so nato sporočili, da so »na podlagi številnih prošenj in pozivov« skupaj z NIJZ in zdravstvenim ministrstvom znova proučili vprašanje o tveganju ponovnega vnosa epidemije iz tretjih držav.

»Ne glede na nekatera pretekla tveganja danes v nekaterih tretjih državah v soseščini oziroma regiji obstaja ugodna epidemiološka slika,« so sklenili in na podlagi priporočil NIJZ in zdravstvenega ministrstva sprejeli odločitev oziroma novo tolmačenje spornega vladnega odloka, da osebam s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji in vsem, ki sodijo med izjeme, navedene v 12. členu, ob vstopu v Slovenijo iz tretjih držav ne bo treba v karanteno.

Meja Slovenija, Hrvaška
Potniki, ki se odpravljajo proti Sloveniji, pogosto ne vedo, kaj bo prinesla noč in ali jih znova čaka - sprememba predpisov?

Pri tem pa 14-dnevna obvezna karantena pa še naprej ostaja obvezna za vse, ki se vračajo v Slovenijo iz tretjih držav in pri nas nimajo urejenega stalnega ali začasnega prebivališča.

Torej za vse državljane teh držav, ki bi želeli npr. na obisk k sorodnikom, kar je glede na dobro stanje v teh državah vsekakor enako neutemeljeno, kot doslej.

Še posebej, če vzamemo v obzir, da je Slovenija za več kot pol meseca celo popolnoma odprla svoje meje za vse državljane iz držav EU, kjer je okuženih bistveno več - v Italiji, Franciji, Nemčiji, Švici, Avstriji, Belgiji in drugih državah severozahodne Evrope.

Slovenski državljan lahko na primer že brez težav in testov odpotuje v Srbijo, Črno goro, BiH in druge države, njihovi državljani pa, čeprav so njihove države zaradi Covida-19 manj ogrožene, ne smejo v Slovenijo brez karantene.

Spletne strani MZZ so prepolne starih, neaktualnih in zavajajočih informacij, saj tudi sodobna tehnologija očitno ne uspe dohajati hitrosti spreminjanja stališč vlade glede vstopa tujcev in državljanov v Slovenijo.

Ker je v odnosih med državami uveljavljeno načelo reciprocitete takšno stanje na dolgi rok ni vzdržno, saj bodo te države začele zapirati meje za slovenske državljane, če se ukrepi ne bodo spremenili.

Na »seznam varnih držav« je Slovenija uvrstila le Hrvaško in nato Madžarsko, z zahodom Evrope pa so meje znova zaprte. Slovenija sicer dovoljuje enodnevni tranzit čez Slovenijo za državljane EU in še nekatere druge izjeme, dopušča pa tudi vstop državljanov članic EU in schengenskega območja, če imajo plačane turistične aranžmane.

»Odločitev Ustavnega sodišča nam nalaga nenehno proučevanje epidemiološke slike, zato bomo na notranjem ministrstvu v sodelovanju z MZ, NIJZ in ministrstvom za zunanje zadeve tudi v prihodnje spremljali razmere v drugih državah. Na podlagi priporočil NIJZ oziroma MZ bomo prilagajali pogoje za vstop v Slovenijo, da bi ohranili ugodno epidemiološko sliko v Sloveniji,« so ob tem sporočili z ministrstva.

Nejasno je samo, zakaj svoje predpise nenehno spreminjajo in tolmačijo na novo običajno sredi noči.

Vse skupaj namreč povzroča stanje popolne pravne negotovosti in para živce številnim državljanom in tujcem ter škodi ugledu Slovenije kot urejene in pravne države.

Pa tudi vladne spletne strani so prepolne starih, neaktualnih in zavajajočih informacij o Covid-19, saj tudi sodobna tehnologija očitno ne uspe dohajati hitrosti spreminjanja stališč vlade glede vstopa tujcev in državljanov v Slovenijo.

Delite članek