REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protesti od Ljubljane do Berlina: »Kako veš, da imaš zanič vlado? Če še diaspora protestira proti njej!«

Protesti od Ljubljane do Berlina: »Kako veš, da imaš zanič vlado? Če še diaspora protestira proti njej!«Protesti proti vladi Janeza Janše

Kolesarjev, ki sedaj že vsak petek protestirajo proti sedanji vladi je očitno vse več.

Na protestih se je v številnih mestih Slovenije včeraj zbralo več tisoč ljudi, nekateri pa so ob tem nosili tudi plakate, s katerimi so se norčevali iz vlade in policije, ki jih ne znajo niti prešteti.

Zahtevali so odstop Janševe vlade in predčasne volitve.

Največ kolesark in kolesarjev se je ponovno zbralo v Ljubljani, protesti pa so potekali tudi po drugih slovenskih mestih in krajih, denimo v Mariboru, na Obali in drugod.

Protest se je zgodil tudi že dan prej ob intervjuju predsednika vlade na RTV SLO.

Ta intervju je bil umeščen v termin, ko bi morala biti na sporedu oddaja Tarča - prav tista, ki je sicer razkrila zlorabe pri nabavi zaščitne opreme.

Žvižgač Ivan Gale pa je ob tem namignil, da si želi Janševa vlada odpustiti tudi novinarko Eriko Žnidaršič.

Med protestom je v državnem zboru ravno potekala izredna seja, na kateri je bil kljub nasprotovanju številnih okoljevarstvenih organizacij in spletne peticije, ki jo je podpisalo 30.000 ljudi, izglasovan sporni zakon, ki bo investicijam olajšal pridobivanje gradbenih dovoljenj.

Istočasno so Slovenke in Slovenci ter njihovi podporniki kolesarili celo - v Berlinu.

V Ljubljani so udeleženci protesta parlamentu obrnili hrbet in v tišini obmirovali za okoli dve minuti.

Protesti proti vladi Janeza Janše

Na Trgu republike v Ljubljani, pred ograjenim parlamentom je več tisoč ljudi protestiralo proti vladi Janeza Janše, ki ji očitajo zlasti korupcijo pri nabavi zaščitne opreme in omogočanje uničevanja okolja.

Protestniška akcija se je pričela že nekaj ur pred shodom kolesarjev.

Manjša skupina protestnikov na kolesih z Jašo Jenullom na čelu, ki so ga policisti priprli, se je podala do sedežev vseh koalicijskih strank in jim v poštne predalčke izročila poziv k odstopu.

Zaradi risanja s kredo po tleh je policija številnim naložila kazni.

Poleg kolesarjev je bilo tokrat prisotno tudi večje število pešcev, ki so po Prešernovi cesti razvili dolge transparente v podporo naravovarstvenim organizacijam in proti vladnim ukrepom.

Protesti pa se bodo očitno nadaljevali tudi naslednji teden - ali tedne, če bo potrebno.

Posnetek protestov v Berlinu si lahko ogledate tudi spodaj.

Delite članek