REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prva v Evropi, boljša od Slovenije? Srbija odpravila vse omejitve potovanj, Air Serbia začela s poleti

Prva v Evropi, boljša od Slovenije? Srbija odpravila vse omejitve potovanj, Air Serbia začela s poletiAir Serbia - odprte meje

Srbska vlada je sprejela ukrepe, s katerimi je odpravila vse omejitve potovanj v ali iz države, tako za svoje državljane kot tujce.

To pa je bilo mogoče tudi zaradi zelo dobre epidemiološke slike v državi.

Glede na to vsem tujim potnikom – tudi državljanom EU in Slovenije – po novem ne bo več potrebno s seboj imeti ali 72-urni negativni test na Covid-19 ali pa se »samoizolirati«.

Predsednica srbske vlade Ana Brnabić je tudi pojasnila, da so v vladi ugotovili, da v nekaterih državah omenjenih testov sploh ne izvajajo in da bi bili zato nekateri potniki lahko diskriminirani, zato so ta ukrep odpravili.

To pa je bilo mogoče tudi zaradi zelo dobre epidemiološke slike v državi.

Istočasno je za polete odprto tudi letališče Nikola Tesla v Beogradu. Prve polete iz njega je pričel domači letalski prevoznik Air Serbia, ki je v lasti srbske države in tujega ETIHAD-a iz Združenih arabskih Emiratov.

Air Serbia

Prvi poleti iz letališča so, kot poroča spletna stran Exyuaviation, načrtovani za Frankfurt in Zurich. In čeprav so najprej načrtovali, da bodo letala letela enkrat tedensko, so zaradi velikega povpraševanja dodali še dodatna dva leta za Zurich in dodaten let za Frankfurt.

Air Serbia je tudi prvo letalsko podjetje, ki bo Slovenijo povezalo s svetom. Poleti iz Ljubljane so že napovedani za 29. in 31. maj, v Sloveniji pa potnike zaradi absurdnih ukrepov Janševe vlade čaka obvezna 14-dnevna karantena.

Na vprašanje, zakaj lahko v Slovenijo brez težav vstopijo državljani iz Italije, kjer je epidemiološka slika glede Covida-19 veliko slabša, ne pa državljani Slovenije, ki so bili zaradi pandemije zadržani v Srbiji je uslužbenka slovenskega veleposlaništva v Beogradu z zelo slabo izgovorjavo slovenščine dejala, 'ne vi o tem razpravljat z mano.' 

O ugodnih cenah letalskih kart Air Serbie medtem poročajo tudi na nekaterih slovenskih spletnih straneh.

Na strani Air Serbie stane enosmerna karta do Slovenije okoli 78 evrov, poleti iz Brnika pa so lahko še bolj ugodni.

»S sproščanjem ukrepov in umiritvijo pandemije so prevozniki začeli napovedovati ponovne vzpostavitve letov. Prevoznik Air Serbia je napoved pospremil z eno najboljših akcij do sedaj! Povratne karte na različne evropske destinacije so iz Ljubljane na voljo že od 54€ naprej! Odlične cene so na voljo tudi za poznejša potovanja (first minute, vse do marca 2021). Pred nakupom in potovanjem se pozanimajte o trenutni situaciji glede koronavirusa na vaši ciljni destinaciji!,« poročajo tukaj.

Air Serbia - poziv

Vse skupaj pa v tem trenutku deluje nekoliko absurdno zaradi nerazumnih ukrepov slovenske vlade.

Slovenija je namreč popolnoma odprla svoje meje za prihode iz članic EU, med katerimi so imele nekatere tudi v svetovnem merilu najvišje število okužb in največ smrtnih žrtev doslej, po drugi strani pa ostaja v veljavi obvezna 14-dnevna karantena za vse, ki prihajajo v Slovenijo iz držav JV Evrope in drugih držav, kjer je okužb bistveno manj.

Medtem ko se slovenska vlada hvali, da je najboljša v Evropi, za razliko od Srbije tujim in domačim potnikom iz manj okuženih držav, kot je sama Slovenija, še naprej grozi z 14-dnevno obvezno karanteno.

Zanimivi so tudi komentarji na spletni strani Exyuaviation.

Eden od komentatorjev pravilno opozarja, da so tudi CPR testi samo 72 ur pred prihodom dejansko popolnoma nesmiselni, saj bi se nekdo lahko okužil tudi takoj po testu in še vedno ne bi imel nobenih simptomov ob prihodu na mejo.

Drugi opozarja, da ima Srbija dovolj sredstev za spopad s povečanjem infekcij ter da v državi izvajajo intenzivne krvne teste, ki so bolj zanesljivi, ne pa »hitre« teste, število na novo okuženih v državi z več kot 8,7 milijoni prebivalcev pa je upadlo na samo 38 odkrith inficiranih v enem dnevu.

Pomemben je tudi ekonomski vidik, saj sedaj srbska vlada podjetju Air Serbia praktično plačuje, da ne leti.

Vstop v Srbijo - dobrodošli!

Ob tem tudi Grčija, Bolgarija in Romunija odpirajo svoje meje od 15. junija.

Nek bralec je napisal: »Balkanske države so hitre pri uvajanju drastičnih sprememb. Buldožerski stil. Pred nekaj dnevi se je odprla Slovenija za številne države, sedaj pa Srbija. Svoje odločitve so spremenili hitro. Vedo, kako ravnati ob boleznih, za razliko od Švedske, ZDA in Italije

Balkanske države so hitre pri uvajanju drastičnih sprememb. Buldožerski stil. Pred nekaj dnevi se je odprla Slovenija za številne države, sedaj pa Srbija.

Komentator iz Avstralije pa je sklenil: »Nam iz Avstralije ni dovoljeno potovati nikamor! Niti v države, ki niso zabeležile niti eno smrtno žrtev zaradi virusa, kot je na primer Vietnam! Le kaj se je zgodilo s človekovimi pravicami in svoboščinami. Avstralci so zaprti pod egoistično diktaturo in prosim vas, da nam pomagate ven iz tega!«

Popolno odpiranje srbskih meja v primerjavi s samo delnim odpiranjem slovenskih pa jasno kaže tudi, katera država ima res, če ne že »najboljšo epidemiološko sliko v Evropi«, tudi na epidemijo bolje pripravljen zdravstven sistem.

V Srbiji so v zadnjih mesecih pripravili vrsto posebnih »covid bolnišnic«, dobili ali kupili več sto respiratorjev in dobili ogromne količine opreme iz Kitajske, Azerbajdžana, Rusije, Združenih arabskih Emiratov, EU in Turčije.

Oznaka LJU - Air Serbia

Celo toliko, da so štiri polna letala medicinske pomoči nato odposlali bolj prizadeti Italiji.

Rezultat danes so - popolnoma odprte meje države.

Kaj podobnega bi veliko bolj kot turistični boni (samo za prenočišča, ne pa za hrano in jedačo!) in drugi finančni bombončki koristilo tudi slovenskemu gospodarstvu, toda država z »najboljšo epidemiološko sliko v Evropi« si česa podobnega kot Srbija očitno še ne more privoščiti.

Slovenska vlada, katere govorec Jelko Kacin je še pred samo dvema mesecema zavajal slovensko javnost o tem, kako Srbija zavrača lastne državljane, pa bi lahko kaj povedal o tem, kako Slovenija zavrača - slovenske in EU državljane.

Slovenski državljani se lahko iz BiH, Srbije, S. Makedonije, Albanije, Črne gore in drugih držav vrnejo le ob pogoju 14-dnevne karantene, medtem pa lahko brez težav vsi državljani sveta vstopijo v Srbijo, srbsko letalsko podjetje po propadu Adrie celo - prvo povezuje Slovenijo s svetom! 

Državljanka Slovenije, ki je poklicala na slovensko veleposlaništvo v Beograd nam je povedala, da ji je uslužbenka z osornim glasom sporočila, da je 14-dnevna karantena tudi za državljane EU, če prihajajo iz Srbije, v Sloveniji »obvezna za vse«, in da »Srbi sploh ne morejo v Slovenijo.«

Na vprašanje, zakaj lahko v Slovenijo brez težav vstopijo državljani iz Italije, kjer je epidemiološka slika glede Covida-19 veliko slabša, ne pa državljani Slovenije, ki so bili zaradi pandemije zadržani v Srbiji, je uslužbenka slovenskega veleposlaništva v Beogradu z zelo slabo izgovorjavo slovenščine dejala, »ne vi o tem razpravljat z mano.« 

Skratka, slovenski državljani se lahko iz BiH, Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Črne gore in drugih držav vrnejo domov le ob pogoju 14-dnevne karantene, medtem pa lahko brez težav vsi državljani sveta vstopijo v Srbijo, srbsko letalsko podjetje po propadu Adrie celo - prvo povezuje Slovenijo s svetom!

To veliko več kot vsi propagandni nastopi slovenske vlade govori o tem, kdo ima res bolj odprto in zdravstveno varno državo. In to očitno ni Slovenija.

Nasprotno, ob tem, ko se slovenska vlada hvali, da je najboljša v Evropi, tujim in domačim potnikom celo iz manj okuženih držav, kot je sama Slovenija, še naprej grozi z 14-dnevno obvezno karanteno. Absurdno.

Delite članek