REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Točna napoved Insajderja.com: s pogorišča Adrie Airways bo leta 2020 vzletela »Air Slovenia«

Točna napoved Insajderja.com: s pogorišča Adrie Airways bo leta 2020 vzletela »Air Slovenia«Air Slovenia in Zdravko Počivalšek

Vse kaže, da je Insajder.com prvi točno razkril načrte za ustanovitev novega državnega letalskega prevoznika.

O tem, da se o tem od torka za zaprtimi vrati pogovarja slovenski politični vrh, sedaj potrjujejo tudi drugi mediji.

Po tragičnem propadu Adrie Airways, ki smo ga prav tako že pred časom pravilno napovedali, je sedaj očitno čas za strateški razmislek, kako naprej.

K tej rešitvi se nagiba tudi večina naših anketirancev in bralcev.

Iz pogorišča bankrotirane Adrie pa naj bi po zanesljivih informacijah vstal feniks »Air Slovenia«, kot smo na Insajderju.com poročali že pred nekaj dnevi.

Takšno ime se pojavlja tudi v gradivih vlade.

V igri naj bi bilo sicer tudi več drugih imen, na primer »Slovenian Airlines« ali »Slovenia Airways«, toda Air Slovenia ima po oceni poznavalcev največ možnosti za uspeh pri izbiri imena novega letalskega prevoznika.

Air Slovenia

Nova slovenska letalska družba naj bi imela – povsem pravilno – tudi podporo novega predsednika SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Najela naj bi deset ali dvanajst letal in vzpostavila 15 najbolj potrebnih linij.

Tudi če vse ne bodo prinašale dobička, je namreč potrebno računati tudi na to, da te linije lahko prinašajo prilive slovenskemu gospodarstvu v celoti.

Nova družba naj bi najela deset ali dvanajst letal in vzpostavila 15 najbolj potrebnih linij.

V okoliških državah, naslednicah SFRJ praviloma imajo svoje nacionalne letalske prevoznike, medtem ko bo Slovenija, ki je bila v nekdanji Jugoslaviji sedež edinega drugega nacionalnega letalskega prevoznika poleg JAT-a (in danes zelo uspešne Air Srbije) ostala brez nacionalne letalske družbe.

Adria Airways je Slovenijo povezovala s svetom.

Brez Adrie Slovenija ne bi bila več povezana z letališči ostalih držav v regiji »Zahodnega Balkana« (Sarajevo, Skopje, Priština, Podgorica, Tirana) ker druga podjetja teh povezav ne bodo prevzela, to pa bo zelo škodljivo tudi za slovensko gospodarstvo.

Zato je na prvi pogled »neracionalen« letalski prevoznik v bistvu racionalna izbira številnih držav, na kar smo opozarjali tudi v naših člankih.

Sicer pa je prav na to že pred leti opozorila SDH.

SDH je že pred leti opozarjal, da Adria posredno generira 150 milijonov evrov.

V Slovenijo pa pripelje ogromno turistov, ki bi sicer odšli kam drugam.

Adria Airways, ponudba, zgodovina in težave

Tudi v primeru, da bo nova letalska družba letno povzročila od pet do 10 milijonov evrov »minusa«, bi to lahko pomenilo nove prihodke za vso državo.

Komercialni lastniki sledijo samo interesu dobička, za celotno nacionalno gospodarstvo pa so za državo pomembne tudi povezave, kjer se zasluži manj.

Zato je z vidika turizma in gospodarstva ter podjetništva je ključno, da se čim prej vzpostavijo nove povezave Slovenije.

SDH je že pred leti opozarjal, da Adria posredno generira 150 milijonov evrov.

Adrija je namreč v Slovenijo pripeljala več kot pol milijona potnikov, brez nje pa se bo število zmanjšalo za tretjino ali celo polovico.

Slovenija bo prav tako več povezav potrebovala do leta 2021, ko bo predsedovala EU.

Po nekaterih napovedih naj bi Air Slovenio dobili že do konca februarja leta 2020.

Pri tem pa se je potrebno zavedati, da bo slovenski letalski prevoznik še naprej nekakšen »privesek« in »feeder« nemške Lufthanse.

Ne glede na to pa se je ob tem potrebno zavedati tudi tega, da bo Slovenija zaradi nove »Air Slovenie« vsekakor imela možnost, da se ime Slovenije ponese v svet.

In ne le »Adrie« oziroma Jadrana, katerega le majhen košček obale dejansko poseduje Slovenija.

K tej rešitvi se nagiba tudi večina naših anketirancev in bralcev.

In kakšno je vaše mnenje?

Ali naj država ustanovi novega civilnega letalskega prevoznika - Air Slovenio?

Delite članek