REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Drage napake Adrie: število potnikov se je v prvi polovici leta zmanjšalo

Drage napake Adrie: število potnikov se je v prvi polovici leta zmanjšaloVir: Adria Airways

Po podatkih Statističnega urada RS se je v prvi polovici leta število prepeljanih potnikov Adria Airways zmanjšalo za 6,7 odstotkov.

Adria Airways je tako v obdobju januar - junij prepeljala približno 537.700 potnikov, kar je manj kot 576.400 potnikov v letu 2018.

Zaradi napačnih poslovnih odločitev, napačne izbire letal, logističnih centrov in podobnih napak je imela Adria Airways v zadnjem letu veliko težav z odpovedi poletov.

To pa se opaža tudi pri številu prepeljanih potnikov.

Adria je tako na primer v prvi polovici lanskega leta lansirala številne nove poti iz Ljubljane, ki jih je konec poletne sezone konec oktobra ukinila.

Skupno je bilo odpovedanih 2,6 odstotkov poletov, kar je pomembno prispevalo k skupnemu zmanjšanju števila potnikov.

Vključevali so Ženevo, Bukarešto, Hamburg, Düsseldorf, Dubrovnik in Brač. Prevoznik je nato prekinil tudi storitve v Kijevu, Varšavi in celo - ​​Moskvi.

Že februarja je slovenski letalski prevoznik ukinil svojo kratkotrajno bazo v Paderbornu na severozahodu Nemčije, iz katere je opravljal polete v Dunaj in Zürich, ki jih skupaj vzdržuje petnajstkrat na teden.

V prvi polovici leta je bila Adria zaradi operativnih razlogov prisiljena bodisi preklicati ali spremeniti več svojih poletov.

Skupno je bilo odpovedanih 2,6 odstotkov poletov, kar je pomembno prispevalo k skupnemu zmanjšanju števila potnikov.

Slovenski letalski prevoznik verjetno zato ne bo dosegel vsaj enakih ciljev, kot leta 2018, ko je prepeljal 1,23 milijona potnikov, kar je bilo 1,5 odstotka več kot leto prej.

Že junija je generalni direktor Adrie Holger Kowarsch ugotovil: »Lani smo prepeljali 1,2 milijona potnikov, le 400.000 teh je bilo v Ljubljani in zunaj nje, preostali pa so bili transferji«.

Po številu prepeljanih potnikov ostaja najboljše davno leto 1987, še v času SFRJ, ko so na svojih letalih v Adriji Airways prepeljali 1.740.000 potnikov.

Teh rezultatov v času samostojne Slovenije nikoli več niso uspeli ponoviti.

Medtem pa Adria Airways še naprej nadaljuje pogajanja s potencialnimi strateškimi partnerji.

Prošnje za državno pomoč prezadolženega podjetja, ki je že nekaj let v tuji, zasebni lasti, so za sedaj v vladnih krogih v Sloveniji naletele na hladen odziv.

Kljub nedavnim poročilom medijev, da so se zainteresirani ameriški vlagatelji - šlo naj bi za podjetje Mesa Airlines – umaknili iz posla, je Adria navedbe zanikala in poudarila, da potencialni strateški partnerji še vedno pregledujejo poslovanje.

Družba Mesa Airlines ni želela niti potrditi niti zanikati svojega zanimanja za Adrijo, pri čemer je za EX-YU Aviation News zapisala: »Kot javno podjetje ne moremo komentirati nobene vpletenosti v morebitne korporacijske transakcije.«

Adria je že pred časom napovedala, da za nadaljevanje svojega poslovanja potrebuje strateškega partnerja.

Prošnje za državno pomoč prezadolženega podjetja, ki je že nekaj let v tuji, zasebni lasti, so za sedaj v vladnih krogih v Sloveniji naletele na hladen odziv.

Delite članek