REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Največja flota letal Adrie Airways v evropskem zračnem prostoru naletela - na preveliko gnečo

Največja flota letal Adrie Airways v evropskem zračnem prostoru naletela - na preveliko gnečoLetalo Adria Airways

Je v zračnem prostoru sploh mogoče, da nastane "preobremenjenost" - zračnega prostora?

To je očitno mogoče in slovenski letalski prevoznik Adria Airways opozarja na težave, ki jih že ima in jo še čakajo v tem letu - zaradi preobremenjenosti zračnega prostora ...

Napovedi za letošnje poletje po podatkih Eurocontrola sicer niso vzpodbudne. Pričakuje se, da se bodo zamude, katerih vzrok je zasičenost zračnega prometa, v letošnjem poletju še povečale oziroma znova podvojile, kar pomeni še več zamujenih poletov kot v pretekli sezoni.

Več kot 60 odstotkov zamud v lanskem letu je moč pripisati preobremenjenosti zračnega prometa in pomanjkanju kadra, več kot 25 odstotkov vremenskim razmeram, 14 odstotkom pa stavkam kontrolorjev.

Prejšnji mesec je Evropska komisija sprejela priporočila letalskih strokovnjakov o prihodnosti upravljanja zračnega prometa v Evropi v povezavi z izzivom preobremenjenosti zračnega prostora.

Lani je evropski letalski prostor zabeležil 3,8-odstotno rast prometa v primerjavi z letom 2017. Izvedenih je bilo več kot 11 milijonov letov, povprečne zamude na posamezni let pa so se v primerjavi z letom pred tem podvojile. Letalsko omrežje je skupno ustvarilo kar 19,1 milijona minut zamud. Povprečna zamuda na let je znašala 1,73 minute, povprečen čas zamude na zamujen let pa je bil 19 minut.

Število potnikov namreč iz leta v leto narašča, rast pa presega trenutne kapacitete v letalski infrastrukturi.

Več kot 60 odstotkov zamud v lanskem letu je moč pripisati preobremenjenosti zračnega prometa in pomanjkanju kadra, več kot 25 odstotkov vremenskim razmeram, 14 odstotkov pa stavkam kontrolorjev.

Po napovedih družbe Eurocontrol naj bi do leta 2040 letalski promet zaznal kar 53-odstotno rast poletov. Zaradi omejenosti letaliških kapacitet ne bo mogoče opraviti kar 1,5 milijona letov, povprečna zamuda na let pa naj bi znašala 20 minut, so še sporočili iz Adrie Airways

Adria Airways je prav zato podobno kot ostali evropski prevozniki v preteklem letu zaradi omejitev v zračnem prostoru, vremenskih razmer in pomanjkanja posadk zaznala povečano število nepravilnosti v operativnem urniku, ki so se odražale v zamudah in odpovedih poletov. Ob vse večji preobremenjenosti zračnega prostora se težave obetajo tudi letošnje poletje.

"Z operativnega stališča je pred nami izredno zahtevno obdobje, saj se bomo vsi evropski letalski prevozniki znova soočali s številnimi izzivi. V naših dnevnih operacijah že čutimo prve posledice omejitev zračnega prostora nad Evropo, tega bo predvsem v poletnih mesecih še bistveno več. Zamude so neizbežne in tako kot prevozniki, se morajo tudi potniki na to pripraviti že danes," je v sporočilu za javnost izpostavil direktor sektorja Operativa v družbi Adria Airways Tadej Notersberg.

Pojasnil je, da gre za zamude, na katere kot prevoznik težko vplivajo in se jim ne morejo izogniti. Kar se tiče pomanjkanja posadk, s čimer so se soočali lani, pa je letos stanje boljše. "Že lani smo močno okrepili zaposlovanje in usposabljanje članov posadk, s čimer nadaljujemo tudi v letošnjem letu. Pričakujem, da bomo okoliščine, na katere imamo neposreden vpliv, obvladovali, saj smo se nanje dobro pripravili," je zagotovil.

Letalski prevoznik Adria Airways ima ob tem največjo floto letal doslej, lani so namreč pridobili šest Saabovih letal tipa 2000, skupno število letal se je tako lani - v nekem trenutku - povečalo kar na 21. Omenjenih šest 50-sedežnih letal Adria Airways najema od ameriške družbe Jetstream Aviation Capital, z letalskimi operacijami s temi letali pa so začeli s septembrom lani.

Kot so lani ob povečanju flote sporočili iz Adrie Airways, bodo s Saabi izvajali predvsem polete na svojih rednih linijah, ne izključujejo pa tudi možnosti storitve najema letala s posadko (ACMI) tujim letalskim družbam.

'Izjemno ponosen sem, da smo danes dosegli zelo pomemben mejnik v zgodovini Adrie Airways ... Verjamemo, da lahko tudi v prihodnje peljemo družbo v smeri poslovno stabilnega, močnega in pomembnega prevoznika v regiji s svetlo prihodnostjo,' je ob povečanju flote dejal direktor Adrie Airways Holger Kowarsch.

"Izjemno ponosen sem, da smo danes dosegli zelo pomemben mejnik v zgodovini Adrie Airways. Najnovejša pridobitev potrjuje naš trud, ki smo ga vložili v razvoj družbe vse od prevzema lastništva. Naša usmeritev je nadaljnja rast in krepitev. Verjamemo, da lahko tudi v prihodnje peljemo družbo v smeri poslovno stabilnega, močnega in pomembnega prevoznika v regiji s svetlo prihodnostjo," je ob tem ob pridobitvi novih letal lani dejal direktor Adrie Airways Holger Kowarsch.

Pridobitev dodatnih letal je pozdravil tudi komercialni direktor družbe Christian Schneider, ki je poudaril, da biti konkurenčen v teh zahtevnih in dinamičnih tržnih pogojih zahteva od njih nenehno iskanje novih komercialnih priložnosti, predvsem pa nenehno izboljševanje obstoječih storitev.

"Zadovoljstvo naših potnikov je naša prioriteta in s pridobitvijo šestih dodatnih letal bomo to obljubo brez dvoma lahko opravičili," je še dodal.

Saabova letala so se tako pridružila obstoječi floti 15 letal: trem airbusom 319, devetim bombardierom CRJ900 in trem bombardierom CRJ70. Skupno bo Adria Airways svojo mrežo poletov upravljala z 21 letali, kar je po pojasnilih družbe največje število letal v celotni zgodovini letalskega prevoznika.

Kmalu zatem pa je Adria Airways pozimi že ukinila povezave v Kijev, Varšavo in Bukarešto.

Adria je nato pozimi sklenila več pogodb o oddaji letal, med drugim je tri Aibuse A319s oddala Lufthansi, tri Saabe 2000 švicarskemu prevozniku Swiss, dva Bombardierja avstrijski letalski družbi in enega Luxairu.

Hiter najem in nato oddaja letal pa kaže, da se poslovne odločitve niso iztekle tako, kot bi se morale.

Adria Airways s 25 destinacijami ponuja preko 200 povezav na teden iz Ljubljane in 17 direktnih povezav na teden iz Prištine in Tirane.

Očitno pa je, da ob povečanju flote niso računali niti na preobremenjenost evropskega zračnega prostora.

Komentiral pa je tudi Matej Lahovnik.

Delite članek