REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova kolektivna pogodba prometnih pilotov Adrio Airways rešila stavke

Nova kolektivna pogodba prometnih pilotov Adrio Airways rešila stavkeLetalo Adria Airways

Stavke pilotov v Adriji Airways vendarle ne bo. Poslovodstvo Adrie Airways in Sindikat prometnih pilotov Slovenije sta namreč podpisala novo kolektivno pogodbo.

Stavke, ki je bila napovedana v terminih od 18. do 20. septembra in od 30. septembra do 2. oktobra, tako ne bo, so sporočili iz podjetja.

"Podpis kolektivne pogodbe pomeni umiritev delovnih razmer v podjetju ter nadaljnjo osredotočenost vodstva na stabilnost poslovanja in izvajanja storitev. Družba Adria Airways bo svoje polete opravila po predvidenem voznem redu," so sporočili iz Adrie Airways.

V Adrii so ob tem poudarili, da izpolnjujejo vse pogoje za doseganje visokih standardov varnosti v zračnem prometu, kar dokazujejo tudi z več certifikati.

V Adrii so ob tem poudarili, da izpolnjujejo vse pogoje za doseganje visokih standardov varnosti v zračnem prometu, kar dokazujejo tudi z več certifikati, "med drugim z zelo zahtevnim CARA certifikatom, ki ga poleg Adrie Airways poseduje le še omejeno število letalskih prevoznikov v Evropi".

Piloti so v pogajanjih od družbe zahtevali predvsem boljše delovne pogoje.

Letalski prevoznik, ki je od leta 2016 v lasti družbe AA International Aviation Holding oz. posredno v pretežni lasti nemškega sklada 4K Investments, se sicer že nekaj časa sooča s finančnimi težavami, prav tako še vedno niso javno objavljeni njihovi lanski poslovni rezultati.

Agencija za civilno letalstvo je medtem prejšnji teden uvedla postopek za ohranitev operativne licence Adrie Airways, odločitev glede licence pa bodo predvidoma sprejeli do konca oktobra.

Adriino revidirano poročilo za lansko leto, ki še ni bilo javno objavljeno, je po navedbah časnika Finance razkrilo, da je imela družba že konec prejšnjega leta več kot 10 milijonov evrov negativnega kapitala. Pravila za operativno licenco določajo, da bi moral prevoznik dokazati finančno sposobnost, da lahko pokriva svoje obveznosti.

Adrija je imela težave tudi zaradi odpovedi poletov, to pa je bila posledica slabbih poslovnih potez vodstva.

O tem smo poročali tudi v Insajderju.com.

Že od začetka leta 2018 je imela Adrija probleme z operacijami. To pa je doseglo vrhunec poleti leta 2018. Podjetje je napovedalo številne nove povezave in večje število poletov, vendar ni bilo sposobno, da jih tudi opravi. Zato je Adria začela združevati in množično odpovedovati polete. To je bila vsakodnevna praksa.

Poleg številnih odpovedi je podjetje najemalo tuja podjetja, da zanjo letijo na posameznih linijah. Ob tem so letala, ki so jih najemali, imela od 105 do 140 sedežev, ki zagotovo niso mogli biti nadomestek za majhne in poceni turbopropelerska letala Saab 2000 (50 sedežev).

Podjetje je napovedalo številne nove povezave in večje število poletov, vendar ni bilo sposobno, da jih tudi opravi.

Seveda je imelo smisla imeti majhen turbopropelerski avion na liniji Ljubljana-Brač, če pa je bilo namesto njega potrebno imeti bistveno večjega in bolj žejnega CRJ-700 ali še večjega CRJ-900, potem takšna linija nima nobenega smisla. In ni nenavadno, da je bila prekinjena pred predvidenim rokom. Ob tem takšne izposoje tudi stanejo enormno veliko.

Ko je videla, da niti s sposojanjem letal tujih družb ne more izpolniti reda letalskih poletov, je Adria resno reducirala lastni red poletov. Številčnost cele vrste poletov je bila zmanjšana.

»Tudi tukaj je potrebno postaviti vprašanje, kako je podjetje lahko tako povečalo število poletov in povezav in da ob tem ni imelo zagotovil, da bodo Saabi res prišli. Osem novih linij in 36 tedenskih poletov več kot poleti leta 2016, zajec pa je 'še v gozdu.' Strokovnjaki podjetja bi morali predvideti, da obstaja velika možnost, da ne bodo postali lastniki Saabov in da jih bo švicarsko pravosodje zaplenilo in bi morali zato narediti bolj razumno ekspanzijo, pravo pa šele tedaj, ko bi bili prepričani, da bodo letala res izročena. Ravnali so zelo tvegano in diletansko iz zornega kota stroke. Vse to je prineslo velike finančne izgube in še bolj nezadovoljstvo Adrijinih potnikov,« poroča Tango Six.

Rezultati Adrie in Fraporta
Število prepeljanih potnikov je več kot zgovorno. Ljubljansko letališče je po prometu komaj 7. letališče regije, krepko sta ga prehiteli celo letališči v Skopju in Prištini. Letos bo pa še slabše ...

»Zima je prinesla resno zmanjšanje poletov. Toda šele poletje 2019 je pokazalo pravo sliko podjetja. Samo edna od 8 novih linij iz prejšnjega leta je preživela (Sofija), 7 od 8 linij pa je zaprtih. Katere službe so načrtovale te povezave, raziskovale trg in jih priporočale, če te povezave niso uspele preživeti niti leta dni?,« opozarja Alen Ščurić, ki sicer piše za portal Tango Six.  

Skupaj je ukinjenih 9 povezav in je zato 28 tedenskih poletov manj.

Letošnja sezona je zato res fiasko Adrie. Podjetje je zmanjšalo število poletov in številčnost poletov bolj, kot je to naredilo kadarkoli v zgodovini, ti rezi pa so zagotovo v vrhu rezov v tej turbolentni regiji v zadnjih dveh desetletjih.

Skupaj je ukinjenih 9 povezav in je zato 28 tedenskih poletov manj. To je zmanjšanje za 13,7 % glede na lanskoletno število poletov iz Ljubljane in ogromnih 34,6 % odstotkov povezav glede na prejšnje leto (več kot od 1/3).

Če računamo tudi ukinjeno povezavo iz Prištine (Malmo), je Adria uspela v samo letu dni ukiniti celo 10 povezav.

Ena povezava več in deset povezav manj – to je torej najnovejša bilanca Fraporta v samo letu dni. 

Stavka pilotov bi zato za Adrio Airways pomenila breme, ki si ga podjetje preprosto ni moglo več privoščiti. Toda nova kolektivna pogodba ne bo dovolj za rešitev vseh nakopičenih problemov tega slovenskega letalskega prevoznika.

Delite članek