REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»We fix it«: bankrot Adrie Airways in zakaj je vse šlo narobe

»We fix it«: bankrot Adrie Airways in zakaj je vse šlo narobeAdria Airways strmo drsi k bridkemu koncu

»We fix it.« Oziroma – mi popravljamo. Takšen je, da bi bila ironija usode večja, glavni moto nemškega podjetja, ki je uničilo Adrio Airways.

Angleži imajo dober izrek, ki pravi, »ne popravljaj, če ni pokvarjeno« (»If it ain't broke, don't fix it«). Ker lahko nekaj s »popravljanjem«, seveda, še bolj pokvariš.

In točno to se je, kot vemo sedaj, ko je Adria Airways že prejela odvzem operativne licence, zgodilo »slovenskemu« letalskemu prevozniku, ki je končal v bankrotu.

Nemški lastniki so zagotovo najbolj odgovorni za žalosten propad Adrie Airways.

Nemški lastniki so zagotovo najbolj odgovorni za žalosten propad Adrie Airways.

Zakaj se je vse skupaj izteklo tako, kot se je?

Država je še pred leti računala, da je dokapitalizacija Adrie za 3,1 milijon evra in prodaja skladu 4K za 100.000 evrov boljša rešitev kot stečaj, ki bi stal 3,2 milijona evrov.

Ker ob tem bi samo na račun mesečnih socialnih prispevkov nezaposlenih iz državnega proračuna morali plačati še 400.000 evrov mesečno.

Pri tem pa je Adria samo leta 2015 pripeljala 200.000 turistov v Slovenijo, ki so Sloveniji prinesli 28 milijonov evrov. Iz Brnika smo imeli tedaj 200 tedenskih poletov v 30 različnih smeri.

letalo Saab - Adria Airways
Letala Saab 2000 so bila za Adrio zelo slaba izbira.

Toda nato so se začele napake. Adria je odprla različne »baze« po Evropi, napačno kupila Darwin, kjer je pri likvidaciji podjetja prišlo do verjetnih zlorab, ki jih sedaj preiskujejo švicarski organi, ob tem pa je Adria dobila še Saabe 2000, letala, ki se ne izdelujejo več in katerih deli so izredno dragi.

Ob tem je podjetje 4K zelo mlado. Ukvarjalo pa se je z vsem mogočim.

Na Finskem je sklad 4K uspel likvidirati trgovsko verigo Anttila, po samo dveh letih je prodal nemško elektronsko podjetje Periscope, prevzel proizvajalca poliesterskih proizvodov TWD Fibers, kemično podjetje Alz Chem in še nekaj manjših ...

Kupil je in preprodal Adler (trgovino s tekstilom), Woolworth (trgovina s tekstilom), Rohner (kemična industrija), SKW (kemijska industrija), Goldgas (prodaja plina), Zielpunkt (trgovec s hrano na malo), Versatel (telekomunikacije) in mnoge druge.

In sedaj se nekateri čudijo, ker jim z Adrio Airways – ni uspelo?

Bil bi čudež, če bi jim.

Adria je bila njihova edina investicija v letalstvo. Vodstvo, ki je z zaposlenimi Slovenci komuniciralo v angleščini, zaradi teh napak in neznanja seveda – ni imelo šans na svetovnem trgu.

Adria je bila njihova edina investicija v letalstvo.

Vodstvo, ki je z zaposlenimi Slovenci komuniciralo v angleščini, zaradi teh napak in neznanja seveda – ni imelo šans na svetovnem trgu.

Konec Adrie Airways po 58 letih bolj ali manj uspešnega delovanja bo kljub temu težko pozabiti.

Podjetje, ki je soustvarjalo tudi slovensko zgodovino, se je moralo posloviti zaradi številnih napak, ki so se nakopičile.

Podjetje je tako končalo v stečaju.

Javna agencija RS za civilno letalstvo je danes z ustno odločbo Adrii Airways odvzela operativno licenco, potem ko je vodstvo prevoznika na kranjsko okrožno sodišče vložilo predlog za stečaj.

Nemška Lufthansa je že napovedala, da bo pokrila odpovedane Adriine polete ...

Air Serbia
Medtem ko je Adria bankrotirala nekdanji jugoslovanski JAT, danes Air Serbia - uspešno leti. Od leta 2016 tudi v Hamburg. Vir: Air Serbia  

Agencija je tako včeraj od vodstva Adrie že prejela obvestilo o vložitvi predloga za stečaj, inšpektor pa je izrekel ustno odločbo o odvzemu licence za letenje. Ta ima enako veljavo kot pisna, ki jo morajo na agenciji skladno z zakonodajo spisati v petih dneh.

Adria brez operativne licence ne sme izvajati komercialnih letov, kar vključuje tako prevoz potnikov kot tovora.

In tudi če bo Slovenija (verjetno) dobila novega letalskega prevoznika, je takšen konec Adrie Airways – tragičen.

Slovenija je tako v 18 letu od neodvisnosti ostala ne samo brez omembe vrednega vojaškega letalstva, pač pa celo brez civilnega.

Slovenija je bila sedež edinega drugega večjega civilnega letalskega podjetja, ki je še v Jugoslaviji konkuriralo jugoslovanskemu JAT-u.

Danes, po 58 letih, JAT-a več ni, zato pa leti in zelo uspešno posluje Air Serbia. Tudi večina ostalih republik nekdanje skupne države ima svoje nacionalne prevoznike.

Nekateri imajo ob tem celo omembe vredno vojaško letalstvo.

Slovenija, prva članica EU med njimi, dežela, ki se je ponašala z velikim številom pilotov in najbolj razvita med njimi – pa je v 18 letu od razglasitve svoje neodvisnosti ostala ne samo brez omembe vrednega vojaškega letalstva (imamo samo tiste smešne Pilatuse), pač pa danes celo brez civilnega.

To je zgodovinski polom epskih razsežnosti.

Edvard Rusjan se verjetno obrača v grobu.

Nad katerim letijo letala Air Serbie.

Te tragedije ni mogoče prikriti niti z veseljem ob vrnitvi »srebrnih« odbojkarjev.

Čas je, da tudi Slovenija dobi vsaj Air Slovenio.

Delite članek