REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Adria Airways na tleh: brez denarja in letal - »začasno« prekinja vse polete?

Adria Airways na tleh: brez denarja in letal - »začasno« prekinja vse polete?Vir: Adria Airways

Konec Adrie Airways je pred nami. Visoko zadolženo podjetje (50+ milijonov evrov dolgov), ki se napaja samo še s pomočjo podizvajalcev je sporočilo, da v torek in sredo »začasno« prekinja vse polete.

Predvsem zato, ker od vlade kljub prošnjam ni dobila dodatnega denarja.

Podjetju so že pred tem prepovedali leteti s tremi letali.

Vemo pa, da so »začasne« rešitve pogosto najbolj – trajne.

»Nič ni bolj trajnega od začasnih rešitev« nas opominja stari ruski pregovor.

Poznavalci dogajanja v civilnem letalstvu opozarjajo, da je težko verjetno, da bo Adria Airways kadarkoli sploh še sposobna vzpostaviti svoje linije. Adrijin zadnji polet je bil iz Köbenhavna.

Naše napovedi, da je Šarčeva vlada 'dvignila roke' od Adrie Airways so se izkazale za pravilne.

»Začasno« prekinjajo tudi izvajanje vseh svojih letalskih operacij iz Ljubljane, Prištine in Tirane ter na omenjene destinacije. Stanje bo zato danes na Brniku precej kaotično.

»Odločitev o začasni prekinitvi letalskih operacij je posledica trenutno nezagotovljenega dostopa do svežega denarja, ki ga letalski prevoznik potrebuje za nadaljnje letalske operacije,« so sporočili iz Adrie.

Adria Airways, ponudba, zgodovina in težave

Družba ob tem intenzivno išče rešitve skupaj s potencialnim investitorjem. »Cilj vseh vpletenih je, da Adria Airways ponovno poleti in da bo prekinitev samo začasna,« so dodali.

Toda resnica je bolj kruta.

Srbski letalski portal Tango Six je že pred meseci objavil, da je slovenska vlada naredila križ čez Adrio Airways. Zakaj?

Kot dokaz, da države že meni, da Adria ne bo preživela so navedli, da je vlada namenila veliko denarja prevoznikom, ki bi ohranjali zveze z Ljubljano in da tega ne bi naredila, če bi menila, da Adria lahko preživi.

Nemčija, Italija, Francija, Velika Britanija, Belgija, Danska? To so vse veliki trgi Adrie. Tega oblast ne bi počela, če bi verjela v prihodnost Adrie.

»Slovenska turistična organizacija je sprejela načrt subvencioniranja letalskih prevoznikov, ki uvajajo nove povezave iz Ljubljane. Turistična organizacija načrtuje, da bo plačala 150.000 EUR letno za vsako novo povezavo in 90.000 EUR za povečanje številčnosti na obstoječih povezavah in to za povezave proti Italiji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Španiji, Franciji, Belgiji, Norveški, Luksemburgu, Danski, Finski, Švedski, Norveški, Litvi, Latviji, Estoniji, Rusiji, Ukrajini, Izraelu, Bahrajnu, Kuvajtu, Omanu, Katarju, Savdski Arabiji, Združenim arabskim emiratom, Japonski in ZDA. Nemčija, Italija, Francija, Velika Britanija, Belgija, Danska? To so vse veliki trgi Adrie. Tega oblast ne bi počela, če bi verjela v prihodnost Adrie,« je tedaj opozaril Alen Ščurić.

Vodstvo Adrie Airways se je v ponedeljek popoldne sicer sestalo z zaposlenimi in jim pojasnilo, da še vedno pričakujejo odgovore od pristojnih ustanov v zvezi z vprašanjem, ali jim bo država priskočila na pomoč z državnim poroštvom.

Toda vse kaže, da gre zgolj za kupovanje časa.

Letalo Adria Airways - nekoč, ko so letala še letela

Nekdanji prvi mož Adrie Peter Grašek pa je za Radio Slovenija navedel, da je, pred morebitnim začetkom stečajnega postopka, med možnostmi, pri katerih ne bi bila potrebna državna pomoč, odobritev posojila.

Državi ni do tega, da prevzame tudi dolg podjetja, ki je že doslej polovico tega, kar so poslanci uspeli s težavo privarčevati z rezi ob zadnjem sprejemanji proračuna.

»Sedanjim lastnikom bi dali pogoj, da zastavijo lastništvo Adrie. V primeru, da Adria ne odplača kredita, postane lastništvo države ali SID banke. Dodaten pogoj bi moral biti, da se imenuje neka prisilna uprava namesto te, ki je to zavozila,« je pojasnil Grašek.

Toda državi ni do tega, da prevzame tudi dolg podjetja, ki je že doslej polovico tega, kar so poslanci uspeli s težavo privarčevati z rezi ob zadnjem sprejemanji proračuna.

Adria Airways potnikom, ki potujejo v teh dveh dneh, svetuje, da še pred prihodom na letališče preverijo, kdo operativno izvaja njihov polet.

Če je to družba Adria Airways, naj se obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice.

Upravnik ljubljanskega letališča, Fraport Slovenija, je medtem sporočil, da so okrepili zmogljivost svojega klicnega centra, saj se potniki, ki imajo težave zaradi odpovedi poletov Adrie kličejo center vse bolj pogosto.

Delite članek