REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Adria Airways je mrtva. Živela Air Slovenia!

Adria Airways je mrtva. Živela Air Slovenia!Air Slovenia?

Adria Airways je propadla. To je sedaj že neizpodbitno dejstvo.

In to je za Slovenijo, ki nima niti poštenega vojaškega letalstva – in je sedaj ostala še brez nacionalnega civilnega podjetja s sedežem v Sloveniji – izjemno tragično.

Čeprav gre za stvar gospodarstva, gre tudi za prestiž.

V okoliških državah, naslednicah SFRJ praviloma imajo svoje nacionalne letalske prevoznike, medtem ko bo Slovenija, ki je bila v nekdanji Jugoslaviji sedež edinega drugega nacionalnega letalskega prevoznika poleg JAT-a (in danes zelo uspešne Air Srbije) ostala brez nacionalne letalske družbe.

Macedonia & Bosnia Airlines

Srbija ima prevoznika Air Serbia, Hrvaška Air Croatia, Črna Gora Montenegro Airlines ...Makedonci imajo MAT - Macedonian Airlines, v Bosni je BH Airlines.

Propad Adrie bo imel negativne učinke tudi na slovensko gospodarstvo.

Res je, da je madžarski letalski prevoznik propadel že pred desetletjem in to ni vplivalo na njeno povezljivost s svetom.

Res pa je tudi, da je Madžarska bistveno večja država z večjim številom prebivalstva in zato večji trg tudi za tuja podjetja.

Propad Adrie bo zato imel negativne učinke tudi na slovensko gospodarstvo.

Adria Airways je Slovenijo povezovala s svetom. Brez Adrie Slovenija ne bi bila več povezana z letališči ostalih držav v regiji »Zahodnega Balkana« (Sarajevo, Skopje, Priština, Podgorica, Tirana) ker druga podjetja teh povezav ne bodo prevzela, to pa bo zelo škodljivo tudi za slovensko gospodarstvo ...

Adria, Air Croatia, Montenegrian Airlines

SDH je že pred leti opozarjal, da Adria posredno generira 150 milijonov evrov.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je tudi zato po seji vlade kot eno od možnosti za zagotovitev letalskih povezav Slovenije s svetom navedel - ustanovitev nove družbe.

Jasno – bolje, da gre staro podjetje, skupaj z dolgovi v stečaj, kot pa da država – celo če bi želela pomagati - prevzame 50 - 60 milijonski dolg tujega lastnika, ki je zavozil firmo.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je tudi zato po seji vlade kot eno od možnosti za zagotovitev letalskih povezav Slovenije s svetom navedel - ustanovitev nove družbe.

Družba je tudi uradno potrdila, da je zaradi vloženega predloga za stečaj Adrie odpovedala vse še predvidene lete, kar pa je bilo že prej razvidno s spletne strani ljubljanskega letališča.

Da je edini možen scenarij za Adrio v trenutnem položaju stečaj, je presodila tudi vlada, ki za zagotavljanje letalske povezanosti Slovenije proučuje možnost vzpostavitve novega prevoznika.

Zastavlja se zgolj eno vprašanje – bi državi, ki je zavozila že Adrio Airways bilo smiselno prepustiti še ustanovitev enega, pa čeprav manjšega letalskega podjetja?

Podjetja, ki bi povezovalo Slovenijo z »Zahodnim Balkanom« (ex-Yu) ter hkrati z evropskimi večjimi letališči, od koder bi lahko potniki leteli naprej?

Vir: Adria Airways

V tem pogledu se zastavlja vprašanje, kakšen je interes Lufthanse, ki očitno prevzema trg Adrie Airways?

»Za Lufthanso je pomembno le to, da se ji ne ponovi scenarij Nikia, torej, da Adrio ne prevzame nekdo drug. Najbolj ji odgovarja poceni feeder (dostavljalec), ki ji prinaša zaslužek, ki je na robu bankrota, pa vendar leti in ga lahko nadzorujejo, pri tem pa račune plača nekdo drug. Alternativa je očiščeno in stabilizirano podjetje, ki ga prevzamejo. Če pa noben od teh scenarijev ne uspe, potem bo Lufthansa naredila vse, da bo podjetje izginilo z obličja Zemlje, enako kot Darwin, in bo sama prevzela trg preko Eurowingsa je na ta scenarij že opozarjal Alen Šćuric na portalu Tango Six.

Če bo nacionalizirala Adrio Airways, bo država porabila ogromna sredstva davkoplačevalcev, Adrija pa bo zagotovo postala ostanek ostanka.

Opozoril je tudi, da nacionalizacija že v tem trenutku ne bi bila dobra rešitev.

»Eden od scenarijev, ki se omenja je tudi ponovna nacionalizacija propadlega prevoznika. In to v stanju, ki je bistveno slabše od tistega, ko ga je prodala (skladu 4K). Če bo to naredila, bo država porabila ogromna sredstva davkoplačevalcev, Adria pa bo zagotovo postala ostanek ostanka, bistveno manjša kot danes in bi morda životarila še nekaj časa. Predvsem kot dostavljalec - skupine Lufthansa.«

Dilema je torej jasana – ali slovenski trg v celoti prepustiti tujim prevoznikom, ali ustanoviti podjetje, ki bo »ostanek ostanka«, vendar bo hkrati zagotavljalo nekatere povezave, ki jih tuji prevozniki morda ne bodo.

Pri tem prav tako ne smemo pozabiti, da bo Slovenija v drugi polovici leta 2021 predsedovala EU in bodo zato povezave Ljubljane s svetom še pomembnejše.

Nacionalni letalski prevozniki pa, celo če »pridelujejo izgubo«, ki seveda ne sme biti velika, s tem, podobno kot železnice, ceste, luke in podobno – prinašajo zaslužke turizmu in vsemu gospodarstvu.

Idejna rešitev - Air Slovenia
Idejna rešitev - Air Slovenia?

In zato jih države seveda imajo, saj dobiček samega podjetja v tem primeru ni edini kriterij, ki opravičuje obstoj ali neobstoj takšnega podjetja.

Kako bi bila videti letala novega slovenskega letalskega prevoznika, je eden od uporabnikov Reddita, na podlagi transformacije JAT-a v Air Serbio že naslikal - leta 2015.

Gre seveda samo za eno od možnih idejnih rešitev.

Ali ne bi bilo bolje, da letala ponesejo v svet ime Slovenije? To bi bila lahko "Air Slovenia", "Slovenian Airlines" ali "Slovenia Airways."

In res – zakaj bi slovenski prevoznik delal zastonj reklamo za Jadransko morje (Adria Airways – »Zračne poti Jadrana«), in jadransko obalo, ki je na vzhodni strani tega morja tako ali tako v večinski lasti Hrvaške (delno pa BiH, Črne Gore in Albanije), na zahodni pa Italije.

Ali ne bi bilo bolje, da letala ponesejo v svet ime Slovenije?

To bi bila lahko »Air Slovenia«, »Slovenian Airlines« ali »Slovenia Airways.«

Je torej čas za ustanovitev - Air Slovenie?

Seveda pa je izbira imena samo prvi korak v to smer.

Jasno pa je, da pot naprej za slovensko civilno letalstvo in pilote ne bo posuto z rožicami.

Ker je prizemljitev letal Adrie Airways povzročila odpoved približno polovice vseh letov z Letališča Jožeta Pučnika, so medtem povezave z Ljubljano okrepili tuji prevozniki. Lufthansa in njena hčerinska družba Swiss bosta z zimskim voznim redom ponudili povezave ljubljanskega letališča do Frankfurta, Münchna in Züricha.

Od srede so že v prodaji tudi karte za novo linijo Brussels Airlines v Bruselj.

Vse več je tudi znakov, da vlada resno proučuje možnost ustanovitve lastne družbe, ki smo jo na podlagi informacij naših virov prvi napovedali.

Vlada namreč ocenjuje možnost subvencioniranja nekaterih linij ali ustanovitev novega nacionalnega prevoznika. 

Da ima propad Adrie že posledice za številne potnike, poslovneže in diplomate kažejo tudi zapisi na družbenih omrežjih.

Premier Marjan Šarec je po torkovem sestanku koalicijskih partnerjev dejal, da so slišali predstavitev Družbe za upravljanje terjatev bank, kaj bi pomenilo, če bi se odločili za ustanovitev državnega podjetja. Vendar o podrobnostih ni želel govoriti.

"Ne gre za kupovanje avta, gre za bistveno večje zadeve," je dejal in dodal, da so si vzeli še nekaj časa, da pridobijo dodatne informacije. Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je dejal, da bodo v nekaj dneh preučili omenjeni možnosti in na podlagi relevantnih številk v razmeroma kratkem času sprejeli končno odločitev.

Šarec in Počivalšek sta v minulih dneh večkrat zavrnila prošnje vodstva in zaposlenih Adrie, naj družbi država pomaga s finančno injekcijo. Prepričana sta, da je Adria propadla zaradi neodgovornega lastnika, nemškega finančnega sklada 4K, pod katerim država ne želi več vlagati denarja v družbo.

Vlada je tudi že sprejela predlog novele zakona o letalstvu, ki izjemoma omogoča vzpostavitev gospodarske javne službe za opravljanje posameznih letalskih linij. To bi lahko država vzpostavila, če bi zaradi nezanimanja letalskih prevoznikov Slovenija izgubila pomembne letalske povezave, je pojasnila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Finančni minister Andrej Bertoncelj je po seji vlade spomnil, da je vlada naložila Slovenskemu državnemu holdingu in Družbi za upravljanje terjatev bank, da pripravita finančne izračune za obe možni rešitvi. Ko bodo ti znani, je Bertoncelj dejal, da bo "podprl vsako ekonomsko upravičeno rešitev".

Gre za letalske povezave, ki so za Slovenijo velikega pomena. Takšno rešitev dopušča tudi evropska zakonodaja. Vsaka država članica ima namreč pravico, da lahko uvede obveznost javnih služb za redne zračne prevoze na progah, ki veljajo kot izredno pomembne za gospodarski in socialni razvoj območja, kateremu služi letališče. Razmislili bi lahko tudi o kakšni liniji iz Maribora, je slišati iz vlade.

Vendar pa je hrvaški analitik civilnega letalstva Alen Šćuric pa je na spletnih strani pa je na za letalstvo specializirani srbski spletni strani Tango Six že opozoril, da subvencioniranje letalskih prog do za Slovenijo najpomembnejših letališč, ni mogoče, saj Slovenija ne izpolnjuje pogojev za javno letalsko službo, ki so navedeni v omenjeni EU uredbi.

Je torej čas za ustanovitev - Air Slovenie?

Kakšno je vaše mnenje?

Ali naj država ustanovi novega civilnega letalskega prevoznika - Air Slovenio?

Delite članek